Gör egen Surkål

Mjölksyrade och fermenterade livsmedel är det bästa vi kan göda våra tarmbakterier med. Dessa naturliga processer är gynnsamma för tarmfloran och därmed näringsupptaget i tarmen.
Köper du denna produkt ute, se då till att den inte är pastöriserad för då har alla goda bakterier i produkten dött. Men att göra sin egen sparar väldigt mycket pengar och blir såå mycket godare också!
Receptet är hämtat ur Fermentera 2.0 av Jenny Niekell. Väldigt enkelt att göra!
Det här behöver du:
1 kg vitkål, ekologisk
15 g havssalt (1 msk finkornigt)
OBS! Vill du lägga till kryddor så tillsätt max 2 tsk torkade kryddor per kilo kål. Tillsätt dom samtidigt som saltet. Förslag; kummin, enbär, lagerblad, örter, vitlök, ingefära eller chili.
1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort eventuella fula blad. Dela kålen på mitten, skär ut rotstocken och lägg den åt sidan.
2. Strimla väldigt fint med kniv eller riv grovt på rivjärn och lägg i en stor, noggrant rengjord bunke. Riv rotstocken grovt och lägg i bunken. Strö över saltet.
3. Banka och krama/massera kålen tills den börjar vätska sig. Det kan ta mellan 5-15 min beroende på hur saftig kålen är. När du kan krama en näve kål så att det rinner (inte droppar) vätska från den är den färdig.
4. Lägg kålblandningen i en glasburk eller flera. Se till att pressa och packa kålen väldigt tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken men lämna minst 5 cm till kanten på burken.
5. Påstricket; Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut en inuti burken. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp på kanten på burken.
6. Pressa ut luften och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
7. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur (18-22 grader) i 14 dagar.
8. Låt surkålen mogna i kylskåp ytterligare minst 14 dagar.

Surkålen håller flera månader i kylskåpet!
Lycka till!
Text: Berit Kjellser