top of page

En annorlunda Labor weekend i Yosemite National ParkUnder Labor weekend åkte vi hela familjen till Yosemite. Under Corona-pandemin har man varit tvungen att köpa dagspass i förväg, då antalet som släpps in i parken varit rejält begränsat. När vi kom fram satt vi i bilkö i över en timme innan vi kom in. Det var nog cirka 1/3 av alla bilar i kön som fick vända och köra hem igen, för att de inte hade köpt entrébiljett i förväg. Trist om man kört i flera timmar och sen får vända när man kommer fram. Som tur var hade jag sett denna informationen på deras hemsida - https://www.nps.gov/yose/index.htm


Vanligtvis brukar parken vara full under Labor weekend, har jag fått höra av andra som besökt parken under den helgen. Men i och med att det var begränsat antal människor som de släppte in i parken så upplevde vi inte att det var mycket folk. Alla toaletter var öppna, likaså de små affärerna som låg inne i parken. Däremot var museum och "visitor centre" stängda i Yosemite Valley. Bridaveil Falls trail var stängd p.g.a ombyggnad. Pendelbussarna i Yosemite Valley och Mariposa Grove var inte igång, p.g.a covid-19.Vi hade sett fram emot en långhelg med naturupplevelser, miljöombyte och frisk luft (och slippa brandröken i Bay Area). Helgen började väldigt bra med blå himmel och härlig luft. Vi gjorde ett stopp vid Yosemite Chapel. Denna lilla träkyrkan är det enda som finns kvar av Yosemites by från 1800-talet. Yosemite blev en national park år 1890 och fick sitt namn från indianernas ord för grizzlybjörn, uzemati.Vi körde längst in i Yosemite Valley till Lower Pines Campground, där vår yngsta dotter bodde när hon var på skolresa i Yosemite förra hösten. Hon visade oss ”tält-stugan” som hon sovit i och omgivningarna runtomkring, vilket var väldigt roligt att se.Sedan körde vi vidare till Yosemite Falls och då blev det plötsligt en dramatisk förändring i vädret. Den blå himlen försvann och det började komma aska på bilen, precis som det gjorde när bränderna tog fart runt omkring Bay Area. När vi kom fram till Yosemite Falls frågade jag en parkvakt om brandröken. Han berättade att det hade uppstått en ny brand söder om Yosemite och att brandröken nu hade nått Yosemite Valley, men att det inte var någon fara. Totalt var det tre bränder i Yosemite under Labor weekend.


Precis innan vi kom fram till Lower Yosemite Fall såg vi ett Mountain Lion som snabbt sprang förbi oss vid sidan av stigen. Det blev en mysig liten runda även om vattenfallen tyvärr är uttorkade i Yosemite så här års.Efter Yosemite Falls var sista stoppet El Capitan. Den 1.095 meter höga granitväggen är ju verkligen imponerande. Jag har svårt att förstå hur det är möjligt att klättra upp för den väggen, känns nästan som en omänsklig prestation.Morgonen därpå tittade vi på nyheterna och pratade med parkvakterna. Det var ingen fara att besöka parken enligt dem, men de avrådde oss ifrån att åka till Mariposa Grove, som vi hade planerat från början. Istället rekommenderade de oss att åka till Merced Grove och Glacier Point. På vägen mot Glacier Point passerade vi Tunnel View - som är en av de mest fotograferade vyerna över Yosemite. Från utsiktspunkten såg vi El Capitan till vänster och Half Dome rakt fram.Väl framme vid Glacier Point åt vi vår medhavda matsäck och njöt av utsikten. Siluetten av Half Dome, som sträcker sig nästan 1,6 km över dalbotten, har ju blivit en symbol för Yosemite. Men branden gjorde att det blev ett overkligt och lite magiskt sken runt Half Dome, det kändes nästan som man var mitt i en film.Sista stoppet på dagen blev Merced Grove. Vi gick en runda på 5,5 km och mötte bara fem människor under hela rundan. Det var väldigt lugnt och fridfullt och vi fick uppleva Seqouia träd och se både en björn och två hjortar under vår vandring.Helgen i Yosemite blev inte riktigt som vi planerat, men under omständigheterna väldigt bra ändå. Nu håller vi tummarna för att de ska kunna släcka bränderna i Yosemite och alla andra bränder som härjar runt om i Kalifornien.


Text och Bild: Anna Axelsson

100 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page