top of page

En liten bit av Sverige i USA

Updated: Jan 29, 2021


Många av oss ser flytten till USA som en möjlighet att uppleva en annan kultur - få nya smakupplevelser, lära oss om andra traditioner och högtider och mycket mer. Med det sagt så längtar nog många av oss efter välbekanta smaker emellanåt, framförallt under våra svenska högtider såsom påsk, midsommar, lucia och jul. För att inte tala om alla bakverk vi firar i det avlånga landet i öster! Semlan, kanelbullen, prinsesstårtan, Napoleonbakelsen, Gustav Adolfbakelsen, våfflorna…


Jag tänkte i detta inlägg ge er några förslag och tips på var jag brukar vända mig när jag vill ha något svenskt. Det är på intet sätt en fullkomlig lista över var du kan hitta svenska produkter, långt ifrån, nya alternativ poppar upp hela tiden och andra faller dessvärre bort. För den absolut senaste informationen är mitt allra säkraste tips SWEA SF Facebook gruppen: SWEA San Francisco med vänner Där kan du ställa frågor till många härliga SWEOR som besitter en ovärderlig skatt av kunskap! Jag vill även tipsa om att du lätt kan söka på specifika ämnen eller ord inne i gruppen. Troligast är att många av dina frågor redan har besvarats tidigare. I SWEA SF bär vi tillsammans på en outtömlig källa till hur och var vi kan hitta en liten bit av Sverige här i Bay Area (eller på nätet)


Jag hoppas att du skall få några bra tips här och tveka inte att komplettera med just dina bästa tips i kommentarsfältet nedan (du måste vara inloggad på bloggen för att kunna lämna kommentarer). Jag hade lite svårt att bestämma mig för hur jag skulle disponera inlägget; per högtid, varugrupp eller butik. Blir lite blandat men allt understruket tar dig till en hemsida och är det en speciell vara du söker har jag försökt fetmarkera dem. Jag hade dock inga tveksamheter kring vilken information som skulle komma först i inlägget, det som kommer närmast i tid för oss just nu:


SEMLAN!

Har du betalat din medlemsavgift och är med på årsmötet den 6:e februari har du möjlighet att plocka upp två semlor gratis på ett antal utvalda platser! Annars rekommenderar jag att baka själv, de blir nästan alltid godast. Det finns ett otal recept på nätet, hemmagjord mandelmassa är så god och kan, som ett extra plus, göras mindre söt än den köpta. Kör bara semlans inkråm, mandel, mjölk och florsocker med mixern till önskad konsistens. Vill du köpa din semla är två bra alternativ Copenhagen Bakery i Burlingame och Sweetish Pastries. På Copenhagen Bakery finns även prinsesstårtor, kanelbullar, wienerbröd och mycket annat gott, och bäst av allt vörtbröd till jul.
Butiker med svensk mat i Bay Area

Nordic House Butik i Berkeley med brett utbud inom alla varugrupper kött, fisk, godis men även adventsljusstakar och våffeljärn. Du kan besöka butiken likväl som beställa på hemsidan för hemleverans.


Hit vänder sig många av oss framförallt kring jul, här erbjuds då nämligen rimmad skinka så att du kan koka eller ugnsbaka din perfekta julskinka! Cecilia skrev ett blogginlägg om just julskinkan i slutet av förra året, spana in det! På Dittmer’s hittar du även revbensspjäll, prinskorv, senap och en hel del annat. För att inte tala om allt bra kött och det bästa substitutet till Falukorv: German Bologna. Men säg till att du vill ha den i bit så att de inte skivar den tunt som smörgåspålägg åt dig 


Förutom att det är en fin butik med mycket vackra möbler, smycken, husgeråd, bra presenter och knäppa julgranskulor så finns det en massa mumsigt i matväg: lakrits, knäckebröd, Marie-Ballerina, digestivekex samt glögg och Nyåkers pepparkakor till jul. De har även en onlinebutik.


Var en lifesaver för mig när jag bodde i San Francisco under min graviditet. En jättemysig godisaffär som även erbjuder onlinebeställning.


Vill också passa på att slå ett slag för Cafét Kantine och restaurangen Pläj inne i San Francisco. Även Kantine erbjuder nu semlor och i höstas beställde vi en magisk kräftskiva to-go från Pläj. Spana in deras respektive hemsidor. Gillar du att baka med färskjäst finns det på en av mina favoritbutiker Rainbow Grocery, ett vegetariskt kooperativ i San Francisco. Förutom just jästen har de ett underbart utbud av ostar. Färsk jäst finns även att köpa på matbutikerna Molly Stone och Nob Hill som finns på ett flertal platser runtom i Bay Area.


Svensk mat på nätet

På nätet finns såklart allt att beställa men det kan ibland kännas lite hopplöst att leta. Här kommer i alla fall några förslag:


Brett utbud av sill och ost samt bra på bakartiklar så som pärlsocker, vaniljsocker och sirap.

De håller till i Seattle så frakten blir inte så lång. De har även presentartiklar och snygga wettextrasor. Men är du ute efter fina svenska presentartiklar vill jag slå ett slag för vår egen SWEA Helene och hennes Scandinavian Form & Design


Håller till kring L.A och erbjuder fri frakt. De har ett brett utbud även om jag ofta upplever att vissa varor snabbt blir slutsålda. Förutom ALLT jag nämnt tidigare i detta inlägg finns här dillchips, ostbågar, lösgodis, BAMSE barntandkräm (förvånansvärt svårt att hitta en barntandkräm som uppfyller kriterierna: mild mint samt innehållande flour… tala gärna om ifall du vet någon!) Äkta falukorv, fond, kanalljus, försvarets hudsalva… ja, listan är lång. I julas beställde jag vörtmix, glöggmix samt ansjovis härifrån samt även grötris när jag ändå skulle beställa. Går lika bra med Arboriris eller Sushiris till risgrynsgröten annars.


Ligger i Pennsylvania och erbjuder ett brett utbud av lösgodis! Passa dig när du beställer bara… lätt att det blir en nätt liten låda om 2kg godis och då spårar ju kvällsmyset snabbt ut till en daglig sockerchock.


Ditt svenska skafferi samt Butik Hemlängtan är nätbutiker i Sverige som levererar hit, kan vara ett alternativ om något du söker inte finns i de webbaffärer som finns här i USA. Leveranstiden kan bli längre och fraktkostnaden dyrare, här ska du även ta med moms och tull i beräknandet.


Så ett sista nätförslag när det gäller en specifik matvara: Kräftorna! Beställt från Nordic Crayfish och det var så gott! De finns i Minnesota där även denna fina butik återfinns Scandinavian NorthTvå ständiga vapendragare som inte skall förglömmas är såklart också IKEA och Amazon. IKEAs utbud har varit lite skralt en längre tid nu men annars är det dit jag åker för gravad lax, Kalles kaviar, sill, pepparkaksdeg, krustader, knäckebröd, lingon- och hjortronsylt, stearinljus, köttbullar och mest av allt för ishavsräkorna. Dock har jag hört ryktas att även Trader Joes säljer det sistnämnda. Amazon kan, som bekant, leverera det mesta och jag har beställt både IKEAs kronljus och Dansukker sirap därifrån samt Concentrated vinegar eg. Ättika – detta universalmedel. Finns ett bra märke som heter SURIG.


Sist men inte minst vill jag ju såklart slå ett slag för SWEAs Julmarknad som vanligtvis så troget finns där och levererar allt vi kan önska oss inför högtidens alla bestyr. Vi saknar dig!


Har du några som helst funderingar eller fler bra tips så är du välkommen att maila mig eller skriva i kommentarfältet nedan!


Många Matglada Hälsningar

Madeleine EketorpEtt stort tack till Emma Dahlen, Fanny Krantz, Camilla Arvidsson och Sabina Modée Käck som kommit med värdefulla tillskott till detta inlägg!


Vi är alla del av mammagruppen som i icke COVID-tider rör sig kring Peninsula och South Bay. Vi stöttar, hjälper och tipsar varandra nästan dagligen om recept, bra lekparker, aktiviteter, pyssel samt byter och lånar saker av varandra. Ovärderligt – häng med du också!
Text: Madeleine Eketorp

Bilder: Madeleine Eketorp & Cecilia Mases

834 views2 comments

Recent Posts

See All

2 Comments


I Europa Express, 750 La Playa San Fransisko hittar man 1-liters flaskor med bl.a svart vinbärs saft plus både hel ansjovis och hel matjesillfileer från Klädesholmen, Finncrisp betydligt billigare än på supermarket i bland har dom även rökt ål och massor med annar gott.


Margareta Ekblad

Like

Helena McCombie
Helena McCombie
May 08, 2021

Tack för jättemånga goda råd och länkar. Jag kan lägga till https://www.bonbonnyc.com/ Jag köpte godis ifrån dom nyligen. Godiset kom inom 3 dagar och var super färskt!

Like
bottom of page