top of page

Hur går det med hemskolningen?


Nu är vi ungefär halvvägs in i denna ovanliga hösttermin med alla barn hemma och undervisning online. Många mammor bollar lärarrollen, sitt eget jobb och den vanliga hemmalogistiken dagligen. Vårterminen handlade mest om att tålmodigt ta sig igenom den svåra tiden. Nu är det på allvar - hemskolning till 100%. Hur går det?

Jag har pratat med två svenska mammor i South Bay som berättat om hur deras vardag ser ut och vad som bekymrar (och glädjer) dem. De har båda barn i Elementary School, två tioåriga flickor i femte klass, en sjuåring i andra klass och en av dem har en tolvåring som går i 7:de klass i Middle School.

En skoldag – hemma

En typisk skoldag verkar se ganska lika ut för båda familjerna. ”Vi går upp i vanlig tid och gör iordning oss och går en promenad (om luften tillåter) som om vi skulle gå till skolan. Sen sitter eleven i sitt rum med dator och sköter själv lektionerna”, berättar ena mamman. ”Barnen kommer endast ut till köket för mellis och lunch. Efter skolan försöker vi aktivera barnen fysiskt, nu när luften är dålig brukar vi köra olika träningsvideos via Youtube”. Den andra mamman fyller i med, ”det är Google meets från 8.30 på morgonen följt av möten i mindre grupper (även det via Google meets) eller egen övning i respektive ämne till ca kl. 14:00 med en rast och lunchpaus mellan. När barnen kommer ut från sina möten är de ofta rätt trötta och hungriga – bäst att mellisen står på bordet!”, skrattar hon men berättar sen hur yngsta dottern sagt: ”Jag trodde vi skulle vara tillsammans mer mamma, men jag är ju upptagen hela tiden.”

Trots att alla är hemma så betyder det inte nödvändigtvis att man har mer tid för varandra. Men det finns stunder då vi kanske skulle ha umgåtts med skol- och arbetskamrater då vi nu istället får umgås med varandra i familjen. ”Vi föräldrar brukar turas om att äta lunch med barnen om dagarna.” När hela familjen är hemma hela tiden finns fler möjligheter att umgås och kanske kan en lunchrutin likt denna ge arbetande föräldrarna mer tid med barnen? Det gäller att ta tillvara på fördelarna och se det positiva i vår nya situation så ofta man kan!

Hur fungerar det rent akademiskt? Barnen har lärarledda "online-lektioner" varvat med eget arbete utan kameran på. ”För mitt yngre barn går det barn än så länge och hon trivs och tycker det är helt okej med distansundervisning. Det är en stor fördel att vara i Elementary School där man har en lärare för alla ämnen. För mitt äldre barn, i Middle School, går det sämre. Tolvåringen tycker det är supertråkigt med distansundervisning. Även favoritämnen är numera tråkiga. Trots det verkar det rent akademiskt fungera ganska bra. Men jag har förstått från barnen att det är svårare att ställa en fråga under lektionerna än om man hade varit i klassrummet ”.


”För min 5:a behöver jag inte alls lägga ner mycket tid i det dagliga skolarbetet. Vi brukar dock gå igenom veckans arbete tillsammans och kolla så att allt som ska lämnas in blir inlämnat. Även 7:an sköter allt själv och det har varit något enstaka tillfälle där vi som föräldrar behövt hjälpa till med det akademiska, eftersom det var enklare än att fråga fröken om hjälp. Däremot har vi föräldrar lagt ner mycket tid på att peppa och prata om hela situationen med distansundervisning.” säger en av mammorna. För de föräldrar som har tid och ork kan denna ovanliga termin ge extra tid till att satsa lite extra på vissa ämnen. ”Jag lägger nog ner rätt mycket mer tid på att hjälpa barnen med skolarbetet nu, till exempel tar jag tillfället i akt att öva extra stavning med sjuåringen.”


Betyg och prov Under vårterminen var det ”pass”/”no pass” som gällde som betyg på de flesta skolor men nu är det allvar och betygen sätts efter den vanliga skalan. Närvaro tas vid online-lektionerna och eleverna får prov precis som vanligt, fast på datorn. ”Båda mina barn har redan haft prov i flera ämnen.” När jag tar upp frågan om det är lättare att fuska på proven för den som vill nu berättar de att ”lärarna säger åt eleverna att man måste ha kameran på när man skriver proven. Men risken för fusk känns ändå större än om de hade varit i klassrummet.”

Hur mår barnen? Distansundervisningen och avsaknaden av att fysiskt gå till skolan påverkar såklart olika barn olika. Barnen tycker det är kul med skolan men de saknar att vara i klassrummet med alla vänner och läraren. ”Att inte få träffa vänner är svårt,” berättar mammorna jag pratar med, ”och i början blev de väldigt trötta av att sitta framför datorn hela dagarna”.


Många barn saknar allt det roliga med skolan, såsom att umgås med kompisarna på rasterna och småpratet på lektionerna. ”Ett av mina barn trivs inte alls med distansundervisningen och det påverkar hela familjen. Jobbigast för barnet är att inte få träffa kompisar och "ladda batterierna" inför lektionerna. Det är svårt att hitta motivationen till skoluppgifterna när man sitter själv på sitt rum hela dagarna”.

Hur hinner du som mamma med? ”Jag var van att vara själv på dagarna så det har så klart blivit en stor förändring för mig, även om barnen har fått den största förändringen. Alla i familjen är visserligen hemma, men de övriga tre familjemedlemmarna sitter i online-möten på respektive rum. Jag upplever att jag inte hinner göra klart saker som jag tidigare hade tid till. Alltid är det något barn som kommer till köket för ett mellanmål eller lunch eller hjälp med en kamera som inte vill starta som vanligt. Vad jag än håller på med just då så brukar jag ta en paus och vara med dem så de får lite social direktkontakt vid köksbordet. Som tur är fungerar det bra att jag lägger mitt jobb åt sidan när de kommer ut från sina rum. Jag har barnens scheman utskrivna så jag kan planera mitt dagsarbete efter när barnen har lektioner”. Lunchrast hemma

En annan del av skoldagen som fallit bort är skollunchen. Mat delas ut vid skolorna för dem som behöver det, men för dem flesta blir det lunch hemma. Lite godare och oftast nyttigare låter det som om betyget på hemmalunchen är i de flesta familjer. Men det är inte lätt komma på vad man ska laga till lunch varje dag. Mammornas bästa tips för att fixa lunchen kanske låter självklart – men är så effektivt! ”Laga extra mycket mat till middag så det finns rester över till lunchen!” tipsar de och bjuder sen på ett bra tips för den uteblivna rasten, något kul som håller barnen sysselsatta utan att vara svårt: ”När barnen inte har något att göra ber jag dem leta fram grejer/leksaker/pyssel som de inte använt på ett tag eller glömt bort. Jag utmanar dem och jakten, letandet, är nästan lika roligt som att sen leka eller pyssla med, skatten, det dem hittade!” berättar de och tipsar också om 3 marker challenge, ”man har ett gäng markers, blundar och tar upp 3. Dessa 3 måste man använda för att rita en sak eller figur. Alla som är med ska rita samma sak”.

Det går framåt och det går över! Många föräldrar känner kanhända en viss hopplöshet just nu. Trots att själva undervisningen online verkar fungera ganska bra så bidrar den ovanliga situationen till ökad oro och stress. Om några år hoppas jag alla mammor ser tillbaka på detta år och imponeras av hur fint ni hanterade denna situation. Ge er själva en klapp på axeln – ni gör ett fantastiskt jobb! Det är inte lätt. Men det kommer gå över!

”Påminn er själva och barnen (!) att detta är temporärt. För varje vecka som går så kommer vi närmare det normala", säger ena mamman jag pratat med. ”Vi har funderat på hur vi ska kunna ta tillvara på situationen nu när vi inte behöver vara på plats i skolan. Man skulle kunna åka iväg och ta vardagen på ett annat ställe och få lite semesterkänsla i vardagen. Och för att ge lite guldkant på denna ovanliga vardag kan man kanske överraska barnen med en filmkväll mitt i veckan eller annat som de skulle uppskatta”.

Den andra mamman påpekar att det nu finns fler möjligheter när många fritidsaktiviteter är tillåtna igen. ”Det hjälper att vi har kunnat återuppta barnens sporter igen i viss omfattning. Det är både roligt, bra för fysiken och känns normalt,” säger hon och avslutar ”med rutiner och struktur kommer man en bra bit på vägen”.


Text: Cecilia Mases

Bild: Anna Isaksson

Bonustips:

När allt annat är uttömt kan en stund framför datorn kanske kännas ok. Då har vi ett tips på en bra svensk sajt speciellt för barn där de säkert kan leka, lära och dessutom öva sin svenska!

111 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page