top of page

Gott Nytt Hälsosamt 2021


Jag är nog inte ensam om att tycka att det är skönt att 2020 är över och ser fram emot ett, förhoppningsvis, nytt hälsosamt år. Varje nyår, även detta, så känner mig positiv inför ett nytt år med nya möjligheter. Jag ser det som en nystart och det är en chans att se över sina mål, förväntningar och planera för ett framgångsrikt år. Även om vi efter 2020 lärt oss att det inte alltid går som planerat!


Oftast i januari är gymmen överfulla (kanske inte i år med tanke på Covid), det råder lite hysteri över hälsosamma tricks och råd, och träning och hälsosam kost pushas hårt i samhället. Här kommer några tips om hur du kan sätta rimliga mål, planera din träning och skapa en hållbar rutin som kan hålla din plan hela året.


Nyårslöften

Vet ni att de flesta nyårslöftena är hälsa/fitness relaterade? Men tyvärr så bryter de flesta sina löften redan i februari. Vad beror det på? Enligt mina erfarenheter så sätter man orealistiska mål, inte mätbara eller ospecifika mål. Det är ofta jag träffar klienter som går från 0 till 100 första januari. De kanske inte tränat på en längre tid, inte fokuserat på sin kost och levt ett inaktivt liv och som sätter som mål att träna varje dag, äta en strikt kost och göra drastiska livsstilsförändringar. Detta kan leda till utbränning, skador, låg motivation och att man helt enkelt inte orkar med och bryter sitt nyårslöfte. Det blir obalans i vardagen och då är det svårt att hålla sin planering.


När det kommer till träningsrelaterade nyårslöften så gillar jag att sätta mål istället för att ge löften, det motiverar mig mer!


Sätt rätt mål för din träning och hälsa under 2020!

Börja med att tänka ut vad du skulle vilja uppnå i år: Har du ett visst mål i åtanke? Bästa tipset är att använda sig av SMART-metoden när du ställer upp ett mål. Skriv ner den, var realistisk och var passionerad inför dina mål.


Specifik: Vad vill du uppnå? Försök att vara så detaljerad som möjligt.


Mätbart: Sätt mätbara mål. Det är bra och motiverande att kunna mäta sina framsteg. Målet kan vara att träna ett visst antal pass per vecka, cykla en viss distans, eller kunna göra 20 push-ups.


Accepterat: När du har identifierat de mål som är viktigast för dig, börjar du räkna ut sätt att få dem att bli nåbara.


Realistisk: Är det realistiskt att du kan uppnå ditt mål? Till exempel, det kanske inte är realistiskt att springa milen på 32 minuter inom 4 veckor om du inte löptränat de senaste veckorna.


Tidsatt: Sätt en tidsram för när ska du nå ditt mål! Kom ihåg att hälsa är en livsstil, inte en snabb lösning. Små hållbara förändringar kan göra stor skillnad.


Mina 6 bästa tips för ett framgångsrikt träningsprogram!

  1. Sätt ett mål! Skriv ner det så du ser det dagligen!

  2. Utvärdera din nuvarande träningsnivå. Hur många gånger gör du någon form av träning per vecka? Hur många timmar /vecka? Vilken typ av övning eller träningstyp? Baserat på denna information kan du styra ditt mål och ändra så att du får ut det mesta och bästa av dina träningspass.

  3. Följ ett välplanerat träningsschema som hjälper dig att nå ditt mål.

  4. Planera din träningsvecka. Skriv ner det i din kalender, om du tar fitness-klasser, boka dem framåt, prioritera dina träningspass.

  5. Lyssna på din kropp. Ibland måste man justera programmet och träningen på grund av olika orsaker. Till exempel kanske träningen är för lätt eller för hård, schemat kanske inte passar din vardag eller något liknande.

  6. Planera framåt! Om du tränar tidigt på morgonen kan du lägga fram träningskläderna på kvällen. Om du tränar efter arbetet, ta med träningskläder så att du inte behöver gå hem emellan.


Utifrån detta kan du nu planera och skapa en hållbar rutin, och nå dina mål. Sätt dig i lugn och ro, tänk på ett mål du vill uppnå, planera hur du ska nå dit och påbörja din resa mot ditt mål. Det är inte alltid lätt och roligt men om du har ett mål och en plan är det lättare att fokusera och vara motiverad. Lycka till och tveka inte att höra av dig om du har frågor!


I långa loppet handlar det om att skapa en hälsosam livsstil, att hitta en balans som gör att du kan hålla din plan. Det finns inga snabba fix eller mirakelpiller, utan det är en livsstil.


Jag skickar här med ett hemmaträningspass som ni kan köra hemma, med antingen gummiband, hantlar eller vattenflaskor och en matta!


Gott Nytt År och ett Hälsosamt År önskar jag er alla! Om ni har frågor, funderingar eller om jag kan hjälpa på något sätt så emaila mig på tilda@coachtilda.com Du finner också mer tips och inspiration på min Instagram https://www.instagram.com/coachtilda/Text & Bild: Tilda Loftin101 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page