top of page

Det våras för Vin & Vänner


SWEA San Franciscos nya satsning Vin & Vänner är ett initiativ perfekt för oss här i vinälskande Kalifornien. Bay Area vimlar av vingårdar, inte bara i kända Napa Valley och Sonoma, utan även i bland annat Santa Cruz Mountains, East Bay och Monterey är det gott om vingårdar och vinodlingar. Det finns mycket att lära sig om vin: olika druvsorter och deras egenskaper, hur man väljer vin till mat, hur viner ska lagras på bästa sätt och mycket mer. Men framför allt är det trevligt att ses och dricka lite vin eller göra en vinprovning tillsammans!


Mysigt sätt att umgås Ursula Hultqvist berättar att Vin & Vänner bygger på en idé hon haft ganska länge. ”Vi är ju många som älskar att träffas över ett glas vin. Det är ett mysigt sätt att umgås och ett perfekt sätt att lära känna nya Sweor. Om vi då dessutom kan passa på att lära oss något nytt, eller se nya platser och upptäcka mer av vad vårt vinälskande område har att erbjuda, så mycket bättre!” säger Ursula. Tanken var att starta upp detta under våren 2020 men då kom ju pandemin emellan. Nu hoppas Ursula och styrelsens programgrupp, på att kunna dra igång ordentligt i vår och sommar. ”Vi har ju ett fantastiskt kontaktnät här inom SWEA San Francisco med flera Sweor som jobbar inom branschen, några har ju till och med egna vingårdar! Eftersom vi bor utspridda över Bay Area så har vi många Sweor som kan ge tips om vilken vingård eller annan vin-relaterad pärla som finns i just deras område.” berättar Ursula.


Master Sommelier Paul Mekis

Det första eventet med Vin & Vänner genomfördes via zoom 4 mars. 18 Sweor loggade in och fick en utbildande och underhållande kurs med fokus på Pinot Noir av Master Sommelier Paul Mekis. Jeanette Jannerman Perkins i SWEAs styrelse tog initiativet till detta event och inledde nu med en kort presentation av Paul Mekis som har varit Sommelier i 34 år. Han har sedan 1986 arbetat på några av de bästa restaurangerna i San Francisco Bay Area, såsom The Lark Creek Inn, Cypress Club, Aqua, The Plumed Horse och Madera Restaurant. Han kan stoltsera med flera fina utnämningar som tex Wine Spectators ”Grand Award” och ”The Advanced Sommelier Program” vilket är extremt prestigefullt.

Jeanette Jannerman Perkins i SWEAs styrelse presenterade Master Sommelier Paul Mekis.


Pinot Noir

Kvällens ämne var druvsorten, Pinot Noir. Pinot Noir är det populäraste vinet här i Kalifornien, förmodligen för att det funkar till allt och inte är ”svårt”. Paul inledde sin presentation med lite Pinot Noir-historia. Den här druvan var populär redan hos de gamla romarna och etablerades i Kalifornien i början av 1800-talet med start vid Russian River. Pinot Noir har sedan blivit mer och mer utspridd i USA och är nu populär över hela landet.


Trivs i kallt klimat

Med sitt tunna skal är denna druva svårare att odla än många andra och trivs bra i kallare klimat. Vinet blir aromatiskt och lite syrligt, med toner av bland annat hallon och rosenblad. Det doftrika vinet ska drickas i vinglas med stor öppning så lukten kommer fram, berättade Paul. Sen sa han något som fick mig att tänka på vinskämtet jag själv dragit många gånger – nämligen att efter ett sniff och en klunk av vinet med viktig min säga ”Fransk sydsluttning”. Paul berättade nämligen att med Pinot Noir kan man med hjälp av doft och smak avgöra var druvan är odlad. Jorden och temperaturen den odlats i påverkar smaken tydligt och Pinot Noir viner från olika odlingar har olika karaktär. Sen berättade Paul om olika populära områden för att odla Pinot Noir och vad som är karaktäristiskt för respektive område. Till exempel så har Pinot Noir viner från Andersson Valley här i Kalifornien hög syra medan vinerna från Russian River har tydliga toner av blåbär och björnbär. Russian River har ett unikt klimat med svala temperaturer nere i floddalen och mycket dimma vilket passar perfekt för Pinot Noir.

Master Sommelier Paul Mekis lärde oss mycket nytt om Pinot Noir.


Kaliforniska viner

Om man jämför kaliforniska viner med franska är de ofta fylligare och har högre alkoholhalt. Det beror på vårt varma klimat med mycket sol. När druvorna kan skördas lite senare får de en högre sockerhalt. Paul påpekade också att kaliforniska viner håller en jämn, hög kvalitet men att de mer sällsynta höjdarvinerna, de riktiga pärlorna, oftast kommer från Frankrike.


Men det är inte bara druvans odlingsplats som påverkar smaken på vinet utan det finns också olika sätt för vinmakarna att manipulera druvorna och sedan vinet. Ett sätt är att blanda in andra druvsorter i vinet men det är inte så vanligt för Pinot Noir viner, de är oftast 100% Pinot Noir. Man kan också använda sig av en metod som heter ”cold soak” då de pressade druvorna får ligga i kallt vatten i 5-7 dagar. Ett annat sätt att påverka smaken är att välja olika material för lagringen såsom cement eller ståltunnor. Hur man beskär vinrankorna påverkar också resultatet.

Glada Sweor fick svar på sina Pinot Noir-frågor!


Tips från en Master Sommelier

I slutet av kvällen fick vi chans att ställa frågor till Paul Mekis. Helena McCombie, som var med oss från SWEA Denver, frågade vilket som är hans favoritvin från Santa Cruz, eftersom det är där han bor. Svaret var Beauregard, https://www.beauregardvineyards.com som ligger i Santa Cruz Mountains. Vi fick också svar på frågan om vilken mat som ett Pinot Noir passar till, nämligen till allt! I sitt arbete som Sommelier på olika fina restauranger rekommenderar Paul ofta ett Pinot Noir när ett sällskap beställt in olika rätter. Pinot Noir passar nämligen både till kött och fisk. Ju mörkare och mustigare rätter, ju fylligare vin ska du välja. Han rekommenderade också att servera ett lätt Pinot Noir till snacks, småplock och förrätter. Slutligen fick vi ett tips på vin att hålla utkik efter i affärerna: Ser du en Pinot Noir vin från Sydafrika till överkomligt pris – prova!


Mer Vin & Vänner i vår

Nästa Vin & Vänner-event hoppas programgruppen blir ett besök på någon populär vingård och de undersöker just nu olika alternativ och vilka regler som gäller. Chansen är stor att vi faktiskt snart kan ses ”på riktigt” och prova vin tillsammans. Restriktionerna som hindrat oss på grund av pandemin lättas upp, men framförallt så är det våren och det varma vädret som ger oss fler möjligheter att ses säkert utomhus! Planeringen är fortfarande i sin linda men idéerna är många. ”När solen och värmen kommer kan en picknick och vinprovning vara ett säkert sätt att umgås” hälsar programgruppen. Förhoppningsvis kommer året bjuda på fler möjligheter då fler och fler människor blir vaccinerade mot Covid-19 och även inomhusaktiviteter drar igång. Fram till dess har vi en härlig vår och sommar att se fram emot. För visst är det underbart att träffa goda vänner med ett glas vin i handen?


Har du en idé om ett kul vinevent du skulle vilja genomföra med SWEA? Tips på en vingård vi bara måste besöka? Kanske har du själv just lärt dig något nytt om din favoritdruva som du vill dela med dig av eller har du kanske tips på det godaste alkoholfria alternativet? Hör av dig till någon i SWEA San Franciscos styrelse! ”Med vaccinets framfart i Kalifornien så kan vi snart börja ses ”live” på ett säkert sätt. Det känns som en stor lättnad att äntligen kunna börja träffas igen i större utsträckning. Vi kommer hålla oss utomhus ett tag till med hiker och Vin & Vänner för att vara fortsatt försiktiga, men jag ser så mycket fram emot att få lägga våra munskydd åt sidan och ge varandra en kram igen!” avslutar Ursula.
Text: Cecilia Mases

Bilder: Cecilia Mases & Erika Badal
137 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page