top of page

Konst och Inspiration i Coronatider

Updated: Jun 15, 2020

SWEA San Francisco-konstnärerna Anki Gelb och Cecilia Mases bjöd in till ett zoom möte den 20:e Maj for att prata om konst och inspiration i Corona tider.
Vi började i Ankis studio i Sausalito i ICB byggnaden. En historisk byggnad där det tillverkades delar till krigsfartygen, the Liberty Ships, under WW II. Nu är det ca 100 konstnärer som har sina ateljéer där. Vi fick se en del av Ankis konst, bland annat de populära strömmingarna som så många Sweor har i sina kök. Vi fick höra hur en Japan resa inspirerade till begränsad palett och minimalistiska målningar.

Efter det zoomade vi över till Cecilias hemmastudio, där hon beskrev hur svårt det var att få tid, och att fokusera på att måla. Att se till att hemmet rullar med matköp och disinfektering tar tid. Hennes barn är hemma och behöver uppmärksamhet, mat och hjälp med online skolan. Hon har också en man som jobbar hemma, som när han har ett avbrott tycker det är kul med lite fika med Cecilia. Svårt att hålla disciplinen och måla då!


Inställda utställningar

Både Anki och Cecilia beskrev hur besvikna de var eftersom deras utställningar stängdes efter någon vecka efter öppningen. Cecilia hade en solo utställning i Gallery 9 i Los Altos och Anki var in en gruppshow på Ruby Living, en möbel affär i Mill Valley, Anki skulle också deltagit i Marin Open Studios de två första helgerna i maj, vilket är väldigt populärt och drar många besökare till studion. Cecilia hade filmat sin utställning så vi fick se den där hon också pratade om sina vackra landskapsmålningar.

Så pratade vi om hur Corona hade påverkat vår kreativitet och inspiration. Anki beskrev hon


till en början varit paralyserad och inte ville lämna hemmet. Att gå till studion kändes inte bra. Hon hade anmält sig till en online målar kurs som hon hävdar var hennes räddning. Hon tog hem material och målade med acryl färg istället för olja. Det blev som en ”Artist in Residence” istället för ”shelter in place”. Tack vare kursen så flöt inspirationen och det blev mycket experimentering med målningen. I och med att Open Studio var inställd s


å kände Anki mer frihet att bara skapa och prova olika metoder och idéer utan press att prestera ett slut resultat att ställa ut.

Cecilia hade ju en helt annan situation tack vare barn och man hemma, så hennes inspiration och kreativitet istället blev stympad. Hon berättar hur hon fick inspiration att börja måla igen den dagen toaletterna hade fått nog och behövdes städas. Det handlar mycket om priopritering!
Idéer för att uppmuntra inspiration och kreativitet Vi diskuterade tips och idéer för att uppmuntra inspiration och kreativitet i dessa tider. Ett


var att avsätta speciell tid att vara i studion, även om studion är en liten del av hemmet, källaren eller garaget. Även om du inte målar, gå till din ”studio”, lås in dig, tänk, bläddra i tidningar, sketcha, skriv ner idéer och önskningar, eller yoga, men gör det regelbundet och gärna samma tid varje gång.

Andra idéer för att hålla inspirationen vid liv i Coronatider var: - Testa onlinekurser! Ofta gratis till en början. You tube har massor med information om ALLT. - Hämta inspiration i naturen (trädgården eller blomlådan räcker långt!

- Utmana dig själv! Prova en ny teknik, ett nytt medium!Vi uppmuntrade deltagarna att dela med sig av sin kreativitet genom att posta bilder i vår Facebook grupp: vad jobbar du med just nu? Har du testat något nytt? Kanske får du just nu utlopp för din kreativitet på nya sätt; matlagning, trädgårdsarbete? Dela med dig både för att inspirera andra och för att utmana dig själv!

Tack alla som hängde på vårt Zoom-möte Konst och Inspiration i Corona tider!

Titta gärna in på våra websites: https://ankigelb.com och https://ceciliamasesart.wordpress.com och förstås på SWEA Art SF Facebook sida.


Anki och Cecilia96 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page