top of page

Havrekex som väcker minnenFå saker väcker sådana barndomsminnen hos mig som havrekex! Den som skapat detta skimmer är min mormor Ingrid som gick bort 1993. Minnet är dock tudelat: Om det stack starkt i näsa och ögon när man kom innanför dörren hemma hos mormor efter skolan, då visste man att det var havrekex på gång! Då var det bara att sätta sig vid köksbordet så blev de spröda kexen serverade – och man fick så mycket smör och ost som man ville! Då spelade det inte så stor roll att doften gjorde att det stack i näsan.


Det som orsakar denna karaktäristiska, stickande, doft är hjorthornssaltet (eller hjortronsalt som vi sa i min syskonskara). Det är ett kemiskt jäsmedel (precis som bakpulver och bikarbonat) som främst används just vid bakning av tunna och torra bakverk. Hjorthornssalt är numera i praktiken synonymt med ammoniumvätekarbonat. Ofta går det att ersätta enligt nedan: 2 tsk bakpulver = 1 tsk bikarbonat alternativt 1 tsk hjorthornssalt. Jag tycker att det funkar bra förutom i två fall: När jag ska baka havrekex eller drömmar, då är det bara hjorthornssalt som gäller!


När jag för en tid sedan fick ett paket med posten från min storasyster Carola, innehållandes just hjorthornssalt, då dröjde det inte länge innan jag drog fram kaveln och satte i gång! Som tur är går det att beställa hjorthornssalt via ”The Pavalon om man nu inte har en snäll syster i Sverige.


Receptet fick jag av Carola för länge sedan, hon fick det i sin tur av vår mor som skrivit av det från mormors receptsamling. Det är fortfarande samma gamla handskrivna A4 jag drar fram, men det ger mig en viss snusförnuftig njutning att äntligen ta mig tid att skriva ned det i sten, eller ja, på internet, men det är samma sak nuförtiden va?


Mormor Ingers Havrekex


(40st)

150g Smör

5 dl Mjölk

16 dl Havregryn

2 msk Hjorthornssalt

1dl Socker

Ca: 4 dl Vetemjöl

Ev. Kummin.


1. Smält smöret och låt svalna.

2. Häll mjölk över havregryn, hjorthornssalt och socker, rör om.

3. Låt svälla en stund.

4. Tillsätt mjöl och det svalnade smöret.

5. Om det fortfarande är kladdigt, ta lite mer mjöl.

6. Kavla ”hyfsat” tunt och ta ut runda kakor*.


(Ni som läste mitt recept om Raggmunk här på bloggen ser nog 3 teman som går igen:

- Man kan aldrig ha för mycket smör.

- Utan mina systrar skulle jag aldrig kunna återskapa några barndomsminnen.

- Dessvärre är deras recept alltid lite på en höft ”He/Hyfsat” VAD BETYDER DET?

Jag som blommade ut ganska sent på köksfronten har alltid haft svårt för dessa oprecisa mått, men jag lär mig så sakteliga. Känner du dig osäker? Fortsätt att läsa).


7. Nagga och grädda i 225 C i 8-10 min. (420 F i 8 min i mitten av ugnen med ytterligare en plåt under kexplåten blev bra i min USA-ugn).Om man vill kan man även ha i lite (1-2tsk) hel kummin (Caraway) i degen. Väldigt gott om du främst äter dina kex tillsammans med kryddstark ost!


Det fina med kex är att man aldrig behöver tänka på att degen ska vara kladdig för att kexen inte skall bli torra. Kex SKA ju per definition vara torra. Vid utbakning brukar min tanke allt som oftast röra sig till pepparkaksbaket kring Lucia. Det blir lättare ju fler gånger du kavlar ut samma degbit och de blir inte godare bara för att du med möda skrapat upp dem från köksbänken. Att de med lätthet lossnar betyder bara att du desto snabbare får äta. Så snåla inte med mjölet vid utbakning.*I min systers recept står det att hela satsen blir 40 kex, jag brukar ofta göra halv sats (receptet går bra att halvera rakt av) och det brukar bli just 40 stycken. Frågade Carola om detta och då hävdade hon bestämt att det perfekta havrekexet är 11 cm i diameter (jaha, här gick det minsann att vara precis!) Mina brukar bli 9 cm i diameter så där har vi kanske delvis svaret, den andra delen ligger väl i ”hyfsat tunt” där mina kanske går åt det tunnare hållet (4mm). Jag använder en vanlig kavel och naggar sedan friskt med gaffel, hade jag haft en kruskavel hade jag använt den.


Jag har kollat på en hel del recept på nätet. Den vanligaste skillnaden är mängden salt (jag använder inget då smöret och osten vid förtäring ger all sälta jag vill ha), socker och mjölk i degen samt om man skall smälta smöret eller inte. En annan skillnad är hur länge blandningen skall svälla. Jag kan inte uttala mig om vad som blir bättre eller sämre eftersom jag ju bara är intresserad av att det skall vara som det var där vid köksbordet hos mormor, och då är det bara ett recept som gäller.


Lycka till med dina havrekex!Text & Bild: Madeleine Eketorp

1,114 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page