top of page

Julförberedelser med pepparkaksbak


Jag tror aldrig att jag har längtat så mycket efter att fira jul som det här året. Precis som så många andra kunde vi inte åka hem till Sverige och njuta av vårt sedvanliga julfirande med familjen, pga Covid, förra julen. I år flyger vi hem redan en vecka innan julafton och hinner på så sätt njuta av alla julförberedelser såsom hugga julgran, koka knäck, lacka julklappar, dricka glögg och inte minst baka pepparkakor och pepparkakshus. Var kommer egentligen traditionen med pepparkakor ifrån?



Pepparkakans historia

Pepparkakans tidiga historia är osäker men man vet att pepparkakor var vanliga i Tyskland och England under medeltiden. Under 1300-talet verkade många konstnärer även som pepparkaksbagare i Tyskland. Nürnberg var ett viktigt centrum för den medeltida pepparkakstillverkningen. Pepparkaksbagarna snidade vackra pepparkaksformar i trä för att forma vapensköldar, kungar, trumslagare, ryttare, porträtt, sigill och religiösa motiv.


Under medeltiden användes peppar som ingrediens i pepparkakor. Pepparkaksrecepten innehöll även ingredienser som kardemumma, anis, fänkål, cederolja, muskot, pomeransskal och syltad citron. Pepparkakorna sötades med honung i stället för socker och sirap, samt penslades med vatten före gräddningen för att se aptitliga ut. Pepparkakor bakades ofta av nunnor, och såldes året om som medicin i klosterapoteken. Kakorna ansågs ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär.


Pepparkakan blir en julkaka Pepparkaksrecept återfanns i svenska kokböcker först på 1700-talet och i samband med det blev pepparkaksbak i hemmen allt vanligare. På 1800-talet blev pepparkakan en julkaka, troligen beroende på att en större allmänhet fick möjligheter att köpa både socker och mjöl då.


Pepparkaksformernas historia

Länge formades pepparkakor av formar i snidat trä men med industrialismen kom pepparkaksmått av bleckplåt som kunde användas för att stansa utkavlad deg. Den mest kända formen är hjärtat, en kärlekssymbol som användes i klostren. Grisarna representerade livets välfärd och änglarna stod för godheten. De äldre träformarnas detaljrikedom ersattes av garnering på kakorna efter utbakning.



Pepparkakans dag Sedan tidigare visste jag att man lade lutfisken i blöt på Anna-dagen den 9 december. När jag googlade runt på pepparkakans historia så fick jag lära mig att detta datum även är Pepparkakans dag (dagen instiftades av AB Annas Pepparkakor år 1996). Så nu har jag som heter Anna och älskar att baka pepparkakor extra mycket att fira på min namnsdag!




Recept på pepparkaksdeg Personligen tycker jag att många av pepparkakorna som man köper är för tjocka och för kryddiga. Mina absoluta favoritpepparkakor gör min kära svärmor Ewa. Hon bakar väldigt aptitliga och tunna pepparkakor och kakorna formligen smälter i munnen när man äter dem. Detta recept är verkligen värt att prova!

Farmor Ewas Pepparkaksdeg


8 hg mjöl

3 hg smör

3 hg socker

3 hg ljus sirap

2 dl sour creme (ej light)

1 tsk kryddnejlikor

1 tsk kryddpeppar

1 tsk mald ingefära

1 tsk kanel

2 tsk baking soda

Smör, socker och sirap röres pösigt. Kryddorna och baking sodan blandas i mjölet. Sour cremen och mjölet med kryddorna blandas i lite o lite. Låt degen stå kallt i kylen över natten.

Farmor Ewa brukar göra några rullar (ungefär som en köksrulle), skära tunna skivor med kniv och på så sätt blir det många tunna, runda och fina pepparkakor. Degen måste vara kall när man skär den.

Kakorna gräddas i 200 grader.

Det blir en ganska stor sats (ca 400 tunt kavlade pepparkakor), så receptet kan med fördel delas på hälften om så önskas).


Pepparkakshus Det roligaste med alla julförberedelser är nog i alla fall att baka och dekorera pepparkakshus. Våra barn har gjort egna pepparkakshus sedan de var små. Trots att de är stora nu, 15 och 19 år, så är denna tradition lika uppskattad än idag. När de var små gjorde farmor Ewa egna delar till pepparkakshus, de senaste åren har vi dock köpt färdiga byggsatser. De olika husdelarna sätter vi ihop med smält socker, eftersom det blir väldigt varmt så gäller det ha ett verktyg som tål hög värme när man rör runt i grytan. Pepparkakshusen pyntas med godis och kristyr, bestående av florsocker, äggvita och ättiksprit.



Förra året blev det pepparkakshus här i Kalifornien, men i år väntar vi tills vi kommer hem till Sverige. Äldsta dottern pluggar i Lund och innan jul samlas vi alla hemma hos svärmor och svärfar och bakar pepparkakshus. Sedan firar vi julafton tillsammans med svärföräldrar och mina föräldrar ute på den skånska landsbygden på svärföräldrarnas gård. Det är knytkalas med farmors inlagda sill och hembakta vörtbröd, mormors köttbullar, morfars Janssons frestelse och farfars egengjorda senap som han maler med hjälp av en gammal kanonkula och en massa andra godsaker på julbordet.



För mig är vårt julfirande som en riktig sago-jul, precis som i Astrid Lindgrens böcker. Jag är så otroligt tacksam att vi i år kan fira julen tillsammans med vår närmsta familj, inte undra på att jag längtar extra mycket efter att fira jul i år.


God jul och lycka till med julförberedelser och pepparkaksbak!



Text och bilder: Anna Axelsson


Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pepparkaka

http://www.annas.se/om-annas/historia-och-tradition



166 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page