top of page

Årsmötet 2021 – en Zoom-succé!

Updated: Feb 12, 2021


Årsmötet 6 februari 2021 var det första årsmöte i SWEA San Franciscos historia som hållits helt online. Under 2020 blev vi alla mer eller mindre vana att mötas virtuellt och Zoom blev vardagsmat för oss Sweor på grund av pandemin. Men ett årsmöte är lite annorlunda: viktiga rapporter ska presenteras och beslut ska fattas. Dessutom är årsmötet ofta den största träffen då vi Sweor som bor i olika ändar av Bay Area kan ses och ha trevligt tillsammans. Hur skulle detta gå via Zoom?


Vår ordförande Ursula Hultqvist hälsade välkommen och lotsade oss sen effektivt genom punkterna på agendan.


Väl förberett SWEA San Franciscos styrelse med ordförande Ursula Hultqvist i spetsen hade arrangerat det hela galant. De hade förberett sig väl och Ursula avslöjade för mig att de lagt ner mycket tid på planeringen och testkört tekniken. Vår vice ordförande Lisa Carlson som var ansvarig för tekniken gjorde ett utmärkt jobb. Innan Ursula förklarade mötet öppnat arrangerade Lisa ett test av vår omröstningsmetod med provfrågan ”Gillar du semlor” resultatet blev 93 % som svarade ja och ett gott skratt då vi alla undrade – vilka är dessa 7 % som INTE gillar semlor? 


Sen satte mötet igång. Ett 80-tal Sweor deltog (att jämföra med 2020 då 100 Sweor deltog) och agendans 14 punkter betades av i snabbt tempo. Ursula lotsade oss proffsigt genom dagordningen och vi kunde alla ställa frågor i Zooms chattfunktion. Chatten bevakades av Jessica Robson som i slutet av mötet såg till att alla fått svar på sina frågor. Tack Jessica!

Ett 80-tal Sweor deltog via Zoom i årsmötet 2021.


Gedigen agenda På agendan stod som alltid finansrapporten, som presenterades av vår kassör Kristin Klingvall, och information om vår stipendiat 2020 ( läs mer om stipendiaten 2020 här ). Vår kära silverskedsmottagare 2020 Siv Hood uppmärksammades ( Läs mer om Silverskeden 2020 här ) och tackade glatt för utmärkelsen. Inger Skogström berättade om SWEA-Hjälpen som varit extra uppskattad denna svåra tid.

Vi fick också ta del av en trevlig presentation av vår medlemsstatistik. Materialet, som sammanställts av Anita Benson, presenterades med värme och humor av styrelsemedlemmen Cecilia Hägglund. Jag instämmer i Cecilia Hägglunds förvåning över att vi idag har hela 4 medlemmar som heter Cecilia. Vi ”Cecilior” är vana att vara ensamma om vårt namn i en grupp. De vanligaste namnen i vår förening är olika varianter av Kristina, Anna och Birgitta. SWEA San Francisco har idag 368 medlemmar varav hela 12 stycken fyller 80 år 2021. Åldersskillnaden mellan den äldsta och den yngsta medlemmen är 77 år. Det förklarar nog till stor del hur vi kan ha en så fantastisk pool av kunskap, erfarenhet, idérikedom och kreativitet att ösa ur till våra aktiviteter!


Styrelsens smultronställen Efter avtackande av avgående styrelsemedlemmar och information om hur vi nu kan både nominera och rösta på SWEAs fina utmärkelse ÅSK - Årets Svenska Kvinna i Världen, fick vi chansen att lära känna vår nya styrelse lite bättre (läs mer om styrelsen i Pernillas text från 2 februari). Styrelsen 2021 består av ordförande Ursula Hultqvist, vice ordförande Lisa Carlsson, sekreterare Gun Bolin, kassör Kristin Klingvall samt Pia Jacobsson, Cecilia Hägglund, Sassa Oznowicz, Petra Lillandt Duronsimi, Maria Mårtensson, Jeannette Jannerman Perkins, Jessica Robson och Pernilla Jansdotter i programkommittén.

För att vi skulle få lära känna dessa 12 damer lite bättre berättade de alla om sina smultronställen här i Kalifornien. Som alltid kom havet upp som mångas favorit; Half Moon Bay, Carmel och Point Reyes National Seashore. Hiker runt Los Gatos, Redwoodskogen och Lake Tahoe var andra favoriter. Roligast blev det dock för oss alla när det var Sassas tur. Sassa, som är webbansvarig i styrelsen, berättade glatt vad hennes första tanke var när Ursula bett henne berätta om sitt smultronställe på årsmötet. ”Först tänkte jag – men det finns väl inga smultron här? Följt av – Man ska väl inte avslöja sina smultronställen?”. Efter många år i Amerika hade just det uttrycket glömts bort av Sassa. Efter att vi skrattat gott åt detta berättade Sassa att hennes favoritställe – smultronställe – är Mt Diablo.

Sassa bjöd på sig själv och berättade om sin förvirring när hon blev ombed att berätta om sitt smultronställe.


Anpassat programutbud Så var det dags för programgruppen att presentera sina planer för 2021. Maria Mårtenson stod för presentationen och berättade vad vi har att se fram emot i år – allt anpassat efter rådande Covid-läge. Årets första event är planerade att genomföras över Zoom. Först ut är en gemensam semmelfika planerad för fettisdagen 16 februari. Vi kan också se fram emot 70-talsbingo, SWEA Hälsa-event och i mars startar SWEA Professional upp sina aktiviteter via Zoom igen. Vin & vänner är namnet på en serie event planerat över året med start via Zoom och sedan förhoppningsvis på vingårdar runt om i Bay Area. Vad vi kan förvänta oss av de eventen är inte svårt att gissa – och något jag personligen gärna är med på! 2021 kommer också bjuda på tjejträffar, mammaträffar, IKEA-fika, och förhoppningsvis en ”vårlunch” någon gång på sensommaren.

Maria Mårtenson berättade vad programgruppen har för kul på gång för oss i år.


Programgruppen lovar att använda sin fantasi och anpassa eventen efter pandemin. Mycket kommer förläggas utomhus – vilket ju bara är trevligt här i underbara soliga Kalifornien! Vår älskade julmarknad kommer förhoppningsvis också tillbaka, på ett eller annat sätt, under 2021. ”Om vi ej kan genomföra en vanlig julmarknad så kanske vi kan genomföra flera små julmarknader, likt den matförsäljning vi hade i Palo Alto 2020, utspritt över Bay Area” hoppas Maria och programgruppen. En nyhet som spred glädje och hopp i vår julälskande förening!


SWEAs program 2020 bjöd, trots pandemin, på många trevliga träffar. Efter programgruppens presentation på årsmötet står det klart att vi har ännu mer roliga event att se fram emot i år, 2021!


SWEA Hälsa Sedan berättade Lena Axelsson om den nya satsningen SWEA Hälsa, en serie av event med fokus på fysisk och mental hälsa. Bland annat blir det en ny stegtävling i april då vi utmanar SWEA Denver (och kanske hela VAME...?) i vilken avdelning som kan samla ihop flest steg under en månad. Lena hoppas också att vi snart kan starta upp regelbundna onsdagsvandringar tillsammans igen.


Så var alla punkterna på agendan avklarade och det formella mötet avslutades. I chatten välde de positiva kommentarerna och tacken in. Bland andra skrev Catharina Swanström ”Proffsigt möte! Mycket intressant! Tack!”. Birgitta Hilleberg Durrett hälsade ”Jättebra möte. Så välorganiserat!” och Inger Skogström chattade ”Toppen möte Ursula!”.


Ett kul avslut

Men årsmötet handlar ju inte bara om att pricka av punkter på agendan, vi längtade ju alla efter att ses och ha roligt tillsammans. Det fick vi! Årsmötet avslutades med ett roligt melodikryss, men först bjöd Lisa Carlsson på en rafflande omgång av ”Spin the Wheel” med priser såsom hjortronsylt, choklad från Anton Berg och så priset som fick min puls att skjuta i höjden – en påse av Estrellas DillChips! Jag hoppas att vinnaren av denna dyrgrip njuter till fullo av sitt pris!

Melodikrysset som följde var hopknåpat av Sussi Wisén och bestod av 10 frågor med 3 svarsalternativ per fråga. Frågorna rörde svensk musikhistoria från mitten av förra århundradet till nutid med klurigheter såsom ”Vilken var Lill-Babs svensktopps-etta?” och ”Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision Song Contest?” medan vi klurade på svaren bjöd Sussi på matchande musik och efter sista frågan fick vi alla de rätta svaren. Tack för en kul stund Lisa & Sussi! Det var mycket uppskattat!


Semlor

Så, efter knappt två och en halv timmes möte, sa vi hej då och loggade ut. Men en höjdpunkt återstod. Semlorna! Årsmötets semmelfest blev lite annorlunda i år. Istället för den sedvanliga semlan till kaffet under mötet, så fick vi deltagare hämta upp TVÅ semlor till vårt eget söndagsfika dagen efter. Ett utmärkt sätt att upprätthålla traditionen och samtidigt anpassa oss efter rådande omständigheter med restriktionerna på grund av Covid-19. Semmelutlämningen var väldigt uppskattad och välorganiserad – stort tack till styrelsen! Det satt nog en och annan partner, barn eller rumskompis ute i stugorna och slickade sig om munnen när SWEAs semmelgenerositet sträckte sig ända till dem.


Stort tack till Styrelsen för ett välorganiserat årsmöte online!


Text & Bild: Cecilia Mases

170 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page