top of page

Att lära känna en stad i karantän

Updated: Oct 14, 2020


Det har varit en otroligt märklig vår och sommar för oss alla. För min del flyttade jag från Sverige till San Francisco i början av mars. Drygt en vecka senare infördes shelter in place och i stort sett hela staden stängde ner.


Eftersom jag aldrig varit i San Francisco tidigare passade jag på att bocka av några av de vanligaste turistattraktionerna redan första helgen. Jag åkte cable car, besökte Lombard Street och tittade på sjölejonen vid Pier 39. Då tänkte jag att det var lika bra att få det gjort eftersom jag inte skulle ha lika stor anledning att besöka dessa ganska turistiga platser som bofast. Nu, såhär i efterhand, är jag glad över att min första vecka här var så aktivitetsfylld. Jag och min man besökte flera restauranger och vi tog långa promenader över hela stan.Men efter en någorlunda ”normal” första vecka – det hade ju börjat dyka upp handsprit här och där, och många hade redan börjat arbeta hemifrån – har min tid här i första hand bestått av att hålla mig hemma. Jag är otroligt tacksam över är att det aldrig har varit totalt utegångsförbud, utan att vi hela tiden har fått röra oss fritt utomhus och motionera. Därför har jag numera en väldigt bra koll på alla de närmsta gatorna runt lägenheten där vi bor…En sak jag älskar med San Francisco är alla färgglada och vackra hus. Jag har gått otaliga promenader med blicken högt upp och njutit av alla nya hus och detaljer jag upptäcker – och jag har inte tröttnat på det än. Jag och min man har också bockat av alla parker och utkiksplatser som finns inom promenadavstånd. En annan sak jag gillar med staden är att man aldrig riktigt vet vad man kommer att få se. En dag gick jag förbi ett pop-up-museum om ansiktsmaskens historia i San Francisco, och det finns folk som går runt nakna med endast ett plagg på kroppen – just det, ett munskydd!Vi har lyckats göra några utflykter utanför stan. Och även om många besök har begränsats på grund av bland annat stängda parkeringsplatser har jag fått en försmak av Kaliforniens vackra och varierande natur. Jag har också på plats i USA fått uppleva Black Lives Matter-rörelsen, upptrappningen inför presidentvalet och andra stora händelser som hela världen rapporterar om. Närhetsprincipen gör verkligen att man upplever nyheter på ett annat sätt.


Så även om min första tid här inte alls blev som jag hade tänkt börjar jag att känna mig som hemma. Jag har lärt mig att hitta i mataffären, upptäckt nya favoritmatvaror, blivit SWEA-medlem och börjar delvis förstå amerikanarnas märkliga räknesystem med lbs, gallon, Fahrenheit och så vidare.

Nu hoppas jag bara att utvecklingen kommer att gå åt rätt håll så att jag snart även kan utforska fler mysiga restauranger och barer, gå på event, hitta en frisör och träffa nya människor IRL!

Text och Bild: Pernilla Jansdotter

182 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page