top of page

Julmys med Maritas julpyssel


Så här dan före dan före dopparedagen kan det vara mysigt att julpyssla lite. Resultatet blir vackra dekorationer att pynta ditt hus med inför jul. Det du skapar kan också bli en fin julklapp. Hemgjorda julklappar är roligt, personligt och ofta väldigt uppskattade av mottagaren!


För er som har barn hemma så är det här ett perfekt sätt att får tiden att gå tills tomten äntligen kommer. Och även om familjen inte kan träffas fysiskt i år, så kan en pysselstund tillsammans över Skype eller Facetime vara ett kul sätt att umgås. Kanske har du barnbarn långt borta? Eller har du vänner som du inte kunnat träffa i år? Prova att visa dem det fina julpyssel som Marita Leth tipsade om i SWEA San Franciscos Jul-email. Maila eller ring dem först så de kan införskaffa samma material som du. Kanske kan de sen också tipsa dig om fler julpynt ni kan göra tillsammans? Oavsett om du pysslar själv eller med små medhjälpare – på plats eller online – så hoppas vi att du får en mysig pysselstund så här dagarna före jul!


Maritas Julpyssel


Kottetomte


MATERIAL

· Kotte

· Träkula till huvud

· Röd filt

· Skinn eller bomull till skägg

· Garn och virknål

· Limpistol


GÖR SÅ HÄR

Ta bort några fjäll längst upp på kotten och fäst träkulan där med limpistol. Klistra på lite skinn till skägg. Klipp en trekant till luva och runda den nertill så alla mått till toppen blir lika. Mät så den räcker runt kulan. Sy ihop luvan och klistra den på huvudet. Virka en halsduk i kedja. Måla ögon och ansikte.
Filthjärta att hänga i julgranenMATERIAL

· Röd eller vit filt

· Brodergarn och synål

· Bomull


GÖR SÅ HÄR

1. Klipp ut två hjärtan efter mönstret (eller rita ett eget)

2. Brodera en snöflinga mitt på hjärtat

3. Sy med langettstygn runt det dubbla

filthjärtat, men spara 2 cm och stoppa in lite bomull i mitten.

4. Sy färdigt runt om och fäst ett band eller garn att hänga i.


Kottegran med ljusTa med familjen ut på promenad och plocka små kottar, frön och nötter från t.ex eucalyptus. Torr mossa kan också användas till små mellanrum. Sortera allt på ett bord med oömt underlägg och samla resten av materialet.

MATERIAL

· Små kottar, det går åt mycket

· Strut, 15 inch paper mache cone (ArtMinds hos Michaels)

· Julgransljus, slinga med 25, batteridrivna

· Limpistol

· Syl


GÖR SÅ HÄR

Gör 25 hål med en vass syl spridda jämnt runt struten. Stoppa in ett ljus inifrån struten i varje hål och fäst med en liten klick klister. Börja uppifrån med ändan längst från batteriet. Alla sladdar göms på insidan och batterihållaren sitter längst ner så det går lätt att reglera ljuset.

När belysningen är installerad kan du börja klistra fast kottar med limpistol. Börja med dom som är lite större och sätt dom mindre emellan. Man kan också använda mossa eller kottefjäll för att gömma den bruna pappstruten. Om du vill kan du också dekorera med röda bär eller små rosetter.

Till dess att vi kan ses igen önskar vi eder alla en fröjdefull Jul!Text: Cecilia Mases

Pysseltips & Bilder: Marita Leth


141 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page