Ibland är det svårt att hålla humöret uppe

Det är okej att känna sig lite nere just nu. När brandrök och evakueringar har begränsat våra liv än mer än ”endast” pandemin kan det vara svårt att vara positiv. För många av oss var just långpromenader och utomhusaktiviteter den stora räddningen och ”Vi har ju i alla fall tur med vädret” det som höll humöret uppe. Sen kom värmeböljan och så det stora åskvädret med efterföljande skogsbränder. Även långt utanför evakueringszonerna är det tunga tider. Det känns motigt just nu, även för oss som inte är direkt utsatta för fara. Då kommer det dåliga samvetet. Har jag rätt att känna mig deppig när så många har det så mycket värre? Ja, det har du. Det är ju knappast så att vi mår bättre utav att andra har det sämre, snarare tvärtom. Oron för andra läggs på vår egen ångest. Det är okej att känna sig nere just nu, men det är också viktigt att försöka se de små ljusglimtar vi kan finna. Att uppmuntra varandra, dela med oss av våra känslor, hjälpa till där vi kan.
Jag har pratat med Tinna Prather Persson, som satte ord på just de känslor som gnagt i mig och med Lena Axelsson, som gett goda råd för hur vi kan hantera detta mentalt. Avslutningsvis har jag fått lite uppmuntran av Ursula Hultqvist och Helene Nilsson. Allt detta vill jag dela med er nu och börjar med frågan om varför det är så svårt att höra av sig när man mår dåligt…
Håll kontakten trots att det är svårt
Ett tips jag både fått och själv ofta ger andra som känner sig nere är att hålla kontakten med vänner: ring, skypa, texta eller maila. Men det är svårt att ta initiativet. Det känns inte kul att lyfta luren och ringa någon när man bara har dåliga nyheter och känner sig gnällig. I ett email jag fick av Tinna häromdagen satte hon ord på just det jag kände i den stunden: ”Det är svårt att vara ledsen och hålla kontakten när man som bäst behöver det. Man vill inte vara gnällig, inte börja gråta offentligt, inte vara den som är trist och tråkig och misslyckad. ”
Tinna berättade sedan om när hon flyttade som medföljande till Tokyo från ett aktivt tryggt yrkesliv i Sverige. ”När vi flyttade till Japan var det ensamt. Det kunde gå dagar utan att jag pratade med någon annan än min man och min son. Jag som alltid älskat att åka till jobbet, gillat mötena, kafferasterna, diskussionerna. Jag ville inte berätta för mor, inte för mina kompisar. För hur kunde jag som levde lyxhustruliv beklaga mig när de stretade till bussen i snögloppet och funderade över hur de snabbast skulle få maten på bordet innan de kollapsade i soffan? Jag orkade inte gå på SWEA-möten för jag kände mig så misslyckat utanför som inte ens kunde njuta av livet som expat-wife. Men när plötsligt en jättelyckad, jättelycklig SWEA-kvinna flyttade hem för att hon mådde så dåligt insåg jag att jag inte var ensam, många kände likadant. Det var bara ingen som pratade om det.” berättar Tinna.
Själv kan jag känna igen mig i att tycka sig inte ha rätt att klaga, att känna att man inte ha rätt att må dåligt när man ytligt sett har det så bra. Idag är det inte så lätt att hitta ett nytt sammanhang och ny gemenskap. Vi kan endast ses via Zoom och kan man verkligen få nya vänner då? Tinna berättar att överraskande nog har isoleringen på grund av Covid-19 medfört oväntade fördelar ”Lockdown har inte varit så dumt! Jag har trots isoleringen lyckats få ett rikt socialt liv med zoom. Jag slipper köra bil, jag slipper sitta på stökiga restauranger där jag inte kan höra vad folk säger, och jag har pratat med kvinnor jag aldrig pratat ordentligt med innan! Det har varit roligt och trevligt och spännande och lett till nya bekantskaper!” avslutar Tinna och jag gläds åt hennes nyvunna vänskap!
Goda råd från Dr Lena Jag hörde av mig till Lena Axelsson som arbetar med mental hälsa för att se vilka råd hon har att ge. ”Det har varit morgnar under pandemin när jag har undrat hur jag ska klara av att sätta mig framför datorn och logga in på Zoom för att vara Dr. Lena och hjälpa andra i deras vånda när allt känns så tungt inom mig. Det slår aldrig fel, jag mår alltid bättre (om än kanske inte bra) efter jag har sett mina klienter för dagen,” berättar Lena för mig och jämför nedstämdheten med en nedåtgående spiral. ”När vi känner oss deppiga och nere så blir det lätt att vi får laserfokus på hur dåligt vi mår och allt som är fel. Om vi då fokuserar vår uppmärksamhet utåt så bryter vi en del av den där nedåtgående spiralen, i alla fall för stunden och förhoppningsvis för en längre tid. Vårt nervsystem mår också bra av att hjälpa andra, vi lugnar för det mesta omedvetet ned oss när vi fokuserar på den andra och vår kropp kan gå in i ett viloläge och de hjälpsamma hormonerna släpps lös."
"Vad som också händer när vi hjälper andra är att vi blir påminda av att vi behövs och vi är en del av ett socialt sammanhang och vi är sociala varelser! Om vi inte känner samhörighet och tillhörighet så är det väldigt svårt att undvika att bli deprimerad.” fortsätter Lena. ”Och när du väl har kontaktat någon du tror behöver lite extra stöd och kontakt så kanske du känner dig redo att dela med dig lite av hur du själv mår så att din vän får möjligheten att må bättre genom att ge dig stöd! Se hur perfekt det här löser sig, om du vill hjälpa någon att må bättre, låt dem hjälpa dig med dina problem och lyssna till hur du mår!”
Lenas ord är en tydlig påminnelse om den betydelse vänskap, gemenskap och kommunikation har för vårt välmående. För att hålla kontakten måste man ibland anstränga sig lite extra, ta sig över tveksamheten, lyfta luren, skriva ett email, ta initiativet. Chansen är stor att personen på andra sidan mår lite som du, saknar dig med och kanske själv behöver att någon hör av sig.
Lena avslutar sitt email till mig med ett allvarligt råd ”Ett sista ord, om du känner att det här mörka molnet som hänger över dig inte försvinner och det är lite mer än det vanliga svängningarna som vi alla går igenom särskilt i dessa jobbiga tider så kontakta en terapeut. Vissa moln är för stora för att vi ska kunna ta oss ur dem själva.”
Cyberkram från SWEA
Vi var nog många som blev uppmuntrade av e-mailet som vår ordförande Ursula Hultqvist skickade ut häromveckan. En cyberkram från SWEA med tips och nyttiga länkar. Ursula skrev ”Vi hoppas kunna glädja dig med lite goda råd, tips men också lite uppmuntran och idéer på vad man kan göra för att få tiden att gå när röken utanför gör det svårt att gå ut” och uppmanade oss att hjälpa ”Har du goda råd att dela med dig av? Erbjud gärna din hjälp på vår Facebook-sida eller med ett email till president@sweasanfrancisco.org. Vi har ju också våra duktiga tjejer i SWEA-hjälpen som alltid ställer upp och hjälper till om du behöver hjälp.” och avslutade med ”Ta väl hand om dig och kom ihåg att... this too shall pass!”
(Tipsen från vår ordförandes email, hittar du i slutet av denna artikel.)
Och så en liten godbit! Det är tungt just nu - och det är okej att känna sig nere. Kontakta dina vänner – det är okej om du låter lite trött och gnällig! Lyssna på råden från alla Sweor – men orkar du inte ta dig för något just idag så är det okej att ligga på soffan en stund! Känner du dåligt samvete för att du sitter tryggt, säkert och inte behövt evakueras, men ändå är nere? - det är okej, alla mår dåligt just nu, och kanske kan du hitta ett sätt att hjälpa dem som har det sämre? Kom ihåg att du inte behöver vara ditt bästa jag just nu. Vi behöver bara ta oss igenom denna tid i våra liv. Och medan vi väntar på bättre tider tycker jag att vi kan unna oss något gott! Varför inte prova att göra en Virgin Strawberry Darquiri? Det här receptet fick jag från Helene Nilsson:

Virgin Strawberry Darquiri
1/2 cup färska jordgubbar per person
1 del pressad lime eller citron
¾ -1 del sockerlag
Kör i mixer med krossad is
Dekorera med en skiva lime!
(Om man vill kan man tillsätta 2 delar vit rom innan man mixar!)
Text & Bild: Cecilia Mases Drinkfoto: Helene Nilsson
Tips från SWEA och bra länkar:
- Skriv upp dig för Emergency Alerts. Här anmäler du dig så att du får meddelanden direkt till din telefon: calalerts.org/signup.html
- Hur följer du utvecklingen av bränderna i realtid? Här är en karta som uppdateras regelbundet. https://firms2.modaps.eosdis.nasa.gov/map/?fbclid=IwAR0IckLh-X0xgl4cmO7Fcj0pGK2Q9UGB-ZOhrBsC1ytUGOwKmoNxe2qfVJ0#t:adv;d:2020-08-21;l:street;@-122.0,37.3,10z
- Planera i god tid! Detta är en bra start på vad du behöver göra för att vara föreberedd inför en snabb evakuering. www.ready.gov
- Detta behöver du i din Emergency Kit:
https://www.ready.gov/kit?gclid=EAIaIQobChMIr-7ts5Gv6wIVWx-tBh2L6gmQEAAYAiAAEgKL5vD_BwE#
- Följ de lokala nyheterna för Bay area: nbcbayarea.com/
- Här finner du en uppdaterad lista på de orter som har evakueringsorder:
nbcbayarea.com/news/local/list-bay-area-evacuation-orders-due-to-wildfires/2348502/
- Cal Fire är ansvarig för att rapportera om allt som händer. Här finner du senaste nytt om bränderna i vårt område: fire.ca.gov/
SWEA-hjälpen
Våra omtänksamma Sweor i SWEA-hjälpen finns här för dig. Vi är även många utanför denna grupp som kan hjälpa till. Hör av dig till den SWEA som du bor närmast:
Marin: Siv Hood (sivsyren@comcast.net)
Sonoma: Inger Skogström (ingerskogstrom@comcast.net)
Norra East Bay: Ann Faut (annfaut@gmail.com)
Södra East Bay: Gun Johnston (gunsan@gunjohnston.com)
San Francisco: Barbro Haves (bhaves@sbcglobal.net)
Peninsula: Annsofi Sabahi (annsofisabahi@msn.com)
South Bay: Kikki Nordin (kikkinordin@hotmail.com)
Svenska Kyrkan
Svenska Kyrkan i San Francisco finns också här för att stötta i kriser som denna. Hör av dig till Kristin Hamren, vår församlingsassistent via email: kristin.hamren@svenskakyrkan.se eller vår kyrkoherde Hans Bratt Hernberg om du behöver någon att tala med: (310) 292 - 7080.
Vad kan man roa sig med i väntan på att bättre tider...?
- Prova på att spela något kul spel på datorn. Det finns både Bridge och Mah Jongg till exempel. Man kan spela med vänner, eller tillsammans med andra som också letar spelpartners. Eller så kan man spela mot s k robotar!
- Om röken inte besvärar lungorna så ta en promenad och lyssna på ett Sommarprat eller Spanarna i hörlurarna, det finns många bra inspelade radioprogram på Sveriges Radios hemsida.
- Ring eller Skypa med en god vän som du inte pratat med på länge.
- Det är kul att baka! Prova ett nytt recept och överraska dom där hemma. Är ni flera som har tråkigt hemma kan ni köra en baktävling: Gör en bulldeg (som till kanelbullar) och dela upp degen i lika delar. Därefter får alla hitta på egen fyllning: tex kakao, rivet äpple osv. Godaste bullarna vinner!
- Spela brädspel. Tips på kul spel är Ticket to Ride, Rummikub och Den försvunna diamanten.
- Lyssna på musik. Sök på din favoritmusik på YouTube. Det kommer ofta upp kul förslag på liknande musik och plötsligt har du spenderat ett par timmar med att lyssna på din favoritmusik!
- Lös korsord eller läs en bok (tips på bra böcker hittar du här https://www.sweabloggensf.com/post/boktips-från-bokklubbarna.
- Laga en ny spännande maträtt. Prova gärna något kryddstarkt! Det sätter fart på systemen och gör magen glad!
- Du kan ju även träna lite hemma, t ex ett yoga pass ifrån YouTube. Det finns många pass online som passar alla åldrar och nivåer. Tips hittar du här: https://www.sweabloggensf.com/blog/categories/traning-halsa