top of page

Lär känna SWEA Internationals ordförande - Suzanne Southard

Updated: Oct 14, 2020



SWEA Internationals ordförande sedan januari 2020, heter Suzanne Southard. Vi i bloggredaktionen tyckte det skulle vara roligt att få veta lite mer om vår ordförande och för ett par veckor sedan fick jag chansen att intervjua henne över FaceTime. Det blev en personlig och lång intervju, batterierna i mina airpods tog slut efter ett över två timmar långt samtal. Tack för ett härligt samtal Suzanne och för att du tog dig tid att besvara alla mina frågor!


Suzanne är inte ”bara” ordförande för SWEA International - en paraplyorganisation för ett 70-tal lokala avdelningar i ca 30 länder med totalt 7000 medlemmar, utspridda runt om i världen och dess styrelse bestående av ordförande, vice ordförande, sju regionordförande, samt sekreterare och skattmästare -utan även nationalekonom, passionerad löpare, IKEA-anställd och mamma!


Uppväxten

Suzanne växte upp i Malmö och fick som sjuttonåring chansen att åka till Los Angeles som utbytesstudent. Här kom hon med i skolans cross country-team och en passion för löpning växte fram, som sedan följt henne genom livet. Efter att ha avslutat gymnasiet hemma i Malmö åkte hon 1980 som aupair till Sydney i sex månader innan hon återvände till Sverige.






















Suzanne i skolans cross country-team i Los Angeles.


Väl hemkommen till Sverige började hon plugga nationalekonomi och engelska i Stockholm. Hon fick jobb på företagsavdelningen på PKbanken (numera Nordea) och tog ett uppehåll med studierna. Detta var under det glada 80-talet som Suzanne själv uttrycker det och det var fest och dans på helgerna med kompisarna. Kompisgänget gick till samma diskotek varje helg och Suzanne blev igenkänd av personalen som en dag sa: ”Du är ju här så ofta, så du kan ju lika gärna börja jobba hos oss”. Så efter det blev det party på fredagskvällarna, jobb som bartender och servitris på diskoteket på lördagar, vila på söndagar och jobb på banken under vardagarna. Under den här tiden startade Friskis & Svettis upp i Stockholm, där

Suzanne även fick jobb som instruktör. Det fanns en träningslokal på banken som hon jobbade på, där Friskis & Svettis höll lätt-, medel- och intensivgympapass.


Bild 1: Suzanne tillsammans med kollegorna på PKbanken, 1985.

Bild 2: Skånetjejer på väg till raggarfest i Stockholm, (Suzanne i mitten).

Bild 3: Gympa med Friskis & Svettis.


Flytten till USA

Suzannes pappa gifte senare om sig med en amerikansk kvinna och 1991 flyttade Suzanne till Pittsburgh, där hennes pappa bodde och då fick hon även grönt kort. Innan hon flyttade så hade hon tagit en fil.kand. i engelska och nationalekonomi, som var värdefullt att ha på papper när hon skulle söka jobb i USA. Hon fick jobb på IKEA, först som kassachef och sedan som chef för kundservice. Det blev en liten kulturkrock mellan det svenska och amerikanska synsättet. Amerikanarna gillade inte de vita möblerna utan ville ha mörka möbler. De tyckte att servicen var sämre på IKEA än vad de var vana vid från andra affärer. Ingen hjälpte till att packa varorna vid rullbandet när man skulle betala, man fick själv hämta sina varor på hyllor och bära på allt själv.


Mannen i livet

År 1993 träffade Suzanne mannen i sitt liv. Vid detta laget hade hon nästan gett upp hoppet om att träffa den rätte. Hon älskade att prata politik, var liberal och hade lobbat för att Bill Clinton skulle bli president 1992. De killar hon träffat hittills i Pittsburgh var alldeles för konservativa. Men hon hade en kompis som ville para ihop henne med en kille som kompisen trodde skulle passa henne. Suzanne tänkte att hon inte hade något att förlora så hon följde med kompisen till en basketmatch och hamnade bredvid sin framtida man. De pratade under hela matchen men efteråt fick Suzanne reda på att han redan hade flickvän. Det gick några månader och sen hörde han av sig till Suzannes vän och frågade om tjejen han hade träffat på matchen fortfarande var singel. Efter det blev Suzanne och Richard ett par. Två år senare gifte de sig i Miami, dit Suzannes pappa nu hade flyttat. Paret bestämde sig för att hålla bröllopet i Miami istället för Pittburgh. Det var flera gäster från Sverige som skulle komma och vädret i mars månad är ju betydligt varmare och skönare i Miami än i Pittsburgh under den tiden på året, så det var ett lätt beslut.


Åren i Dallas

Strax efter bröllopet var Richard klar med sin examen och färdig läkare inom barnröntgen. Paret beslutade sig då för att flytta till Dallas. Suzanne kände att hon gärna ville komma i kontakt med svenska kvinnor. En svensk kammarorkester skulle spela på ett museum i stan och då passade Suzanne på att gå dit. Hon såg flera blonda tjejer i publiken och gick efter konserten fram till en av dem. Där och då fick hon numret till SWEA:s ordförande i Dallas och på den vägen är det. Suzanne blev aktiv i styrelsen nästan direkt och fick genom SWEA Dallas vänner för livet. Här var hon medlem mellan 1995-2008 och satt i styrelsen både som ordförande och i programkommittén.


Familjen flyttar till Arizona

Hennes man fick 2008 år jobb i Phoenix och familjen flyttade från Texas till Arizona. De valde att bosätta sig i Scottsdale, en närliggande stad till Phoenix. Suzanne gick nästan direkt med i styrelsen i SWEA Arizona, där hon haft uppdraget både som ordförande och vice ordförande. År 2015 arrangerades SWEA:s världsmöte i Arizona, vilket gjorde att Suzanne satt fyra år som ordförande, då hon höll i trådarna för detta möte. Mellan åren 2018-2020 var hon regionsordförande för SWEA-VAME (västra Amerika). I januari 2020 tillträdde hon som ordförande för SWEA Internationals styrelse.


Dessutom, efter 20 år som hemma-mamma till tre barn och med en make som jobbat väldigt mycket, så började Suzanne jobba på IKEA i Phoenix för tre år sedan, vilket hon trivs väldigt bra med. (Då kan hon dessutom köpa svenskt godis, kaviar och Dumlekolor när hemlängtan till Sverige kryper på.)





Bild 1: VAME möte i San Francisco, 2014

Bild 2: VAMEs styrelse på VM i Dubai, november 2019

Bild 3: VAME möte i Orange County där Suzanne träffade Maria Montazami, 2012.













Somrarna i Sverige

Längtan till Sverige blev större ju fler år som passerade i Suzannes liv. Sommaren 2001 hyrde familjen en sommarstuga i Vejbystrand. De blev väldigt förtjusta i Vejbystrand och året därpå blev där ett hus till salu på samma gata som de hyrt året innan. De slog till och köpte det. Sedan dess har de spenderat somrarna i Skälderviken i nordvästra Skåne. Denna sommaren skulle Suzanne haft en stor 60-årsfest i trädgården. Det blir dock ingen resa hem till Sverige detta året. Men hon säger själv att hon får ha ett stort 61-årsfirande i Vejbystrand nästa sommar istället.

Bild 1: Middag hemma i Vejbystrand, sommaren 2018

Bild 2: Strandlivet i Vejbystrand.

Bild 3: Löprundan längs kusten från Vejbystrand till Skepparkroken

Av alla mysiga ställen som det finns att välja på i Sverige så var det nästan lite komiskt att det var just Vejbystrand på Bjärehalvön i nordvästra Skåne, som Suzannes familj har som sin fasta punkt i Sverige. Min familj har nämligen också stuga i lilla Vejbystrand. Under de tjugo år som Suzannes familj och min familj spenderat somrarna där, så har vi konstigt nog aldrig stött på varandra. Nästa sommar har vi sagt att vi ska träffas ”in real life” och jag ska även följa med Suzanne på Båstadslunchen, som SWEA Örestad anordnar varje år, ett SWEA-event som jag inte varit på tidigare.


Några frågor till Suzanne

Vad saknar du mest med Sverige?

”Det jag saknar mest är härliga sommarmiddagar med mina käraste gamla vänner, att springa längs vattnet bort till Skepparkroken och att ligga på stranden med en god bok! I matväg är det ett riktigt gott bröd, leverpastej, rostbiff med potatissallad och svenskt godis.”

Vad uppskattar du mest med att bo i Arizona?

”Man kan vara ute nästan jämt och att det finns så mycket att göra i närområdet som att gå ut och springa, cykla, spela golf och att kunna njuta av den vackra naturen. Vi är ett mycket trevligt SWEA-gäng här som springer lopp, hajkar, äter middagar och reser tillsammans. Våra män känner också varandra väl. Det är våra bästa vänner här i Scottsdale. Det var likadant i Dallas, SWEA-väninnorna var mina allra bästa kompisar och många av oss hade småbarn samtidigt.”

















Arizona Sweor efter ett 5K lopp, 2019


Hon uppskattar också att det är lite trafik i Arizona, jämförelsevis med exempelvis Los Angeles där hon bodde två år tillsammans med sin dotter, när dottern ville prova på skådespelaryrket för några år sedan.


Vad är din passion i livet?

1) Familjen som består av maken Richard, barnen Erik 24 år, Axel 22 år och Liv som är 19 år.





















2) SWEA som har betytt och fortfarande betyder väldigt mycket.

3) Löpning i ur och skur. Så här års är det varmt och torrt i Arizona men det varma ökenklimatet med 40 graders värme hindrar inte Suzanne från att springa. Hon har sprungit många maratonlopp genom årens lopp bl.a. i Stockholm, New York och Boston. Planen är att springa i Chicago i oktober, vilket skulle bli hennes tjugonde i ordningen. Med tanke på Corona-situationen i världen så är risken ganska stor att det blir inställt. Hon hoppas att loppet i Boston i april ska kunna genomföras.


Bild 1: Sonen Erik och Suzanne efter halvmaran i Scottsdale, december 2019

Bild 2: Suzanne sprang maraton i Mesa (en förstad till Phoenix), februari 2020. Efter det loppet kvalificerades hon för Boston Maraton. Skylten BQ'd, betyder ”Boston qualified”. Man måste springa in på en viss tid för att få kvalificera sig för Boston, vilket "superlöparen" Suzanne lyckades med.


4) Hot yoga som är väldigt bra för stela muskler, berättar Suzanne.

Hur är det att ha barn som växer upp i två kulturer?

Suzanne säger att det onekligen är intressant att ha barn som växer upp i två kulturer och så berättar hon en rolig anekdot för mig. ”När barnen var små fick jag alltid, efter sommaren i Sverige, påminna dem om vad som inte var lämpligt att berätta för vännerna i skolan i Dallas med alla konservativa familjer och lärare. T.ex. att filmer som är R-rated för sex (man måste vara minst 17 år utan målsmans sällskap) var godkända för 7-åringar i Sverige. Även att tanterna ibland visade brösten på stranden och var nakna i duschen på badhuset, att pojkar kunde gifta sig med pojkar och flickor kunde gifta sig med flickor. Min 7-åringe Erik, skrev en liten uppsats om hur det var i Sverige med just de detaljerna i sin Montessoriskola, vilket var väldigt annorlunda gentemot vad barnen i klassen var vana vid.”


Vad är det bästa med SWEA?

”Först och främst det fantastiska nätverket som SWEA möjliggör. Som svensk utomlands blir man väldigt patriotisk och det är fantastiskt kul att arrangera julmarknad och visa upp sina traditioner och sin kultur för amerikanarna, då är man extra stolt över Sverige, tillägger Suzanne.” Hon har varit julmarknadsgeneral för

julmarknaden i Arizona under tio års tid. Nu har hon fått avsäga sig det uppdraget, eftersom det tar för mycket tid i anspråk när hon är ordförande för SWEA International.
















Bild: Suzanne, Petra Vighagen Jacobi & Inger Osther på SWEA Arizonas julmarknad, 2017.


Vad är dina visioner och mål med SWEA under din tid som ordförande?

”Mina mål är att behålla de medlemmar vi redan har och att rekrytera nya medlemmar”. Suzanne tycker det är viktigt att ha engagerade medlemmar som känner till våra syften och tycker det är kul att hjälpa till att sprida vår kultur, våra traditioner och bibehålla vårt språk i sina avdelningar. Hon hoppas att vi kan bli ännu mer synliga både i Sverige och utomlands och att det skall kännas självklart för svenskor som bor utomlands att gå med i SWEA.

Hon värnar extra mycket för tre områden inom SWEA:

- BUS (Barn utomlands & svenska språket). BUS är ett SWEA-projekt som drivs för att hjälpa föräldrar utanför Sverige med att föra svenskan vidare till sina barn och stötta barnens flerspråkighet. Projektet kan utbilda och inspirera föräldrar genom webbinarier, språkmöten, lekgrupper och artiklar i SWEA-tidningen FORUM.

- SWEA Professional, som för övrigt startade i SWEA San Francisco år 2010 på initiativ av SWEA San Franciscos nuvarande ordförande Ursula Hultqvist. SWEA Professional är en intressegrupp för Sweor som är nyfikna på företagsverksamhet och intresserade av arbetsliv och yrkesfrågor. SWEA Professional-träffarna är alltid öppna för alla intresserade medlemmar oavsett ålder eller om man själv yrkesarbetar. Idag finns SWEA Professional representerat i SWEA-avdelningar över hela världen och flera nya grupper startas upp varje år. Suzannes förhoppning är att SWEA Professional ska finnas i SWEA:s alla avdelningar.

- Webbinarier och utbildningar som SWEA erbjuder sina medlemmar. När det gäller utbildningar så finns det väldigt bra utbildningar för bl.a. ordförande, sekreterare och kassörer som sitter i SWEA-styrelser runt om i världen. Suzanne poängterar hur viktigt det är med utbildningar. Styrelsemedlemmar ska veta vad det finns för resurser och vad de olika styrelseuppdragen innebär, så att de snabbt blir komfortabla i sina uppdrag.

Suzanne avslutar vår intervju med läget i världen just: ”Det är fantastiskt roligt att se hur Coronakrisen har inspirerat Sweor, avdelningar, regioner och SWEA International att träffas virtuellt på ett helt annat sätt än tidigare. SWEA är verkligen ett unikt nätverk som jag tror att många av oss är mycket tacksamma att vara del av.”

Text: Anna Axelsson

Bilder: Suzannes privata



263 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page