top of page

Intervju med Annika Lehes – Om Enneagrammet och åren i Bay Area


Annika Lehes brinner för personlig utveckling och har utbildat sig i modellen Enneagrammet. Under sina år i Bay Area har hon arbetat på flera företag i Silicon Valley och varit aktiv i SWEA Professional.


Enneagrammet ledde henne också till intressanta möten på högsäkerhetsfängelset San Quentin. Sedan sommaren 2019 bor Annika i Sverige igen, och är numera medlem i SWEA Göteborg. Jag flyttade till Bay Area 2013. Då jag har en bakgrund som ingenjör var det ett fantastiskt tillfälle att få jobba med spännande företag mitt i Silicon Valley. Under mina år där jobbade jag som konsult på två mindre startups. Först på ClearChex, som utvecklar en tjänst för att digitalisera hanteringen av checkar, främst inriktat på välgörenhetsorganisationer och mindre företag som har svårt att hantera kreditkortens avgifter. Sedan för GoKid, en app som underlättar och uppmuntrar till samkörning till barnens alla aktiviteter. Där är jag fortfarande delvis verksam genom tester av nya releaser. Mitt senaste uppdrag var på Facebook som Teknisk Projektledare för diverse projekt på deras infrastrukturavdelning. Vilket var det mest spännande och utmanande jobbet under min tid i Silicon Valley. Det var så lärorikt och roligt att ta del av hur ett så gigantiskt företag ändå lyckas hålla igång en startup-kultur.

Annika blev medlem i SWEA efter några år i USA. Hon beskriver att särskilt SWEA Professional gav henne väldigt mycket, i form av spännande företagsbesök, en ”pay it forward”-mentalitet bland medlemmarna och mycket positivitet och peppning från andra kvinnor i liknande situation.

Personlig utveckling med Enneagrammet Första gången som Annika kom i kontakt med Enneagrammet var på en kurs i Sverige för snart 15 år sen. Hon blev mer intresserad och gick flera utbildningar i Sverige innan hon flyttade till USA. – Efter vår flytt till Kalifornien tog det mig några år innan jag insåg att en av de moderna varianterna av Enneagrammet är utvecklat i just Berkeley, Kalifornien. Det var som en dröm som gick i uppfyllelse då jag kunde gå kurs för bland annat Helen Palmer, en känd pionjär inom Enneagrammet.

Vad är Enneagrammet? Ennea betyder nio och Gram betyder bild. Enneagrammet är en modell som bygger på nio olika personlighetstyper som är indelade i tre centra; Det intuitiva centret (kroppen/magen), det känslomässiga centret (hjärtat) och det intellektuella centret (huvudet). Modellen integrerar det psykologiska, spirituella och somatiska. Symbolen går att spåra ända till Pythagoras för 2 500 år sen. Enneagrammet kallas ibland ”en karta över mänskligheten” och beskriver de nio personlighetstypernas livsstrategier. Med livsstrategi menas ett vanemässigt sätt att tänka, känna och agera. Det innebär att vi vanemässigt begränsar vårt sätt att se på världen, och i de val vi gör i livet. Enneagrammet beskriver inte vilka vi är, utan hur vi har fastnat i ett typiskt sätt att hantera och tolka livet.De nio personlighetstyperna i Enneagrammet. Annika kände tidigt att detta var mer än bara ett test som i andra personlighetsmodeller, till exempel Myers Briggs eller DISC (de fyra färgerna). Där blir du placerad i en box och får ofta svar på ”vad?”, men inte så mycket om vad du ska göra med den informationen. – Enneagrammet är så mycket mer. Det ger guidning i hur man kan bli mer medveten i vardagen om sina egna tillkortakommanden och framför allt få svar på varför man fastnar i vissa beteenden. Vad det är som döljer sig under ytan. – Jag har fått en stor förståelse och medkänsla mot både mig själv och människor i min närhet. Orden compassion och selfcompassion återkommer ständigt i arbetet med Enneagrammet. Och jag insåg ganska tidigt att detta är en livslång resa. Det finns inga genvägar, jag måste själv bli medveten och vilja jobba på att växa som människa, och det är ett jobb som bara jag kan göra. Jag insåg också att det även hjälpte mig att förstå andra människor bättre, fick mig att känna djupare medkänsla och att jag blev mindre irriterad och arg över andras beteenden, nu när jag bättre förstod vad det kommer ifrån. Jag brukar skoja lite om att det räddat mitt äktenskap, men sanningen är att det gjort det så mycket bättre på så många sätt. Jag kan nu prata om saker med min man som vi förut inte riktigt kunde sätta ord på, saker som bara var irriterande och tärande. Jag är också lyckligt lottad att han delar mitt intresse för personlig utveckling och att vi gör denna resa tillsammans.

Mindre återfall hos frigivna från San Quentin Under 2019 kom en stor vändpunkt för Annika då hon på riktigt bestämde sig för att arbeta med att sprida kunskapen om Enneagrammet. Hon fick möjligheten att vara med på ett kurstillfälle på San Quentin, Kaliforniens äldsta fängelse med högsta säkerhetsklass. Kursen var en del av Enneagram Prison Project, grundat av Susan Olesek. Det var otroligt starka känslor som väcktes i mig då jag satt i ett stort rum utan vakter, tillsammans med drygt 30 manliga intagna klienter. Många hade suttit inne över 20 år, vissa på livstid. Där fick jag tillsammans med tre andra kvinnliga föreläsare prata om Enneagrammet. Vi var alla delaktiga och delade med oss av våra väldigt olika erfarenheter i livet. Det blev väldigt tydligt att många av oss föds in i ett otroligt privilegierat liv och jag kände stor tacksamhet, men också otroligt stark medkänsla med många av kursdeltagarna efter att fått höra deras berättelser.

Den normala frekvensen av återfall i brott, tre år efter frigivande, var på San Quentin så hög som 60%. Efter några år av Enneagramsstudier på anstalten har studier visat att bland de klienter som utbildats i Enneagrammet hade kvoten för återfall sjunkit enormt, till 16%. Det visar så tydligt hur viktigt det är med självinsikt och vilka otroligt stora förändringar människor kan göra i sina liv, när det finns verktyg som Enneagrammet att jobba med. Att dessa personer, som har varit delaktiga i så fruktansvärda saker, kan utvecklas och förlåta sig själva och komma vidare i livet. Då borde det för någon som jag, som brottas med i jämförelse ”små vardagsproblem”, vara relativt enkelt att utvecklas. Jag kände mig så hoppfull.

Certifiering och eget företag Annika går för närvarande en certifiering inom Enneagrammet med målet att bli klar under 2021. En aktuell delkurs handlar om intervjuteknik, för att kunna intervjua kandidater och guida dem i processen att hitta fram till sin Enneagramstyp och identifiera sin livsstrategi. Med det ökade intresset för online-utbildningar under coronapandemin såg hon ett tillfälle att starta igång sitt eget företag med utbildningar inom Enneagrammet. Jag kallar mig i dag Guide, som en livsguide, i Enneagrammet, av respekt för Enneagrammets komplexitet och vidd. Men även som en ständig påminnelse att det är individens egen resa, det finns ingen annan som kan berätta för just dig hur det är. Det gäller att man kan öppna upp och vara helt ärlig med vad som pågår där inuti oss själva.

Vad är dina framtidsplaner? Jag kommer att utbilda mig vidare inom Enneagrammet. Det är en livslång resa och jag kommer att hålla på med detta tills jag trillar av pinn. Kanske blir det varvat med spännande uppdrag inom mjukvaruutveckling av något slag, vem vet? Jag har även ett brinnande intresse för fotografering, och funderar på att eventuellt ta fler fotograferingsuppdrag. Just nu jobbar jag på en fotobok om åren i Silicon Valley. Livet är fullt av möjligheter och jag försöker verkligen njuta av varje dag! Vill du veta mer om Enneagrammet? De två största skolorna i USA har mycket information: The Narrative Tradition (EnneagramWorldwide.com, här går Annika sin certifiering) och The Enneagram Institute (enneagraminstitute.com). Du hittar också massor av material på Youtube och Instagram om man söker på Enneagrammet. Annika Lehes har en hemsida (TheEnneagramLife.com) där du kan hitta mer information och hon finns även på Instagram, Facebook och Youtube. Just nu finns det möjlighet till en kostnadsfri intervju med Annika som är en del i certifieringen. Mejla till annika@theenneagramlife.com vid intresse. Text: Pernilla Jansdotter Bild: Annika Lehes


310 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page