top of page

Julmarknaden 2021 – tillbaka i nytt format!


SWEA San Franciscos julmarknad är årets största SWEA-händelse. Förutom att dra in pengar till vår stipendie- och donationsverksamhet är det också ett utmärkt tillfälle att sprida svensk kultur och visa upp våra traditioner. Bakom julmarknaden ligger enormt mycket jobb från många Sweor, inte minst av julmarknadskommittén som planerar stort och smått, bestämmer riktlinjer och beslutar om inköp. Men mycket arbete görs också av alla eldsjälar som arbetar som gruppledare och volontärer – ingen nämnd, ingen glömd.


Första julmarknaden anordnades 1984 i San Francisco och har sedan dess återkommit varje år. Eller ja, varje år framtill förra året vill säga. I och med pandemin har julmarknadskommittén haft ett minst sagt besvärligt uppdrag. Från att behöva ta det svåra beslutet att ställa in 2020 års julmarknad, till att försöka sia in i framtiden om hur 2021 skulle se ut och till sist planera årets julmarknad på mycket kortare tid än normalt. Sweabloggen SF har därför frågat hur de här senaste åren varit för medlemmarna i julmarknadskommittén och hur arbetet med årets julmarknad har sett ut. Julmarknadskommittén består idag av julmarknadsgeneralerna Heléne Karlsson och Lisa Carlsson samt Gun Bolin, Pia Jacobsson, Susanne Wisén och Lena Axelsson.


Avbrott i traditionen

Det märktes tydligt förra året hur viktig julmarknaden är för många av våra medlemmar. Gun Bolin beskriver det som ett hål i traditionen när vi inte kunde anordna den som vanligt. Även om det var ett tufft beslut att ställa in var det nödvändigt med tanke på omständigheterna. ”Då hade vi inte kunnat föreställa oss att vi nu, nästan två år senare, fortfarande måste fatta beslut baserat på Covid-19”, säger Lisa Carlsson. Eftersom julmaten redan var beställd anordnades försäljning på Lisas garageuppfart i december 2020, som ersättning för marknaden. ”Det kändes bra att vi ändå kunde erbjuda våra medlemmar service i form av att de kunde beställa en del mat för upphämtning”, säger Pia Jacobsson.


Minijulmarknad utanför Lisa Carlssons garage 2020. Det var tacksamma Sweor som hämtade upp sina julmatsbeställningar.


Heléne Karlsson beskriver att hon uppskattade lugnet i och med att allt var på paus förra året och att hon insåg vikten av vänskapen inom SWEA. Lisa Carlsson berättar också hur viktig gemenskapen i julmarknadskommittén är. ”Vi har setts över Zoom en gång i månaden i princip hela året. Ibland hade vi inte några beslut som behövdes fattas men vi sågs iallafall för en fika och pratstund tillsammans.”

Det senaste året har varit som en berg-och-dalbana. Det har varit osäkert om julmarknaden kommer kunna bli av och svårt att veta hur Covid-19-läget kommer att se ut flera månader framåt. De första stora besluten var trots det tvungna att tas redan under våren när presentartiklar och mat måste beställas.

Många beställningar till julmarknaden måste göras redan på våren och tack vare bland annat Pia Jacobssons positiva attityd beställdes maten i tid och har levererats lagom för julmarknaden 2021.


”Eftersom inköpen behöver göras redan i april och juni så var vi försiktigt optimistiska och beställde något färre varor. Det var naturligtvis jobbigt att inte veta om eller i vilken form vi kunde ha en marknad, men det finns vissa deadlines när kritiska beslut måste tas och sen har vi fått rätta oss efter det. Det känns bra med den lösning vi kom fram till och kul att våra utställare har varit positiva till att delta trots ändrade förutsättningar”, berättar Pia Jacobsson som är ansvarig för matbordet på julmarknaden. Lisa Carlsson och Heléne Karlsson berättar hur de diskuterade och vände och vred på olika alternativ innan de tog beslutet att beställa maten. ”Pia Jacobsson är så positivt inställd och har en det-fixar-sig- attityd och hon sa: Klart vi ska beställa mat! Vi kan alltid ha utlämning på Lisas garageuppfart igen."


Jakten på en lokal

I år är julmarknaden tillbaka, men på en ny plats. Det beror på att lokalen i Saint Marys katedral i San Francisco där julmarknaden brukar hållas var svår att covidanpassa. Alla i julmarknadskommittén beskriver lokalfrågan som den jobbigaste delen i planeringen. När vaccineringen kom i gång i våras såg det ljust ut och det fanns hopp om en vanlig julmarknad på Saint Marys ända fram tills sensommaren, men då började tveksamheten om det verkligen skulle kunna gå.

Härliga minnen från Julmarknaden 2019, då den senast hölls i Saint Marys katedral i San Francisco


”Saint Marys kändes inte längre som ett alternativ av flera anledningar. För det första kändes det inte smittsäkert att ha 2500 personer i en lokal med begränsad ventilation. För det andra pågår just nu en utställning om Michelangelos målningar i Sixtinska kapellet, vilket förminskade vår yta ytterligare. Det kändes dessutom otryggt att ansvara för den unika utställningen mitt bland alla våra besökare. Och för det tredje kunde vår underbara och stora luciakör inte träna eller uppträda i katedralen på grund av Covid-19”, berättar julmarknadsgeneralerna. ”Vi började vackla och hade många diskussioner fram och tillbaka. Vad gör vi nu? Ska vi ställa in julmarknaden i år igen? Vad händer med våra traditioner ifall den blir inställd två år i rad? Kommittén insåg att vi måste hitta en annan lösning. Vi började leta i lokalområdet där vi bor för att se om det fanns något alternativ som skulle kunna fungera. Vi var och tittade på en skola där det finns ett stort lunchtält och mycket utomhusplats som är täckt av tak. Det kändes bra, men det fanns inte jättemycket parkering och skoldistriktet var tveksamma om att ha en sådan stor tillställning. Letandet fortsatte tills Lisa och Sussi, som bor i Palo Alto, föreslog Cubberley”.


Gun Bolin förklarar varför det var svårt att hitta en ny plats. ”Platser vi sökte efter växer inte på träd. Vi kunde ju inte ha en helt öppen marknad, med tanke på att vädret kunde bjuda på ösregn, så vi var tvungna att hitta något luftigt, under tak. Tiden rann snabbt i väg, men så lyckades vi hitta vår nuvarande lokal, och vi kunde pusta ut något. Lokalen är luftig, och det finns även skyddad plats utanför lokalen där vi kan placera några bord. Plus att det finns ordentligt med parkering.” När väl kontraktet med den nya lokalen blev klart började åtta veckors intensivt tänkande och planerande för att få till årets marknad.


Vad är nytt för i år?

Eftersom det är en ny lokal har Susanne Wisén, som är ansvarig för marknadens layout, fått tänka helt nytt när det gäller placeringen av alla bord. Gun Bolin beskriver också hur de har fått ändra en hel del på grund av den annorlunda lokalen, ”Vi fick fundera över vad vi kunde ha med från tidigare år, och vad vi absolut inte kunde ha i år”.

Fiskdamm, pysselbord och fika tillhör de favoriter vi kommer återse på årets julmarknad.


Marknaden kommer att vara i mindre skala än vanligt med färre aktiviteter, förenklad matservering och inte lika mycket utsmyckning. Till exempel kommer vi inte kunna erbjuda de traditionella smörgåsarna på grund av avsaknad av kök. I år är det korvkiosk och fika med bullar och små godsaker som gäller. Men fortfarande kommer många av de viktigaste delarna att erbjudas som julmat, lussebullar, presentbord, pysselbord, samt det stora uppskattade Vita Renbordet*. Och barnen kommer att kunna fiska i fiskdammen. Lena Axelsson, som är det senaste tillskottet i kommittén, håller kontakten med alla leverantörer och har redan innan marknaden fått mycket positiv respons om hur glada leverantörerna är att det blir en julmarknad i år.


Att marknaden ska kännas trygg att besöka har varit viktigt för julmarknadskommittén. Alla aktuella rekommendationer från CDC och lokala regler kommer att följas. Det innebär att följande covid-restriktioner kommer att gälla på julmarknaden:


· maxantal på hur många besökare som kan vara inomhus samtidigt

· all personal och besökare använder munskydd inomhus

· alla dörrar är öppna för att få bra ventilation

· all förtäring sker utomhus

· separata in- och utgångar för att få ett bra flöde

· tillgång till handspritsstationer

· stanna hemma ifall du känner symptom

· håll avstånd till varandra i den mån det går.


Lisa Carlsson och Heléne Karlsson är tacksamma över att de har ett starkt och bra fungerande team i julmarknadskommittén. ”Vi har förmågan att ändra våra beslut och ta en 180-graderssväng ifall något inte känns rätt. Vi har följt dagsläget i nyheter, CDC:s rekommendationer och uppdaterat oss om vad andra gjort, till exempel museer som Academy of Sciences och Exploratorium. Det är många saker som kan gå fel, men vi har ett bra team som tar ansvar och som kan hantera beslut och förändringar. Eftersom den här marknaden inte är som vanligt med sina inkörda beprövade rutiner kommer vi att justera, ändra och vara lyhörda till sista stund. Vi kan göra så gott vi kan med att minska risken för smittspridning, men i grund och botten är det upp till våra besökare att dela ansvaret: kom inte ifall du känner dig krasslig, använd munskydd och håll avstånd. Vädret kan vi inte rå på, men vi hoppas att det inte regnar sidledes den fjärde december.”


”Man kan oroa sig över mycket. Kommer alla leveranser i tid? Kommer folk från andra Bay Area-områden att ta sig till den nya lokalen? Kommer allt att räcka eller ta slut för tidigt? Kommer det spöregna så att många stannar hemma? Men man får ta sig i kragen och tänka att det här är ju hur kul som helst. Och wow, att vi faktiskt får ihop en marknad som vi hoppas blir uppskattad och trevlig!” säger Gun Bolin.

Julmarknadskommittén tillägger att SWEA inte räknar med att tjäna några pengar på årets julmarknad i och med att den sker i begränsad skala. Fokus ligger på att glädja alla besökare och sprida julstämning. De hoppas att besökare har överseende med att allt inte kommer vara som det brukar och i stället njuter av det som finns att handla och äta.


”Det är fantastiskt roligt att vi efter alla om och men har en julmarknad i år. För vår personliga del så ser vi fram emot att vara sociala och träffa vänner som vi inte sett på väldigt länge. Vi ser också fram emot att sprida svensk kultur till allmänheten samt till alla våra barn som växer upp i Bay Area. Denna dag sprider en sådan enorm glädje som vi inte vill vara utan. Det är så roligt att höra positiva kommentarer om hur glada folk är över att vi har en julmarknad i år. Det ger oss energi och vilja att genomföra detta stora projekt!” avslutar julmarknadsgeneralerna.


Varmt välkomna till SWEA San Franciscos julmarknad 4 december!

Se sanfrancisco.swea.org/julmarknad för mer information.


Text: Pernilla Jansdotter

Bilder: Lisa Carlsson, Lena Axelsson, Jessica Armstrong, Anna Axelsson


* Nya Sweor kanske undrar vad Vita Renbordet är. Det har fått sitt namn från det amerikanska uttrycket ”white elephant”, som innebär att man säljer något man inte vill ha längre. Eftersom vi bara säljer skandinaviska saker på julmarknaden är namnet givet - renar hör ju både julen och Skandinavien till.311 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page