top of page

En svensk kändisreporter i CA


Hur hamnar en svensk kändisreporter mitt i Silicon Valley? Maria Svemarks resa från Trelleborg i Skåne till Cupertino i Kalifornien gick via Shanghai och startades av äventyrslust. När Maria och hennes man Niclas fick frågan om att flytta till Shanghai för 7 år sedan var de inte svårövertalade att tacka ja. Båda ville gärna ha en förändring i livet och när möjligheten kom för Niclas att få jobb i Shanghai via Apple så flyttade hela familjen till Kina.
På strandpromenaden ”The Bund” i Shanghai, under en av få dagar med bra luftkvalitet och blå himmel. Fr v: Maria, Ivar, Isa, Niclas och Jens.
Efter 1,5 år i Shanghai fick de chans att flytta till Silicon Valley, där de nu har bott i 5,5 år tillsammans med sina barn Isa 16 år, Jens 14 år och Ivar 12 år.
Delar av Cupertinos "Swedish community" på Hyde Middle Schools International night. Överst fr v: Ulrika, Mattias och Leia Roos, Niclas. Nederst fr v Jens, Ivar, Vanna Roos, Isa och Maria.


Ungdomsredaktör på Trelleborgs Allehanda

Maria växte upp i skånska Trelleborg och visste tidigt att hon ville bli journalist. I 9:an fick hon en praoplats på ”Trelleborgs Allehanda” och sommaren därpå fick hon sommarjobb på tidningen. Hon blev bl.a. redaktör för tidningens ungdomssida. Efter gymnasiet på samhällsvetenskaplig linje i Trelleborg så blev det sedan journalistlinjen på en nordisk folkhögskola i Kungälv.

Ur gömmorna. Året är 1990, Maria är redaktör för UNG-sidan och presenterar sig för Trelleborgs Allehandas läsare.


Kändisreporter på Hemmets Veckotidning

När hon hade gått klart journalistutbildningen fortsatte hon på Trelleborgs Allehanda och blev så småningom familjeredaktör på tidningen. 1999 fick hon jobb på ”Hemmets veckotidning” som är en av Sveriges största veckotidningar. Hon tog över kändis- och nöjesbevakningen på tidningen. Det har blivit flera reportage med svenska kändisar genom åren. Jag ber henne berätta om de kändisar som gjort starkast intryck på henne.

Den första hon nämner är Ernst Kirchsteiger, som är en svensk inredare och programledare. Han har varit programledare för tv-programmen Sommartorpet, Nya rum, Jul med Ernst, Ernst i Toscana och Sommar med Ernst. Hon säger följande om Ernst: ”han är en otroligt kreativ mångsysslare, en supertrevlig och vänlig själ med ett mycket välformulerat och nyanserat språk”. Han har ju blivit mycket populär i Sverige och var väldigt omtyckt bland läsarna på Hemmets veckotidning, så det blev flera intervjuer med Ernst under årens lopp för Maria.

En annan person som hon lovordar är Sten Nilsson i dansbandet ”Sten & Stanley”. Fram till 2008 hade det populära dansbandet haft 61 låtar på Svensktoppen och en av de mest kända låtarna är ”Jag vill vara din Margareta”. Maria är mycket imponerad över Sten Nilssons sätt att respektera sin publik. Hon konstaterar att dansbandsyrket är väldigt slitigt, men att Sten oavsett alltid tog sig tid för sina fans.

Hon fick chans att göra ett reportage med Christer Lindarw som är en svensk kläddesigner och Sveriges mest kända dragshowartist. Han var med i dragshow-gruppen ”After Dark” tillsammans med Lasse Flinckman. Han har medverkat i Melodifestivalen tre gånger och den mest kända låten ”La dolce vita”, känner nog de flesta till. Trots att han är man, har Christer Lindarw i svensk press kallats för Sveriges vackraste kvinna. Han berättade för Maria hur hans pappa övergav honom och mamman innan han föddes. Mamman tog tillbaka pappan efter 16 år och förlät honom. Christer berättade om hur svårt det var för honom att komma över sveket och förlåta pappan. De hade svårt att hitta ett gemensamt intresse. Pappan som varit känd speedwayförare var väldigt intresserad av motorsport, något som Christer inte hade det minsta intresse av. Den här berättelsen var ”Hemmets veckotidning” först ut att berätta.

”Lindarw tyckte att jag hade världens fulaste ’Miss Li’-klänning”, berättar Maria.


Maria träffade den folkkäre artisten Tomas Ledin på hans skivbolag i Stockholm. Hon berättar att han har väldigt mycket humor och stor integritet. Han tyckte det var kul att berätta om hur han som ung artist inte behövde boka hotellrum utan istället satsade på att spendera natten hos diverse damer. Han behöver väl ingen längre presentation och hans låt ”Sommaren är kort” tror jag alla har hört. I början på 90-talet grundade Tomas Ledin konsertturnén ”Rocktåget” som varje sommar turnerar runt i Sverige med kända pop- och rockartister. Jag hittade faktiskt lite fakta om honom som jag inte kände till sen tidigare. Under ABBA:s världsturné 1979-1980 var han med och sjöng i kören bakom ABBA. Han sitter i styrelsen för ”Artister mot nazister” tillsammans med Mikael Wiehe. Han kom på tionde plats i Eurovision Song Contest år 1980 med låten ”Just nu”.

Gunhild Carling är en annan artist som Maria har intervjuat ett par gånger under årens lopp. Gunhild Carling är en svensk jazzmusiker som bl.a. har gjort sig känd genom att spela på tre trumpeter samtidigt. Hennes karriär tog fart efter att hon uppträtt på ”Allsång på Skansen” för tio år sedan. För några år sedan gjorde Maria ett julreportage hemma hos Gunhild, där även Christer Sjögren och Pernilla Wahlgren medverkade. Idag har de blivit goda vänner och bor nästan grannar i Cupertino. De har barn i samma ålder och familjerna gör utflykter och resor tillsammans.

Gunhild och Maria på cykeltur i Cupertino.

När Maria slutade på Hemmets veckotidning så gjorde hennes chef Maud ett collage till henne som liknade omslaget till en kändistidning.Omslaget till kändistidningen innehöll bilder på Maria från när hon mötte Sten Nilsson, Ernst Kirchsteiger, Göran Persson, Ingvar Oldsberg m fl.


Mycket att upptäcka i USA

Efter 25 år som journalist så har Maria haft möjlighet att prova på många olika typer av jobb de senaste åren i USA, vilket hon tycker har varit väldigt givande. När de kom till Bay Area började hon frilansa för Hemmets Veckotidning men tröttnade på att jobba hemifrån och skriva mot Sverige och syssla med samma sak som hon gjort under så många år. Hon kände att det fanns så många möjligheter och så mycket att upptäcka i USA. Samma dag som hon sa upp sig så började hon att jobba ideellt som skolbibliotekarie på Sedgwick Elementary School samtidigt som hon pluggade engelska på distans. Därefter blev det jobb på H&M på Santana Row, där hon trivdes väldigt bra. Hon fick sedan möjlighet att jobba med förskolebarn på Skandinaviska skolan i San Francisco. Maria berättar att det var ett härligt arbetsklimat med mycket trevliga kollegor och gulliga barn i 2,5 års åldern som hon hade hand om. Hon tyckte om att hon fick vara så kreativ tillsammans med barnen och hon säger att hon sjöng för barnen en stor del av tiden. Här kom även hennes kunskaper i danska väl till pass (hennes pappa är dansk och Maria är född i Danmark). Förändrade arbetstider och en ganska lång pendling från Cupertino till San Francisco gjorde att Maria sen tackade ja till ett jobb för Moravia som Copy Editor.


Marias pappa Hans Peter är dansk. Familjen flyttade till Sverige när hon var ett år gammal. Här på besök i mysiga Nyhavn sommaren 2017.


Sedan ett år tillbaka jobbar hon på Apple. Hon säger att hon jobbar i ett väldigt bra team och att hon har fantastiska kollegor från världens alla hörn. Det händer att hon och maken Niclas, som fortfarande jobbar på Apple diskuterar en del jobbrelaterade frågor på hemmaplan. Barnen vill också gärna vara med i diskussionerna när Apple har nya produktlanseringar. Sedan fem år tillbaka medverkar hon som lyssnarkorre i radioprogrammet ”Vaken” som sänds på nätterna i P3 och P4. Programmet har lyssnarkorrar över hela världen. Sista tiden har det blivit en hel del prat om Corona och bränderna här i Kalifornien. Det är ett populärt radioprogram med över en miljon lyssnare.

Familjen tycker om att hajka och är mycket ute i naturen. Alla familjemedlemmar gillar att cykla, så det blir även en hel del cykelturer. I vanliga fall när det inte är Corona-tider så gillar familjen att resa och upptäcka nya platser.

De har sålt sitt hus hemma i Sverige men har kvar sitt sommarställe i skånska Karlarp vid Tjörnarpssjön. Hit bjuder de gärna vänner och familj. I somras blev det mycket tid för renovering och umgänge med familjen.


Maria med sin familj i stugan i skånska Karlarp. Överst fr v: Tintin, Tilde, Louise, Tilo, Mårten (Marias bror) och Tuvalisa. Nederst Hans Peter (Marias pappa), Telma, Eva (Marias mamma), Maria, Niclas, Ivar (dold!) Jens och Isa. Hunden heter Bella.

Från att ha intervjuat stora delar av den svenska kändiseliten, till livet som utlandssvensk i Silicon Valley; Maria Svemark är alltid redo att prova något nytt och verkar dyka in i sina nya livserfarenheter med liv och lust. Stöter du inte ihop med henne på något skolevent, via jobbet eller hör henne prata i SRs ”Vaken” så kanske du ser hennes uppdateringar på Facebook. Äventyrslusten som förde henne och hennes familj till Kalifornien har hon kvar och hennes positiva inställning och nyfikenhet smittar av sig.


Text: Anna Axelsson

Bild: Maria Svemark

344 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page