top of page

Balettsäsongen fick ett hastigt slut – och ett nytt liv online!Plötsligt blev min man tyst. Några ögonblick innan hade han och jag pratat upphetsat om den extraordinära kvällen vi hade tillbringat San Francisco Baletts premiär av George Balanchines "A Midsummer Night's Dream", 6 mars. Allt jag kunde höra medan jag körde hem på motorvägen i vår mörka bil var däcken på vägen. Han stirrade in i sin telefon. ”Baletten har blivit avbokad,” lyckades han säga till slut. Jag tyckte mig höra hans röst darra när han fortsatte. ”The War Memorial (operahuset, balettens hem för föreställningar) har stängts tills vidare. Ser ut som att säsongen kan vara över.” På ett ögonblick blev en enastående kväll, med konstnärligt framträdande på högsta nivå, så sorglig och trist. Vi hade båda vetat, även i dessa tidiga dagar av COVID-19-pandemin, att slutet på stora sammankomster och offentliga föreställningar kanske närmade sig. Men verkligheten i tillkännagivandet av San Francisco borgmästare London Breed slog fortfarande hårt.


Föreställningen vi just hade sett var höjdpunkten av alla föreställningar vi sett under alla år som vi tagit del av baletten här, vilket gjorde dessa nyheterna ännu svårare att smälta. Även om vi var oroliga för att samlas med 3 000 andra lyckligt lottade publikmedlemmar, när nyheterna om viruset började dominera medierna, hade vi sett fram emot denna kväll sedan säsongskalendern publicerats. Som San Francisco Chronicle ett lämpligt sätt angav i sin recension nästa dag; "Om vi ​​måste riskera vår hälsa för att samlas i grupper, med rädsla att vissa av oss kan sprida eller drabbas av ett monsterlikt nytt virus, låt det bli för detta." Min första tanke: Så sorgligt att andra inte skulle få uppleva denna underbara och glädjande föreställning.


Som SF Ballet’s controller visste jag också då att min värld och mina många extraordinära kollegors värld skulle förändras dramatiskt under de kommande månaderna, och kanske aldrig skulle bli likadan igen. Följande vecka visade sig vara den sista vi kunde arbeta på våra administrativa kontor eftersom både de och våra övningsstudior stängde för att följa San Francisco’s shelter-in-place förordning, en av de första och mest omfattande av sitt slag i USA. Ironiskt nog var veckan en av de jobbigaste vi någonsin har haft, våra dagar var fulla av planering utifrån olika scenarier, undersöka bästa alternativ för biljettkredit eller återbetalning samt ordna med att börja jobba hemifrån. Som min man förutspådde avbröts hela resten av säsongen tillsammans med tillhörande repetitioner.


En ljuspunkt inträffade emellertid när SF Ballet beslutade att spela in en föreställning av "A Midsummer Night's Dream" för att erbjuda streaming för de som hade köpt biljetter. För att kunna utföra detta var det nödvändigt att förhandla med både San Francisco stad som äger the War Memorial att låta SF Ballet utnyttja byggnaden än en gång och sen övertyga och förhandla med sex fackföreningar för att de skulle tillåta sina medlemmar att delta utan vissa avgifter som normalt är förknippade med sådana ansträngningar, som skulle ha orsakat en extra ekonomisk last för SF Ballet.


Det var förkrossande att se säsongen sluta så plötsligt för dansare, musiker, kreativa teaterarbetare och för hela scenkonstområdet runt staden och landet. För en ideell organisation som förlitar sig på föreställnings- och bidragsintäkter för att hålla sin personalstyrka betald, blev det ännu viktigare att hantera kassaflödet för att förhindra omedelbara uppsägningar och permitteringar. I slutet av mars antog den amerikanska kongressen ett stimulansförslag som skulle hjälpa mindre företag att behålla arbetare genom att täcka åtta veckors lönekostnader plus några andra driftkostnader. Vi ansökte snabbt och höll tummarna.


Ansökan godkändes ett par veckor senare och det gjorde det möjligt för SF Ballet att fortsätta betala sina dansare, musiker, och personal till slutet av juni 2020. Det gav lite andningsrum medan cheferna fortsatte att komma upp med föreställningsidéer för nästa säsong. Medan de var djupt engagerade i planeringen för alla tänkbara situationer, lanserade insamlingsavdelningen en online-driven insamling och musikerna och dansarna började en online-insamlingstävling.För att hålla sig i form utan de vanliga dagliga träningsrutinerna deltog dansarna i företagsklasser online med Ballet Masters och ackompanjemang. Lyckligtvis spelades några av dessa in och gjordes tillgängliga på FaceBook.För att hjälpa dem att träna på ett säkert sätt i sina hem köpte SF Ballet speciella dansmattor som skulle underlätta för dansarna att öva i sina kök, garage, uteplatser eller var de än fick plats. Dessa mattor imiterar de speciella golven på SF Ballet's Franklin Street-studior, som är utformade för att mildra påverkan på lederna av att ständigt hoppa på hårda ytor. Dansarna blev mycket fyndiga och använde sig av stolsryggar, ugnshandtag, bokhyllor eller vad som helst som låg i rätt höjd för att fungera som en dansbarre.


Förutom de dagliga dansrutinerna har dansarna och musikerna varit engagerade genom Storytime med SF Ballet varje onsdag!


Serien Meet the Artist-intervjuer, som vanligtvis hölls i Operahuset innan föreställningar, flyttades online tillsammans med #FlashbackFriday-inlägg av hela baletter.Shelter-in-place förordningen tvingade SF Ballet Schools elever att åka hem i mars. Men skolan började snabbt att erbjuda över 80 online-klasser varje vecka.En mycket speciell klass som körs varje vecka, av en av SF Ballet Schools instruktörer, är för personer med sjukdomen Parkinsons. På grund av att skolan plötsligt stängdes flyttades klassen till Zoom. Instruktören och pianisten lägger ofta till något lite annorlunda och roligt, till exempel har de haft en ”Beatles-månad”, och andra pop- och Motown-låtar kompletterar den mer traditionella balettmusiken.

Med sin kreativitet och innovation har SF Ballet lyckats förbli en stor källa av tröst och glädje för tusentals människor under detta främmande och skrämmande uppehåll. Detta tack vare den försiktighet, omsorg och passion som uppvisats av SF Ballets ledarskap och dess engagemang för artisterna. Jag vill ge särskilt erkännande till den nya verkställande direktören Kelly Tweeddale, som anlände först i september 2019, bara några månader innan organisationen mötte vad som troligen är den största utmaningen i dess historia. Hon har styrt SF Ballet genom dessa extraordinära tider med klass, passion och visdom. Hon, tillsammans med den otroligt begåvade konstnärliga chefen, har skapat en känsla av hopp och optimism för oss alla!


Jag hoppas att det inte låter fånigt när jag säger att detta hopp har varit mitt vägledande ljus, som gjort att jag och mina kollegor har kunnat fokusera på att hjälpa SF Ballet att frodas under vad som annars skulle anses vara mycket mörka och skrämmande tider. Vi ser alla fram emot andra tider med fantastiska balettföreställningar tillsammans med den underbara balettorkestern. Även om vi kanske inte får njuta av Tchaikovskys ”Nutcracker” till jul, förblir jag hoppfull att vi ska få se flera nya skapelser under 2021 säsongen. Och ja, "En midsommarnattsdröm" kommer att lysa igen på vår scen!

Text: Kristin Klingvall

Bild: Photo © Erik Tomasson


Yuan Yuan Tan and Alexandre Cagnat in Balanchine's A Midsummer Night's Dream // Choreography by George Balanchine © The Balanchine Trust; Photo © Erik Tomasson

122 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page