top of page

Kungafamiljens sommarparadis på Öland


Kungafamiljen vid Sollidens Slott sommaren 2017. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se

Som född och uppvuxen på Öland delar jag kärleken till ”solens och vindarnas ö” med kungafamiljen. De tillbringar en stor del av sina somrar på Sollidens Slott strax utanför Borgholm och kronprinsessan Victoria firar alltid sin födelsedag på Öland. Jag har under flera år sommarjobbat på Solliden och har många fina minnen från den tiden. Midsommarfirande med kungafamiljen och alla gånger jag sprungit Victorialoppet är några favoriter jag vill dela med mig av. Men först lite historik om vackra Solliden.


En plats att andas på

Sollidens slott började byggas 1903 och var färdigt 1906. Det var Sveriges dåvarande kronprinsessa Victoria (drottning Victoria från år 1907) som på grund av sin hälsa letade efter en plats där hon kunde komma bort från storstaden och få lugn och ro. Hon hade bland annat lungproblem och spenderade mycket tid i Italien tillsammans med sin livmedikus Axel Munthe. Det italienska klimatet hade lindrat hennes besvär, men de långa utlandsvistelser var inte populära bland den svenska befolkning och därför letade hon efter en passande plats i Sverige. ”Här kan man ju andas”, ska Victoria ha sagt när hon kom till Öland och hittade platsen där Solliden ligger idag. Jag, som visserligen är partisk, håller med om att det något särskilt med Ölandsluften. Det är lättare att andas där.


Inspiration från Capri

Solliden är ritat av arkitekt Torben Grut. Han blev senare känd som arkitekten bakom Stadion i Stockholm inför de olympiska spelen 1912. Inspirationen till det vita slottet kom till stor del från Axel Munthes Villa San Michele på Capri (som ett sidospår kan jag tipsa om att lyssna på SWEA-poddens avsnitt med Kristina Kappelin, som idag är VD och intendent på Villa San Michele). Victoria var väldigt involverad genom hela byggprocessen och kunde med hjälp av Axel Munthe köpa och importera byggnadsdetaljer och statyer från Italien.

När drottning Victoria avled 1930 ärvdes Solliden av hennes man kung Gustaf V. Trots att han inte hade varit på Öland särskilt många gånger under sin hustrus livstid blev han mycket engagerad i slottet och spenderade alltmer tid där. Han anställde en slottsfogde, skapade en långsiktig skötselplan för parken och öppnade upp en del av parken för allmänheten. Det var nu som relationen mellan kungafamiljen och ölänningarna började att växa fram. Gustaf V engagerade sig i den lokala tennisen, bedrev jakt och höll sommarkonseljer på Öland.

Holländska rosenträdgården är en del av Sollidens slottspark.


När Gustaf V gick bort hade han testamenterat Solliden till arvprins Carl Gustaf. Prinsessan Sibylla fick disponera slottet och varje sommar kom hon till Solliden med lillprinsen och Hagasessorna. Kung Carl XVI Gustaf med familj uppskattar verkligen Solliden och använder det som sin privata sommarbostad. De har också utvecklat den publika delen av slottsparken. Drottning Silvia besökte Solliden redan 1973 och den första paparazzibilden på det nyförälskade paret togs i Borgholm. Under åren har Silvia tillfört flera nya växter och planteringar i parken. Idag har även kronprinsessan Victoria och prins Daniel ett eget hus i de privata delarna av parken.

Kungaparet på Solliden på 1970-talet. Foto: Kungahuset.se


Just kronprinsessan Victoria har en speciell koppling till Öland och Solliden. Hon har spenderat alla sina födelsedagar där och redan vid hennes tvåårsdag den 14 juli 1979 grundades Victoriadagen av den nu bortgångne Borgholmsprofilen Kay Wiestål. Victoriadagen är en tv-sänd konsert med kända artister, utdelning av Victoriapriset till en eller flera svenska idrottare som gjort en extra meriterande bedrift under året och Victorialoppet som är ett motionslopp för både barn och vuxna. Victoriadagen kallas ibland för Ölands nationaldag eftersom det är mitt under högsäsongen för turistbranschen och en dag med många besökare och mycket festligheter. Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria bär också alltid Ölandsdräkt under det tv-sända firandet.

Kungafamiljen vid Victoriakonserten 2019. Foto: Victoriadagarna.se


Sprang Victorialoppet

Under min uppväxt sprang jag, min syster och våra kusiner Victorialoppet varje år och om vi inte var och såg på Victoriakonserten på plats kunde vi lyssna från mormor och morfars trädgård i Borgholm. Det var alltid en höjdpunkt på sommarlovet. De senaste åren har dagen utvecklats till Victoriadagarna och aktiviteterna är nu utspridda över flera dagar och innehållet även golf- och paddeltävlingar.

Jag och min kusin vid Victorialoppet på 1990-talet samt för ett par år sen.


Promenadvägarna mellan Borgholm och Sollidens slott är populära både bland ölänningar, turister och kungligheter. Idag heter stigarna likadant som kungabarnens förstfödda. Det är Borgholms kommun som gett prinsessan Estelle, prinsessan Leonore och prins Alexander dessa promenadstigar i dopgåva.

Prinsessans Estelles promenad är en promenadväg mellan Solliden och Borgholm.


Solliden är inte en del av de Kungliga slotten som ägs av svenska staten, utan det är kungafamiljens privata egendom. Det är kungens företag som driver den öppna parken och cafét Kaffetorpet utanför parkområdet. Det gör givetvis att deras engagemang är större än vad det annars skulle ha varit. Jag sommarjobbade på Solliden under tre somrar strax efter millennieskiftet och kan intyga att kungen är väldigt involverad i hur allting drivs. Ibland kunde han dyka upp i Kaffetorpets kök innan öppning för att kolla läget.


Jag växlade mellan att arbeta i cafét och i ”paviljongen” (entrén till parken som också rymmer en utställningslokal och souvenirbutik). I butiken såldes det kungliga souvenirer. Vykorten var väldigt populära och det som sålde allra bäst var vykortet på prinsessan Madeleine. Parken och caféverksamheten har ett nära samarbete där en del grönsaker, frukt och bär som serveras är odlade vid Solliden. Kungen har också smaksatt en snaps kryddad med örter från parken.


Midsommarafton stängde alltid parken vid lunchtid och de år som kungaparet var på plats bjöd de in alla arbetare på ett midsommarfirande med dans runt stången och jordgubbstårta. Ett år fick jag hålla drottning Silvia i handen runt midsommarstången och sjunga små grodorna tillsammans. Jag minns även en del andra mer eller mindre dråpliga situationer med kungaparet. I mina arbetsuppgifter ingick att städa toaletter och en kväll efter stängning var jag precis klar och hade tömt papperskorgen när kungen och drottningen kom förbi, jag fick då hälsa på kungaparet med en soppåse i ena handen (!). Eller när det en kväll var konsert utanför Solliden jag blev ombedd att servera dricka till kungaparet med sällskap och jag snubblade till på den ojämna marken där de satt så att alla glas på serveringsbrickan vältes ut. Lyckligtvis var det tillräckligt långt ifrån för att undvika att spilla på deras kläder och jag vet inte ens om de hann märka det innan jag hämtade ny dryck. Jag lyckades även en morgon att sätta i gång larmet i entrén till parken och fick intyga vakterna att det bara var jag som tryckt på fel knapp och inte var någon galning som försökte ta sig in till kungafamiljen.


Den stressigaste och samtidigt roligaste dagen att jobba var Victoriadagen. Enligt traditionen kommer alltid kronprinsessan Victoria med familj ut och hälsar på allmänheten framför slottet (detta blev dock inställt både i år och förra året på grund av pandemin). Tidigt på morgonen började vi med att släppa in alla pressfotografer som sprang och trängdes för få bästa möjliga plats. Sedan kom alla andra besökare, till stor del barnfamiljer som ville få en skymt av Victoria. Vissa som inte hade möjlighet att stanna till mottagningen lämnade teckningar och presenter hos oss i entrén. Allt levererades senare till slottet och Victoria.


Är kungafamiljen hemma?

Vanligaste frågan när jag arbetade var ”Är kungafamiljen hemma?”. Vi sommarjobbare fick inte alltid veta i förväg när de var där och inte, men kunde märka det genom antalet säkerhetsvakter runt slottet. Deras dåvarande labrador Jambo kunde också komma springandes och avslöja att de var på plats.

Kungafamiljen med alla barnbarn och hundar sommaren 2021 Solliden, Öland. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se


Solliden är kungafamiljens sommarparadis, och förutom enstaka officiella framträdanden är de lediga när de är där. Men när de vill ha riktig lugn och ro kommer de utanför sommarsäsongen när parken är stängd för besökare. Det är inte helt ovanligt att, året om, se någon ur kungafamiljen promenera på alvaret eller i skogen runt slottet. Ölandsluften är balsam för själen både för utflyttade ölänningar och för kungligheter.Text & Bild: Pernilla Jansdotter177 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page