top of page

Jultraditioner på resande fot


I år är det många som inte befinner sig hemma i och med vårt “nya normala” under pandemin. Kanske du har flyttat ut till Sonoma, Napa eller Tahoe som många har gjort, kanske du har rest till Hawaii (jag är avis i sådana fall!), eller kanske du har förflyttat dig hem till Sverige under denna period. Var du än befinner dig, så går det alltid att utveckla dina egna jultraditioner – några kanske blir svengelska traditioner som mina, och några kanske kräver att du pysslar ihop något själv.


Jag har infört en “egen” jultradition i min svengelska familj!

Mycket av min uppväxt var i Kalifornien, och även fast vi firade Thanksgiving med min farmor och farfar varje år så var Thanksgiving aldrig en sådan stor dag i min familj som den är i andra amerikanska familjer. Därför har jag alltid, i mitt vuxna liv, valt att ge den dagen till min fästman John och hans familj – jag blir glad av att kunna se hans tre bröder (som alla bor i olika stater) tillsammans för riktig “quality time” och jag älskar att delta i deras traditioner.


Men vad som har blivit min del av helgen är kvällen efter… den har jag förvandlat till en glöggkväll över åren, och nu är det helt enkelt tradition i deras och min svengelska familj. På Black Friday luffar vi runt i huset och tar det lugnt hela dagen innan vi äter en middag av rester från gårdagen. Sen är det dags… alla flyttar in i vardagsrummet och hjälps åt att tända ljus och göra en eld i öppna spisen. Jag värmer vinglögg och ställer fram pepparkakor, mandlar och russin. John klär vår hund Wyatt i hans julhalsduk, så är vi redo!


Det blir alltid en mysig kväll tillsammans, där vi sitter och pratar runt elden och sedan spelar biljard. I år var det lite annorlunda på två sätt… För det första var det bara Johns föräldrar plus han och jag på grund av Covid-19, men det var mysigt det också! Och för det andra så bytte vi ut vinglöggen i år mot Blossas 2019 special – som var en Aloha variant med hibiskussmak. Johns familj brukar åka till Hawaii varje år, men dom har inte kunnat åka på flera år nu. Så när jag såg Alohaglöggen förra vintern hemma i Sverige, snappade jag upp en flaska och packade ner den tryggt i resväskan för att ta hem till Nancy och George, som Johns föräldrar heter. I år öppnade vi äntligen flaskan, och det var en hit… det blir nog många fler glöggkvällar innan julen kommer i år!


Är du inte hemma i år och saknar julpynt? Pyssla ihop något nytt!

I år har vi tillbringat mycket av vår tid både i södra Kalifornien och här i norra Kalifornien. Många av mina julpynt ligger just nu i Newport Beach, och jag kom på i söndags att jag inte hade någon adventsljusstake! Så tråkigt tyckte jag, när vi äntligen kunde börja räkna ner till jul och skulle gå över till några grannar den kvällen. Tvärtom tyckte John… han såg en möjlighet för oss att göra en ny tillsammans!


Vi åkte direkt ut och skaffade lite material, det här är vad vi använde:

  • En liten ”organizer” i plast från Target ($2.99)

  • Några extra grankvistar från julgransförsäljningen (gratis!)

  • Mossa från vår lokala blomsterhandel ($5.99)

  • Små flugsvampar i trä – jag hade några liggande i huset

  • 4 vita ljus – dom hade vi också hemma


Sedan hem och direkt ut med limpistolen, så satte vi igång… vi limmade grankvistar runt utsidan på plastlådan, klistrade fast ljusen i botten, stoppade i mossan och flugsvamparna, och wa–la! Även bättre än våra gamla stakar tyckte vi! Det blev en perfekt överraskning att ta med till våra grannar Erica och Brian den kvällen… det blev adventsljuständning, julgranständning, lussekatter och såklart glögg och pepparkakor igen innan finalavsnittet av ”The Undoing” på HBO. Jag tror vi repeterar samma tradition med dom nästa år igen!Det var en del av hur jag har firat nyligen. Tillsammans med mina nära och kära bygger jag upp nya traditioner som sprider julstämning varje år – oavsett var i världen jag befinner mig! Hoppas ni hittar era egna sätt att sprida lite julglädje till vänner och familj under dem kommande veckorna. God jul, allihopa!Text & Bild: Jessica Robson

127 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page