Aktuella boktips

I tider som dessa har många mer tid över till att läsa böcker. Jag har nog personligen aldrig läst så många böcker under ett år som jag gjorde förra året och flera med lokal anknytning för oss här i Bay Area/CA. En av favoritböckerna som jag läste under 2020 var Kamala Harris självbiografi ”The Truths We Hold”. Idag (20 januari 2021) är det en historisk dag då Kamala blir den första kvinnliga vicepresidenten och också den första personen med afroamerikansk och indisk bakgrund på posten i USA. Jag kan varmt rekommendera hennes intressanta, lärorika och spännande självbiografi.
The Truths We Hold
Av Kamala Harris
Kamala Harris växte upp i Berkeley med sin mor Shyamala Gopalan (forskare) och far Donald Harris (professor i ekonomi), och sin tre år yngre syster Maya. Kamalas far invandrade som student från Jamaica och hennes mor som student från Indien och de fann varandra på Berkeley University. Hennes föräldrar gick tidigt skilda vägar och mamman fick vårdnaden om flickorna.
I boken tackar Kamala sin mamma Shyamala, som tyvärr gick bort i cancer för 15 år sen, för sin barndom. Hon skriver om hur mamman uppfostrade henne och systern Maya till självsäkra kvinnor, stolta över att vara svarta. Hon berättar även om hennes starka band till sin lillasyster Maya.
I början av 90-talet började Kamala jobba som jurist i Kalifornien, först som åklagare i Alameda County och sedan i San Francisco. I början av 2000-talet tillsattes hon som distriktsåklagare i San Francisco. År 2011 utsågs hon till Kaliforniens högsta juridiska chef, motsvarande justitieminister i vår delstat – också det som första icke-vita kvinna. Fram till år 2017 var hon attorney general (distriktsåklagare och justitieminister) i Kalifornien och därefter gick hon vidare till senaten. Kamala fick sitt nationella genombrott i senaten under utfrågningarna av den blivande HD-domaren Brett Kavanaugh.
Familjen kommer först, konstaterade Kamala Harris, när hon accepterade nomineringen till vicepresident för Demokraterna. Sedan definierade hon sin stora familj: den familj som hon fötts in i, och den familj som hon valt med sin judiske make och bonusbarnen, vännerna och gudbarnen.
Idag blir hon USA:s första kvinnliga vicepresident och första icke-vita vicepresident. Det känns verkligen stort att få vara med om detta historiska ögonblick. Nu ser man med spänning fram emot hennes tid som vice president och Joe Bidens tid som president de kommande fyra åren.
Bad Blood
Av John Carreyrou
Ont blod (eller Bad Blood som den heter på originalspråket) är den osannolika men sanna berättelsen om företaget Theranos uppgång och fall, skriven av journalisten John Carreyrou. Han var den som avslöjade bluffen om företaget Theranos och dess grundare och vd Elizabeth Holmes i The Wall Street Journal i slutet av 2015.
Elizabeth Holmes påstod att en droppe blod skulle räcka för att mäta blodvärden och identifiera en lång rad sjukdomar. Hon blev en väldigt populär Silicon Valley-profil mycket tack vare sin karisma och sin enorma övertalningsförmåga. Hennes banbrytande blodtestsystem skulle revolutionera hälsovården. Theranos nådde ett marknadsvärde på 9 miljarder dollar och Elizabeth ansågs vara en kvinnlig Steve Jobs. Hon prydde snart omslagen på flera tidningar och magasin och Time Magazine utsåg henne till en av världens mest inflytelserika personer.
Det var bara ett problem - teknologin bakom hennes visionära affärsidé fungerade aldrig och efter mycket detektivarbete lyckades journalisten John Carreyrou avslöja hennes bluff. Det var en otroligt intressant bok och också väldigt roligt att den utspelar sig här i Bay Area, det var flera ställen som man själv varit på som det nämns om i boken.
Rättegången mot Elizabeth Holmes skulle ha inletts förra våren, men sköts upp till juli det här året p.g.a den ökade smittspridningen av covid-19 i Kalifornien, där rättegången ska hållas. Hon står åtalad för bland annat bedrägeri och anklagas för att ha vilselett investerare att satsa stora belopp i Theranos, vars ambition var att kunna erbjuda omfattande blodanalyser av enbart blod från ett stick i fingret. Hon kan få uppemot 20 år i fängelse om hon döms, skriver CNBC. Elizabeth Holmes nekar till anklagelserna.
Mannen i skogen
Av Jens Liljestrand
En mycket välskriven bok om författaren Vilhelm Moberg och hans liv. Han levde verkligen ett händelserikt liv och jag lärde mig otroligt mycket som jag inte visste innan. Denna ”tegelsten” på 700 sidor var så pass bra så att jag säkert kommer att läsa om den igen om några år.
Vilhelm Moberg var en av 1900-talets största författare i Sverige, som med sina utvandrarromaner om Karl Oskar och Kristina skrev en av förra seklets mest lästa litterära verk. Samtidigt var han en av landets viktigaste opinionsbildare och länge en av Sveriges mest spelade dramatiker.
Wilhelm Moberg levde mellan åren 1898-1973. Han dog ett år innan jag föddes. Jag hade ingen aning om att han så hårt attackerade politiska och ekonomiska makthavare och att han hyste ett sådant agg mot Svenska Akademien. Jag lärde mig mycket nytt, inte bara om Vilhelm Moberg, utan även om samhället i stort under tiden som han levde.
Hans mest kända verk är ju Utvandrarserien från 1949–1959, som beskriver Karl-Oskars och Kristinas utvandring från södra Småland till Minnesota i USA i mitten av 1800-talet. År 1948 flyttade Vilhelm Moberg med hela familjen till USA och reste runt i svenskbygderna för att få källmaterial till böckerna han skulle skriva. Han bosatte sig i Carmel och skrev de två första delarna i Utvandrarserien där. När författaren Jens Liljestrand skriver om Vilhelm Mobergs tid i Carmel så var det lätt att måla upp en bild om hur det såg ut i huvudet. Carmel är en av mina favoritplatser här i Kalifornien.
Jag kan varmt rekommendera den här boken!
Born A Crime
Av Trevor Noah
Trevor Noah är komiker, skådespelare, och tv- och radioprogramledare. 2015 tog han över som programledare för det amerikanska underhållningsprogrammet The Daily Show efter Jon Stewart. Born A Crime är en självbiografi om hans liv och också den första bok han skrivit, jag hoppas på fler framöver.
Trevor Noahs osannolika resa, från barndomen i apartheidregimens Sydafrika till att bli en av USAs mest hyllade komiker, började med ett brott - hans födelse. Trevor Noah föddes 1984 i Sydafrika, hans mamma är mörk och hans pappa är vit. När han föddes var det en kriminell handling om en svart person hade sex med en vit person. Föräldrarna riskerade att få flera års fängelse genom att få barn tillsammans. Som litet barn fick Trevor träffa sin far i smyg.
Trevor var ”mixed”, han hade ljus hy, inte riktigt vit men heller inte svart. Detta gav honom ett utanförskap i samhället. Han hörde egentligen inte till någon grupp och han var därför ett väldigt ensamt barn. Han hade också mycket problem med sin mammas nya man som var väldigt våldsam och hade stora alkoholproblem. Mot alla odds och tack vare sin mammas stöd, klarade han sig trots sitt utanförskap och trots att han kom i kontakt med kriminalitet. Han hade också stor nytta av sina språkkunskaper. Han talar många av de afrikanska språken som talas i Sydafrika och han talar flytande engelska.
Boken handlar nästan uteslutande om Trevors uppväxt och om rasismen i Sydafrika och ger en personlig, rörande och gripande inblick i hur det var att växa upp under apartheid.
Finding Freedom
Av Omid Scobie och Carolyn Durand
När nyheten slog ned att prins Harry av England hade en romans med den amerikanska skådespelerskan Meghan Markle så skrevs det om dem i kändistidningar över hela världen. Prins Harry av England behöver ju ingen närmare presentation. Megan Markle blev känd genom TV-serien Suits där hon spelade rollfiguren Rachel Zane. I och med sitt förhållande och giftermål med prins Harry avslutade hon, enligt brittiska hovets regler, sin skådespelarkarriär. Ett år efter bröllopet föddes parets son Archie.
I den här boken får man reda på en hel del olika detaljer kring dessa händelser, frågan är väl hur mycket av det som är sant. Något som definitivt är sant är att paret i början på förra året sa upp sina plikter och privilegier från det brittiska kungahuset.
Enligt amerikanska People har hertigparet köpt ett hus i Santa Barbara, i ett välbärgat område, där bland andra Oprah Winfrey och Ellen DeGeneres också bor.
Tuesdays with Morrie
Av Mitch Albom
Den här boken läste jag för flera år sedan. När jag såg den i vår lokala bokhandel i Mountain View, kunde jag inte motstå att köpa den och läsa den på nytt igen. Den var lika gripande, vacker och rörande som jag mindes den.
Boken handlar om ett flertal möten mellan författaren Mitch Albom och hans gamle lärare från college, Morrie Schwartz. På examensdagen lovar Mitch att hålla kontakten med sin favoritprofessor men det kommer att dröja tjugo år innan han hör av sig till honom. Av en slump får han se sin gamle lärare i en tv-intervju. Morrie har drabbats av nervsjukdomen ALS som långsamt förlamar hans kropp. Efter att han har sett inslaget på tv så bestämmer sig Mitch för att kontakta Morrie igen.
Mitch beslutar sig för att besöka Morrie en gång i veckan. Varje tisdag samtalar de om livet och olika livsfrågor som uppstår under livets gång. De berör ämnen som kärlek, äktenskap, förlåtelse, saknad och död. Deras pånyttfödda vänskap blir till en föreläsning fylld av visdom, erfarenhet och konsten att leva.
Något för alla
Bland dessa sex böcker finns något för alla, extra kul om du är trött på deckare och romanser. Den lokala anknytningen i Kamala Harris bok "The Truths We Hold", i John Carreyrous "Bad Blood" och i Jens Liljestrands "Mannen i skogen" med Vilhelm Mobergs år i Carmel, ger en extra krydda till böckerna. Jag kan varmt rekommendera alla dessa böcker och hoppas att du hittar någon som faller dig i smaken!
Trevlig läsning!
Text & bild: Anna Axelsson