top of page

Alla hjärtans dagDet råder delade meningar om högtidsdagen alla hjärtans dag. En del menar att denna dag enbart gynnar handeln och framför allt existerar i kommersiellt syfte. Andra menar att det är en fin tradition att ha en specifik dag att visa sin käresta, sin familj och sina vänner extra mycket kärlek. Oavsett vad man tycker om denna dag så går den knappast någon obemärkt förbi. I affärer ser man den ena kreativa idén efter den andra, vilket är riktigt roligt. Hur kommer det säg då att vi firar alla hjärtans dag?Högtidens ursprung

I England och Frankrike har alla hjärtans dag, eller Valentine’s Day som den heter på engelska firats sedan medeltiden. Namnet har sitt ursprung från det romerska helgonet Valentin. Det är dock inte helt säkert vem Valentin var. Möjligen kopplas Valentindagen (Valentin har namnsdag den 14 februari ) till martyren Sankt Valentin från Terni. Sankt Valentin avrättades enligt sägnen runt den 14 februari på 200-talet, då han trotsat kejsar Claudius II:s förbud att viga unga par. Den fängslade Valentin var kär i fångvaktarens dotter och innan han dog skrev han ett avskedsbrev som han undertecknade med ”din Valentin”. Enligt legenden var detta det första valentinkortet. Sanningshalten i sägner och legender är som regel tveksam, men berättelsen har i alla fall fått förklara valentinkortens ursprung.


Redan under medeltiden var det en romantisk dag i England. På denna dag skulle enligt tradition låtsaspar arrangeras mellan flickor och pojkar runt om i landet med hjälp av lottning. Paren skulle hålla ihop under den kommande vårens och sommarens danser och festligheter. Då började ungdomarna även skriva valentinpoesi, kärleksbrev skrivna med rim som skickades från pojkarna till flickorna.


Den brittiske poeten Geoffrey Chaucer lär ha varit den första som skrev om alla hjärtans dag i sin dikt Parliement of Foules från 1375. Han skrev: “For this was sent on Seynt Valentyne’s day / Whan every foul cometh ther to choose his mate.”


Under 1700-talet fick dagen kommersiell betydelse, då valentinkort började säljas. Ofta dekorerades de med sidenbandsrosetter, sammet och spetsar.


Idag är utbudet av valentinkort stort och fina kort kan köpas i de flesta affärer.Alla hjärtans dag börjar firas i Sverige

Alla hjärtans dag började firas sent i Sverige. Det var i slutet av 1950-talet som Nordiska Kompaniet (NK) i Stockholm började introducera ”Valentines day” i Sverige. Varuhuset NK arrangerade den första butiksskyltningen år 1956. Året efter kunde man läsa en tidningsannons från NK i Dagens Nyheter, som löd ”Alla hjärtans dag – nu på torsdag, Valentin-dagen”. I annonsen skrevs det bland annat att besökare till varuhuset kunde få sina paket inslagna och dekorerade med röda hjärtan.


Firandet tog inte riktig fart förrän under 1960-talet då svenskarna började ta efter den populära, kulturella och kommersiella seden från USA. Det var dock inte förrän 1985 som alla hjärtans dag skrevs in som en högtidsdag i våra svenska kalendrar och almanackor.


2017 publicerade Svensk handel en rapport som visade att hälften av 1000 tillfrågade svenskar i åldern 18-80 år, tänkte uppmärksamma alla hjärtans dag genom att uppvakta någon. Enligt samma undersökning var de vanligaste gåvorna blommor eller en middag.Röda rosor

De mest populära blommorna på alla hjärtans dag är helt klart röda rosor. I samband med högtiden får blomsterbranschen ett rejält uppsving. Det säljs över fyra miljoner rosor i Sverige under den dagen.

Eftersom alla hjärtans dag är en världsomspännande tradition som dessutom firas på samma dag i många länder, är efterfrågan på röda rosor inför högtiden mycket större än tillgången. Styckpriset som styrs på den stora blomsterauktionen i Alsmeer i Holland blir därför betydligt högre än normalt. Bara för att sjunka igen, några dagar efter.Firande i skolor

Den svenska skolan har alltmer fångat upp alla hjärtans dag. I en del svenska skolor firar skolbarnen dagen med att ge blommor eller sötsaker till sina kamrater. Här i USA fick vår äldsta dotter uppleva en trevlig tradition på sin high school, året innan Covid bröt. Eleverna kunde köpa ”singing Valentines” vilket innebar att de betalade skolans kör för att lämna ett ”singing Valentine card” till önskad person. Kören gick runt och sjöng och dansade kärleks- och vänskapssånger under pågående lektioner. Vår dotter kommer nog alltid att minnas den speciella alla hjärtans dag när hon fick en Valentine´s sång sjungen i ett klassrum på high school.Säga vad man vill om alla hjärtans dag, även om många anser att dagen styrs mer av kommers än vänskap och romantik, så tycker jag personligen att det är en väldigt härlig och glädjefull högtidsdag. Visst ska man visa sin uppskattning och omtanke till familj, vänner och medmänniskor året om. Men det ena utesluter ju inte det andra, tänker jag. Varför inte satsa på att sprida extra mycket kärlek och glädje på Valentin-dagen? Det handlar inte om att ge dyrbara presenter utan mer om att visa lite extra uppskattning och omtanke. Vi är ett gäng som har träffats och dansat Zumba utomhus under Covid. Förra året inföll Zumba-dansen på alla hjärtans dag och då gav jag mina Zumba-vänner var sin liten påse med blomfröer, en billig men väldigt uppskattad gåva.


Till sist vill jag önska alla Sweor en riktigt fin, glädjefylld och härlig Valentin-helg!!
Text och bilder: Anna Axelsson


Källor:127 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page