top of page

Helene Nilsson – från 50 små tomtar till 10-årsjubilerande internetbutik


Det är lätt att drabbas av lite hemlängtan då och då. Visst är det väl fler än jag som på hösten längtar efter ljuvligt mönstrade kaffekoppar och glada Lena Linderholm-dukar­? För att inte tala om till vintern - då trånar i alla fall jag efter underbara, skäggiga tomtar och silverornament... Och lite när som helst vill vi ha en stöddig FIKA-bricka att servera en kopp te på! Visst njuter vi väl lite till mans av svensk och skandinavisk design när hemlängtan sätter in?


Idag vill jag berätta om en tjej som gör en hel del för att sprida den svenska designen till oss här i San Francisco, över västra USA, eller varför inte över hela USA...? Helene Nilsson!

Visst har du träffat den vackra, glada Helene? Vi ser henne på olika SWEA-arrangemang och bakom disken på diverse marknader och - framför allt! - på vår svenska julmarknad i San Francisco! Hon botar en liten släng av hemlängtan med sina varor, och vi tar tacksamt emot.


Drömmen om Amerika Helene hade kanske inte hamnat i USA om det inte vore för hennes man Janne (tack Janne!). Han längtade efter att komma till det stora landet i väster, och när han 1997 fick erbjudande om att jobba i Silicon Valley slog drömmen in. Det var inget svårt beslut att fatta. Helene och Janne gifte sig och sålde hastigt både hus och bil för att flytta till Sunnyvale. Barnen, Johanna och Fredrik födda 1992 och 1994, var bara 3 och 5 år gamla när familjen kom hit. Den första tiden bodde de på långtidshotell, tills de hittade ett hus att hyra.

Familjen Nilsson på Arlanda när de lämnade Sverige i november 1997 och i januari 1998 då de firar Fredriks 4-årsdag i huset de hyrde den första tiden i Kalifornien.


”Det var lite ensamt i början”, berättar Helene. ”Man förstår nu vilken fantastisk funktion dagens mamma-grupper fyller inom SWEA San Francisco!”


Tvåbarnsfamiljen mådde gott med sitt nya liv i det nya landet. Barnen fann lekkamrater, Janne och Helene lärde känna sin omgivning och nya vänner, men framför allt svetsades familjen samman till en tät och kärleksfull liten enhet. Efter att ha provat på den amerikanska drömmen några år, bestämde familjen sig för att stanna. Det här var platsen för dem! De hittade ett hus i Sunnyvale som passade dem, och köpte det 2002.


Vid den här tiden började Helene längta efter något mer att göra. Efter flera år med små barn hemma behövde hon en utmaning. Hon började med att studera Interior Design på deltid (kvällar och helger) vid University of California, Santa Cruz, med lokaler i San Jose. Med den 2-åriga utbildningen i ryggen och hennes bakgrund som både inköpare och säljare inom modebranschen och med ett stort intresse för inredningsprodukter och design, skapade Helene den perfekta karriären för sig själv – import och försäljning av svenska och skandinaviska inredningsprodukter. 2004, då Johanna och Fredrik var 10 och 12 år, slog hon till och startade Scandinavian Form And Design. Hon hyrde ett bord på SWEA San Franciscos julmarknad samma år. ”Jag stod där med 50 små tomtar”, berättar hon. Men tomtarna var populära och hon sålde slut på allihop.


Drömmen om eget företag Helene har alltid drömt om att driva ett eget företag. Självständigheten och den fria arbetstiden var särskilt viktiga när barnen var små, men det ställer förstås också oerhörda krav på ansvar och noggrannhet. Hon har valt ut varje märke med omsorg, och är noga med att varorna helst ska vara både designade och tillverkade i Sverige. Hennes passion för design och säkra känsla för stil har hjälpt henne att utveckla sitt företag från 50 skäggiga tomtar till ett företag med försäljning både direkt och online, tio olika företagsmärken, och en stor och trogen kundkrets.


”En av de roligaste arbetsuppgifterna jag har för företaget är de inköpsresor jag gör i Sverige. Oftast passar jag på i samband med sommarbesöket men ibland är det mässor vid andra tider på året jag vill besöka. Att träffa de fantastiska konstnärer och designers som skapat produkterna är oerhört viktigt då det ger mig en bra bild av vilket kvalitetstänk de har och en bättre känsla för produkterna. Då är det så mycket lättare att välja ut vilka produkter som passar in och kommer att uppskattas här i Kalifornien!” berättar Helene.

Helene tillsammans med Åsa från Åsas Tomtebod på en av sina viktiga inköpsresor som flera månader senare resulterar i en ny leverans av tomtar till Kalifornien.


Helene skapade sin internetbutik 2011. Numera behöver vi inte söka upp henne på marknaderna runt midsommar eller vänta på julmarknaden, utan kan gå online när vi vill tillfredsställa vårt behov av vackra ting. Helenes dotter Johanna, som studerar webbdesign, har under hösten 2021 arbetat med en fantastisk redesign av internetbutiken som nu är redo för release. ”I november är det dessutom exakt 10 år sedan jag öppnade min första internetbutik och jag kan avslöja att alla Sweor kommer få ett utskick med fina erbjudanden för att fira både den nya internetbutiken och 10-årsjubileumet av mitt företags närvaro på nätet”, säger Helene stolt.


Hösten är högsäsong Scandinavian Form And Design har sin hetaste tid under hösten och julen, då över 80% av försäljningen sker. Det förstår alla som någon gång har besökt julmarknaden. Det är alltid människor runt Helenes stånd, och en strykande åtgång på varor.

Helene trivs när hon får träffa kunder på olika marknader som till exempel på SWEAs Vårmiddag och Julmarknad. Till höger syns hon tillsammans med sin dotter Johanna, sonen Fredrik och goda vännen Ursula.


Precis som för alla andra affärsverksamheter, har Covid-19 förstås ställt allt på ända. Helene har alltid rest runt och sålt på olika marknader i Kalifornien. Direktförsäljningen har varit större än onlineförsäljningen, men alla möjligheter att sälja direkt försvann i mars 2020 och Helene har fått tänka om. ”Jag har fått koncentrera mig mer på annonser på Facebook”, säger hon. ”Jag arbetar med min Facebooksida och webbshopen. Jag vill inte förlora kontakten med mina kunder, utan försöker hålla intresset vid liv genom nyhetsbrev.”


Träning och hälsa Under många år tränade Helene mycket hårt och var i vad jag skulle kalla perfekt form. Hon berättar att hon då spenderade i snitt 6 dagar i veckan på gymmet där hon hade en personlig tränare och deltog i boot camps, ju tuffare desto bättre. Att flytta på tunga traktordäck var ofta ett moment av träningen. ”Men jag märkte att när jag tränade så mycket skapade det en enorm stress på kropp & själ som inte bara var positiv”, säger Helene och berättar att hon tar det lite lugnare nu för tiden. Hon sysslar med yoga och går på hiker. Vi har ju underbar natur att njuta av här omkring.

”Jag älskar havet”, berättar hon. ”Jag åker gärna dit och promenerar på stranden så ofta jag kan, gärna med en picknick som avslutning.” Helene hänger dessutom med SWEAs vandringsgrupp i South Bay så gott som varje onsdag då det blir en vandring på minst 6 miles varje vecka. ”Oftast äter vi lunch ihop efteråt också”, berättar Helene ”Det är lika mycket för lunchen och sällskapets skull som jag vandrar, som för motionen!”


Tillsammans med Janne har hon också börjat renovera i hemmet. Hon träffar sina vänner och njuter av livet. I januari 2021 fyllde hon 60 år.


”Att fylla 60 var för mig en oväntat positiv upplevelse. Det känns som en fin milstolpe”, berättar hon. Eftersom den bokade födelsedagsresan inte blev av, firade familjen mig med en picknick på stranden och restaurangbesök på kvällen. Senare tog mina närmsta vänner mig till Sonoma för en underbar dag med vinprovning, en god lunch och överraskningsgäster.”


Botar hemlängtan När man lever så långt hemifrån som vi gör, betyder detaljer som påminner oss om våra hemländer extra mycket. Vi ställer med förtjusning fram små dalahästar och pryder våra hem med svenska textilier, och tack vare Helene har det blivit allt lättare. Den stora frågan är nu: får vi i år äntligen träffa Helene Nilsson ”live” igen på SWEAs Julmarknad? Att shoppa julpynt och småprata en stund med Helene är för många startskottet för en riktigt bra jul. ”Ja! Jag kommer få chansen att sätta upp mitt stånd med tomtar igen i år!” jublar Helene. ”Julmarknaden är äntligen tillbaka!" Den är flyttad till South Bay och kommer bli lite mindre. Men julstämningen, den goda maten, julsaker till försäljning och alla trevliga besökare som jag längtat efter så, kommer äntligen tillbaka i år!” säger Helene med stor glädje.


Avslutningsvis vill jag passa på att skicka ett hjärtligt grattis på 60-årsdagen i efterskott till Helene! Jag önskar jag hade kunnat vara med och fira dig i år, men hoppas vi ses snart igen!


Text: Lena Samzelius Bilder: Helene Nilsson & Cecilia Mases

189 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page