top of page

Hälsosammare Jul- & Nyårshelg


De stora högtidernas & festernas tid är här och med den fylls kalendern med glöggkvällar, julbord och nyårskalas. Många känner stress över lockande godsaker och det blir ofta lite för mycket av det goda och för lite av fysisk aktivitet under dessa veckor, vilket kan skapa en obalans i välmåendet. Jag tycker absolut man ska njuta av festligheterna i måttliga mängder men man kan ändå försöka hålla en hälsosam ton under dessa veckor. Jag tror man vinner på det i längden, både fysiskt och mentalt.


Jag har därför samlat mina bästa tips på hur man kan njuta och fira julens festligheter men samtidigt få in lite hälsosamma rutiner. Det behöver inte vara att man ska vara strikt med sina hälsorutiner utan mer att man smyger in lite fysisk aktivitet och nyttig kost för att rå om sitt välmående.Här kommer några tips på hur du kan få in lite fysisk aktivitet och nyttigheter för både kropp och själ.


Julens godsaker

Mycket julmat, fika och andra godsaker kan lätt ge ett överskott av kalorier plus att man kan känna sig lite hängig efter stora måltider. Julmaten innehåller ofta mycket fett, socker och onödiga tillsatser som kan påverka kroppen på många ohälsosamma sätt. Välj mat som du gillar, se julen som en trevlig tillställning där du kan ta lite av mycket, men inte mycket av allt.


  • Skippa inte måltider utan ät till exempel frukost innan jullunchen så du inte kommer jättehungrig till lunchen. På så sätt är de lättare att kontrollera kaloriintaget.

  • Fyll tallriken med protein och grönsaker. Ofta finns det mycket fisk, kött och kål och andra näringsrika grönsaker på julbordet som kan både mätta och ge mycket näring.

  • Drick mycket vatten och undvik för mycket julmust, glögg och alkohol.

  • Unna dig din favoritefterrätt och njut av den. Dåligt samvete för att du äter godsaker hjälper inte, utan njut och gå sen vidare!


Vad man äter resten av året är trots allt viktigare än vad man äter under december månad!Träna korta och effektiva pass

  • Ibland hjälper det att sänka ribban lite när det kommer till träning och tänka om under stressiga veckor. Börja med att planera och lägga ut träningspass under veckan så de är inplanerade i kalendern. Man behöver inte köra långa pass utan korta effektiva pass kan ibland ge mer och chansen att man faktiskt får in sina träningspass är större om man planerar in kortare pass.


Här finner du ett kort och effektivt pass som tar mindre än 15 minuter. Kör 10 repetitioner av varje övning, 2-3 sets. Svetten kommer lacka, jag lovar! Klicka här!


  • Starta gärna dagen med träning! Startar man dagen på ett nyttigt och positivt sätt är det lättare att fortsätta dagen i samma anda. Gå upp 20 minuter före resten av familjen och kör ett kort pass och få samtidigt lite egentid!

  • Öka även vardagsmotionen, ta trapporna i stället för hissen, promenera i stället för att ta bilen och kånka hem matkassarna kan även räknas som styrketräning. Hitta små genvägar att få in lite extra motion under denna tid, tänk på att även lite fysisk aktivitet kan ha stora positiva effekter på hälsan.


Ta med familjen utomhus på aktiviteter

Frisk luft mår alla bra av och speciellt efter ett julbord eller en julfika. Ta med familjen ut på promenad, om det finns snö, åk pulka, skidor eller bara busa i snön. Man kan lika gärna umgås utomhus och vara aktiva tillsammans som att sitta i soffan och umgås. Efter en stund med utomhusaktiviteter kommer hela familjen att känna sig pigga och energiska.Egentid

Kom ihåg att även ta tid till dig själv och tillfredsställa dina behov. Det är lika viktigt att finna tid för dig själv och hitta på roliga saker som ger dig energi och hjälper dig att ladda batterierna. Julen kan ibland vara stressig och kräva mycket energi att umgås med släkt och vänner, därför tycker jag att denna punkt är en av det viktigaste. Det är inte fel att ta tid att rå om sig själv och stärka sitt välmående. Det behöver inte vara mycket, 5 minuters meditation, en kort promenad eller några stretchövningar kan räcka för att finna ro.


Här bjuder jag på en 30 minuters stretch- och rörlighetsklass som du kan köra om du behöver mjuka upp din kropp och stretcha ut dina muskler.


Jag tycker julen är en härlig tid och även om det kan vara lite stressigt under december månad så tycker jag man ska försöka njuta av festligheterna på ett hälsosamt sätt. Klicka här!


Jag önskar er alla en härlig jul, förhoppningsvis med nära och kära. Njut av ledigheten, ta hand om din kropp och själ och må väl.Var givmild i jul, även mot dig själv!


Varma julhälsningar,

Coach TildaHar du frågor, tveka inte att höra av dig!


Coach Tilda
105 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page