top of page

Hur går det med dina träningsmål?


Nu är vi redan i slutet av februari och frågan är: hur går det med era nyårslöften (eller nyårsmål som jag hellre kallar det!)? Har du lyckats hålla dig till din plan? Har du kunnat fokusera och jobba mot ditt mål? Februari är en bra tid att utvärdera din plan och se hur det går, för februari är även en månad när väldigt många tappar gnistan och glider ifrån sin plan.


För det första så vill jag påminna er om att vara snälla mot er själva och inte bli för deppiga om ni inte hållit er till er plan eller halkat efter! Det finns tid, och det är bara att ta nya tag och fokusera igen! Men kanske behöver du se över ditt mål och din plan, kanske din plan inte passar din vardag? Kanske var det inte realistiskt och helt enkelt inte hållbart?


Utvärdera

Sätt dig ner i lugn och ro och kolla igenom din plan och utvärdera hur det gått. Ibland kan det vara så att saker och ting kommit i vägen, som man inte kan rå över, speciellt nu i covidtider. Om målet var att simma två gånger i veckan och poolen är stängd så kan man inte göra så mycket åt det utan man får helt enkelt vara lite flexibel.


Motivation

Ibland är man inte motiverad att träna och äta hälsosamt och så känner även jag, MEN vad som motiverar mig är känslan efter ett pass eller en hälsosam dag. Jag tycker inte alltid det är kul att träna, men jag tycker inte heller det är kul att städa huset - men jag gör det ändå! Hur skönt är det inte att ha ett städat hus? Man får helt enkelt tänka på fördelarna, tänk på vad det ger dig i slutändan. Skriv gärna ner hur du känner dig efter ett pass, både fysiskt och mentalt, och placera lappen nånstans där du ser det ofta och blir påmind.


Halvera träningspassen

Om du känner dig oerhört trött och omotiverad, halvera passen och sänk kraven. Så istället för att promenera 60 min så går du 30 min. Efter 30 minuter känner du efter, är du fortfarande trött och omotiverad eller har din promenad gett dig energi och fått dig på andra tankar så att du kanske kan gå några minuter till? Lura hjärnan att ta första steget till ett träningspass!

Det är bättre att träna flera korta pass under veckan än ett enstaka pass i veckan. Om man tränar 3 - 4 korta pass i veckan är det lättare att skapa en rutin och “vänja” kroppen till att träna regelbundet.


Forskarens tips BJ Fogg är beteendeforskare på Stanford och menar att det är bättre att lägga ribban lågt och det har bättre effekt på lång sikt i stället för att ha för stora förväntningar. Han menar att små förändringar skapar nya vanor och rutiner och du blir mer benägen till att lyckas.


BJ Fogg rekommenderar tre steg för att skapa nya hälsosamma vanor och rutiner:

  1. Mikrovana: Mikrovana är en förminskning av den blivande vanan. Bryt ner vanan till en mindre vana och det känns inte lika jobbigt att utföra den.

  2. Ankra vanan: Koppla vanan till en befintlig rutin, en så kallad ankarsituation, då blir det en påminnelse om att din nya träningsvana ska utföras.

  3. Fira framgången: Skapa en positiv känsla genom att fira när du genomfört handlingen, då kopplas det till ett högre mål.


Ställ dig frågan, varför är det viktigt för dig att utföra denna vana? Kanske har du långsiktiga mål med handlingen och/eller så har det livsavgörande fördelar med att du gör det. Skriv gärna ned svaren och ta fram dem när du behöver en påminnelse.


Skaffa en “hälsovän”

Även om man inte har samma mål som sin “hälsovän” så kan man stödja, motivera och hjälpa varandra att hålla sina rutiner och nå sina mål. Man kan träna ihop, och sporra varandra att äta hälsosamt eller helt enkelt bara stötta varandra i processen. Det är viktigt att man har stöd av sin omgivning, då blir det så mycket enklare och man vet att man har ett team runt sig och en hejarklack!


“Fördelarna med att träna är så oerhört viktiga för vårt välmående och ibland önskar jag att varje läkare skrev ut träning på recept!”


Kom igen!

Om du har tappat stinget lite, så bryt inte ihop utan kom igen! Utvärdera situationen och planera om. Om du känner att du behöver hjälp med din situation så tveka inte att ta professionell hjälp. Små, regelbundna handlingar kan leda till hållbara rutiner och vanor. Så sänk kraven, ta ett steg i taget och skapa en hälsosam livsstil.


Jag skickar med mitt favoritträningspass, Express Workout. Det tar ca 5-10 minuter att göra och det enda ni behöver är en bänk! Börja med att göra 10 repetitioner per övning, sen öka och gör 2-3 varv av alla träningsövningarna. Voilá så har ni gjort ett kort, men effektivt träningspass!


Om ni har frågor, funderingar eller om jag kan hjälpa på något sätt så emaila mig på tilda@coachtilda.com Du finner också mer tips och inspiration på min Instagram https://www.instagram.com/coachtilda/


Text & Bild: Tilda Loftin


68 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page