top of page

Det 100:de blogginlägget!


Det här är det 100:de blogginlägget på SWEABloggen SF! På mindre än ett år har vi publicerat 100 blogginlägg av 37 olika skribenter med mer än en publicering var 5:e dag. Texterna handlar om allt möjligt och delas in i 10 kategorier. Flest artiklar har vi i kategorin Träning & Hälsa vilket inte är så konstigt eftersom just hälsa varit något längst fram i allas medvetande under Covid-19 pandemin. Men vi har också publicerat åtta längre intervjuer med intressanta kvinnor, över 10 olika recept, tips på vandringar och vackra platser att besöka i Kalifornien, samt flera texter om barn, ungdomar och detta ovanliga skolår.


Populära texter Mest läst av alla inlägg – hittills – var det som Lena Axelsson skrev om Motståndskraftens smörgårdsbord i december förra året. Den handlade om hur vi alla måste prioritera vår mentala hälsa för att orka med denna ovanligt svåra tid. Texten uppskattades mycket, kanske främst för alla bra tips och verktyg för ökat välmående den bjöd på. En annan mycket populär text var Tone Evensens Rapport från Resevärlden som verkligen låg i tiden när den publicerades 9 juli 2020.

I texten Motståndskraftens smörgårdsbord tipsade Lena Axelsson oss om hur vi ska vårda vår mentala hälsa. Motion, vänskap och att vara ute i naturen är exempel på bra verktyg för välmående.


Den första texten som publicerades var en hyllningstext om jubilaren Barbro Osher, som fyllde 80 år 2020. Det inlägget var skrivet av Nina Weber med hjälp av flera andra Sweor som bidrog med minnen och anekdoter om vår hyllade hedersmedlem.


Nya Medlemmar Vi presenterar dessutom nya medlemmar på bloggen. Som ny medlem får du ett email av oss med 5 snabba frågor som publiceras tillsammans med en bild. Eftersom vår blogg inte är låst, skriver vi bara ut förnamn och första bokstaven i de nya medlemmarnas efternamn. Hittills har 15 st nya medlemmar presenterats. De har en egen kategori och du hittar dem om du scrollar ner på bloggens startsida eller under kategorin SWEA i undermenyn ”more”.


Bloggpremiär 2020

SWEABloggen SF startades 15 juni 2020 på initiativ av styrelsen med Ursula Hultqvist i spetsen. Vi hade diskuterat idén om att skapa en blogg eller online-tidning ett tag. Det kändes som ett naturligt steg då ingen var intresserad av att ta på sig jobbet med den tryckta tidningen. Under vårvintern 2020, då Ursula blivit ordförande och pandemin slog till, tog så Ursula tag i saken. Först engagerades Jessica Armstrong för att välja webbverktyg och bygga upp designen. Petra Lillandt Durosinmi och Anna Axelsson som båda är erfarna bloggare knöts till projektet och i maj, då mycket av designen redan var satt, hoppade jag Cecilia Mases på tåget som redaktör. Ursula var drivande och fick oss alla att arbeta mot en bloggpremiär 15 juni. Nu har vi hållit på i nästan 9 månader och redaktionen består idag av skribenterna Anna Axelsson & Pernilla Jansdotter, Cecilia Mases, redaktör och Ursula Hultqvist som ansvarig utgivare. Arbetet med bloggen har passat vårt nya normala perfekt då vi alla kunnat arbeta hemifrån och skött allt arbete online.

Anna Axelsson, Ursula Hultqvist, Petra Lillandt Durosinmi och Cecilia Mases byggde tillsammans med Jessica Armstrong upp SWEABloggenSF under våren 2020.


Vår SWEA Blogg

Målet med SWEABloggen SF är att roa, informera, tipsa och inspirera. Allt är skrivet av Sweor, för Sweor och oftast med lokal anknytning och allt är skrivet på svenska. Vi arbetar i bloggverktyget Wix, men produkten vi levererar är snarare en online-tidning. Från början var en blogg en dagbok på internet, men idag är det mer ett samlingsnamn på produkter på internet som byggs med hjälp av bloggverktyg. Med ett bra bloggverktyg kan du t.ex. bygga din egen hemsida eller som vi, publicera en online-tidning. Det finns stora fördelar med att arbeta så här. Vi når snabbt och enkelt ut till alla medlemmar och sparar stora summor på tryck och porto (kostnadsminskningen 2020 var nästan 10 000 dollar). Dessutom är layoutkostnaden obefintlig och vi slösar inte på papper. Miljöaspekten känns extra bra eftersom vi även minskar utsläppen då tidningarna inte behöver distribueras fysiskt av en bud- eller postbil. SWEA-Magasinet kom ut två gånger om året och arbetet att hålla deadlines var stressigt. En tryckt tidning dimper ner som en efterlängtad baby och ger en längre stunds läsning. En online-tidning finns där hela tiden. Alltid tillgänglig att läsa, alltid tillgänglig att skriva i och alltid ”hungrig” på nya texter. Vi slipper stressen av en deadline, men är aldrig heller ”klara”. Bloggen är levande på ett annat sätt och arbetsrytmen en annan än den för tryckt media. Det ger oss en fantastisk möjlighet att anpassa innehållet efter vad som händer just nu, vilken information som är aktuell just nu och skriva om det som upptar våra tankar, just nu.


Tillgänglig för alla Bloggen är tillgänglig för alla som har tillgång till en dator med internetuppkoppling eller har en Smartphone. Våra medlemmar, i alla åldrar, är som alla vet väldigt ”Tech-savvy” och många har för vana att hålla kontakten med familj och vänner i Sverige med hjälp av e-mail, Skype och Zoom, och läser redan nättidningar, vilket underlättat övergången till digital tidning. Läser du email kan du läsa bloggen. Varje månad berättar vi i Kalenderutskicket om vad som finns att läsa på bloggen just nu och ett klick på länkarna i det email-utskicket för dig direkt till önskad artikel på SWEABloggen SF.


Du kan också gå in på sweabloggensf.com och läsa alla gamla som nya texter när du vill. Om du inte vill riskera att missa något så kan du välja att prenumerera och får då en notifikation i din email så fort vi publicerar något nytt på bloggen. Just nu har SWEABloggenSF drygt 160 prenumeranter. Bloggen är inte låst så vem som helst kan läsa den. Men innehållet är speciellt anpassat för oss Sweor här i SWEA San Francisco med lokala tips om vandringsleder, vingårdar och aktiviteter.


Alla prenumeranter får en notifikation i sin inbox när vi har publicerat ett nytt inlägg på SWEABloggen SF.


Vill du vara med?

Hittills har 37 olika skribenter bidragit med texter och idéer. Vi har fått material till bloggen från en bred skara skribenter. Stort tack till er alla! Era olika infallsvinklar, olika ämnen ni brinner för och de historier ni har att berätta är det som gör vår blogg så unik. Vi ser fram emot fler bidrag från er, och andra. Det finns en oändlig källa av kunskap, historier och anekdoter att ösa ur bland våra härliga San Francisco Sweor. Med medlemmar i åldern 18 – 90 år, utspridda över ett stort geografiskt område och med olika livsstilar, livserfarenheter, drömmar och behov, vet vi att det finns massor av underbara berättelser för oss att se fram emot till bloggen. Det gäller bara att hitta dem!

Har du en rolig SWEA-anekdot att berätta? Ska din arbetsplats göra något spännande du vill berätta för Sweorna om? Har du ett recept på extra goda kanelbullar? Vet du var man hittar den bästa korven när man längtar efter falukorv? Har du ett smultronställe att dela med dig av eller vill du berätta om hur det gick till när du tog steget och flyttade hit en gång i tiden? Har din SWEA-väninna en intressant livshistoria du vill berätta om? Vi hjälper till med redigering och korrekturläsning av alla texter innan de publiceras. Gillar du inte att skriva men känner att du har något att berätta så kan du höra av dig till oss. Kanske kan vi skriva din berättelse. Vi är också alltid intresserade av recept och mattips, gärna med anknytning till våra svenska traditioner och smaklökar! Hör av dig till oss om du vill skriva eller har en idé om ett ämne eller en Swea du tycker vi borde uppmärksamma. E-maila: sweabloggen@gmail.com


Du har nu nått slutet på SWEABloggen SF:s etthundrade blogginlägg. Tack för att du läser! Nu ger vi oss på nästa inlägg och nästa… och hoppas att du fortsätter följa oss och vara en del av SWEABloggen SF du med!Text: Cecilia Mases


112 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page