top of page

Lär känna vår ordförande Ursula

Updated: Nov 11, 2021Mitt första möte med Ursula var för 2,5 år sedan. Jag hade precis flyttat till Bay Area och via en f.d. danskompis från min hemstad Kristianstad, hade jag fått kontaktuppgifter till Ursula. Min kompis som satt i SWEA Internationals styrelse hade träffat Ursula ett par gånger och sa att hon var en jättetrevlig och driftig tjej. Jag kontaktade Ursula bara några veckor efter att vi hade landat i Bay Area. Vi bestämde lunchträff på Dish n´Dash i Cupertino. Min kompis hade helt rätt, jag kände redan vid vårt första möte att Ursula var en superhärlig tjej och efter vår lunch hade jag ont i käkarna efter att ha skrattat så mycket.


Ursula är utåtriktad, positiv, kreativ, företagsam och har många järn i elden. Många känner säkert till Ursula som har varit aktiv i SWEA San Francisco sedan 2006. Men vem är hon egentligen? Hur kom det sig att hon lämnade Sverige och flyttade till USA? Har hon alltid varit så här kreativ och vad är det som driver henne? Vad är hennes visioner och mål med SWEA under hennes tid som ordförande? Jag hade många frågor inför vårt FaceTime-samtal.


Uppväxten

Låt oss ta det från början. Ursula växte upp i Karlskrona i Blekinge men vid sex års ålder flyttade familjen till Åkersberga norr om Stockholm. Ursula berättar att hon alltid varit en riktig djurvän. Hon hängde mycket i stallet och började rida redan vid två års ålder. Hon brukade ta bussen till stallet direkt efter skolan. Ibland hade hon inga pengar med sig och då brukade hennes snälla musiklärare ge henne pengar till bussbiljetten – 2 kr och 25 öre, det var vad en enkelbiljett till stallet kostade. Senare på kvällen blev hon hämtad av sin mamma. Hon tog hand om en hund som for illa, som sedan blev hennes egen och fick namnet Spender. Hon var så intresserad av hundar att hon gick olika hundkurser för att lära sig mer. När hon samlat på sig tillräckligt med kunskap och erfarenhet inom hundvärlden så beslutade hon sig för att hålla i egna hundkurser. Denna driftighet började alltså redan vid barnsben och har sedan följt henne genom livet.

Ursula och hunden Spender.


Bästa sommarjobbet

Vid sjutton års ålder fick hon sommarjobb som diskerska på ”Rosengården” i Visby. När hon väl kom dit visade det sig att det inte hade gått som hennes chef hade hoppats på med restaurangen. Istället erbjöd han henne jobb som bartender på det coola diskoteket ”Crazy Corner”. Chefen fixade ett specialtillstånd från Länsstyrelsen till Ursula eftersom hon inte hade fyllt arton. Istället för att stå och diska varje kväll på sommarlovet, så fick hon jobba som bartender framme vid bardisken, klädd i skinnjacka, och träffa många trevliga sommargäster, en häftig upplevelse. Det var helt klart ett bättre sommarjobb än vad hon hade väntat sig och det här toppjobbet hade hon sedan tre somrar framöver.

Ett foto från tiden på "Crazy Corner", känner ni igen Ursula längst upp till höger?


Jobb och utbildning

Efter gymnasiet jobbade hon först på Gateau och Sturecompagniet på Stureplan. Via en kompis som jobbade som postkassörska vid Karlaplan på Östermalm fick hon sedan jobb på Posten. Hon gick en nio månaders betald internutbildning och här stannade hon ett par år och hade väldigt roligt tillsammans med jobbkompisarna. Posten på Karlaplan låg nära TV-huset och Ursula och hennes kollegor fick ofta besök av olika kändisar och tv-personligheter. Ibland kom det in personer som hon trodde att hon kände, som hon hejade så glatt på och sen insåg hon att det var ju faktiskt Ulf Elwing, Martin Timell eller en annan kändis. Det blev många glada skratt under åren på Posten.

Ursula & arbetskamraterna på posten hade kul tillsammans! Här på maskerad.


Internationell chefssekreterare

I början på 2000-talet gjorde Posten en omfattande förändring av servicenätet, många postkontor lades ned och det började bli arbetsbrist för postkassörskorna. De uppsagda fick en möjlighet att ansöka om bidrag till vidareutbildning. När Ursulas tjänst blev indragen vände hon upp och ner på alla möjligheter som fanns och lyckades på egen hand hitta IBS (International Business School) som faktiskt var ett godkänt alternativ. Det var en betald ettårig utbildning för att bli internationell chefssekreterare. Den började i Stockholm och var därefter förlagd till Brighton, Storbritannien, i tre månader. Hon stormtrivdes i England men var inte så intresserad av alla utflykter som skolan anordnade. En dag skulle de åka och besöka en gammal kyrka, vilket inte lockade Ursula. Istället hyrde hon en minibuss och drog med sig några andra kursare till en engelsk by långt ute på landet, där det fina väskmärket Mulberry en gång i tiden hade startat. De fick en personlig visning av företaget och fick även besöka deras lilla butik med förmånliga priser. Det var på den tiden när Mulberry-filofaxer var väldigt populärt. Dagen därpå fick hon en tillsägelse av skolans rektor, inga fler shoppingresor fick arrangeras framöver. Men hon ångrade sig inte, hon och hennes kompisar hade haft en jätterolig dag tillsammans och hon var så upprymd över sin nya filofax.

Den omtalade Mulberry-filofaxen har Ursula kvar än idag.


De sista månaderna av utbildningen var förlagd till Spanien. Här bodde alla kursare inackorderade hemma hos spanska familjer. Alla hade inte tur med sina placeringar och Ursula var en av dem. Det serverades varm mjölk med kex till frukost och middagarna bestod ofta av buljongsoppa gjord av kycklingben som hon inte var speciellt förtjust i. Det resulterade i att Ursula lyckades få tag på en fin takvåning inne i Salamanca med jacuzzi på taket. Här bodde hon tillsammans med några andra kursare, de resterande månaderna av utbildningen. Så fort hon återvände till Sverige efter utbildningen hörde Posten av sig och erbjöd henne en tjänst som chefssekreterare på Posten Systemservice.


Ett livsavgörande möte Ursula började plugga marknadsföring på IHM Business School på kvällarna samtidigt som hon jobbade. Hon fick erbjudande om jobb på TV4 som reklamsäljare som hon tackade ja till. En lördagseftermiddag i maj månad sprang hon på sin gamla vän Sofi på stan. Sofi och Ursula hade studerat tillsammans i England och Spanien men inte setts på sex år. Sofi bodde i Göteborg och var på besök i Stockholm över helgen. Det var ett kärt återseende och de bestämde sig för att äta lunch tillsammans i vackra Kungsträdgården. Sofi berättade att hon skulle åka till Hawaii och plugga efter sommaren och hon tyckte Ursula skulle följa med. Ursula tyckte det lät väldigt spännande, men hon hade ju ett bra jobb på TV4, skulle få tjänstebil, hade ett halvt år kvar på sin utbildning och en fin lägenhet på Östermalm. Inte kunde hon lämna allt detta? Hennes vän Sofi arbetade på den tiden på en resebyrå och några dagar senare damp det ner en biljett i Ursulas brevlåda. En enkel biljett till Honolulu med avresa i augusti!


Från Sverige till Hawaii

Ursula följde sitt hjärta och resonerade som så, att det är ”Now or never”. I början på augusti det året dvs två månader senare, satt hon på flyget från Stockholm till Honolulu. Åren på Hawaii blev ännu bättre än vad Ursula hade kunnat drömma om. Hennes kompis Sofi åkte hem efter ett halvt år men Ursula stannade kvar och läste under en fyraårsperiod in en Bachelor och MBA i marknadsföring på Hawaii Pacific University. "The President” på universitetet var gift med en svensk kvinna och varje år anordnade universitetet en fantastisk julfest på det eleganta hotellet Royal Hawaiian Hotel i Waikiki för alla de svenska studenterna. Under sina studieår träffade hon studenter från hela världen, och än idag har hon kontakt med flera vänner från tiden på Hawaii.

Ursula tog sin Bachelor och MBA på Hawaii Pacific University.


Kärlek, jobb och barn

Hon träffade inte bara vänner utan även kärleken på Hawaii. Mannen hon träffade reste mycket i sitt arbete över hela USA och han var på Hawaii med jobbet när de träffades, berättar Ursula. När hon tagit sin examen flyttade hon till honom i Portland. Här fick hon jobb på varuhuskedjan JC Penny, som diamantförsäljerska på ”Fine Jewelery”. I Portland föddes deras efterlängtade dotter Angelina. Relationen mellan Angelinas föräldrar höll inte och efter uppbrottet blev Ursula erbjuden ett marknadschefsjobb i San José, i Kalifornien och hon flyttade till Silicon Valley med sin lilla dotter.

Ursula med sin dotter Angelina som idag är tonåring och går på Saratoga High School.


Brinner för välgörenhet Genom sitt nya jobb fick hon även Green Card. Efter fem år på ”Arasan Chip Systems” i San José gick hon sedan vidare till ett jobb som marknads- och kommunikationschef på YMCA of Silicon Valley, där hon jobbade i sju år. När Covid-viruset spred sig över världen förra året och många företag inom hälsa och friskvård fick stänga ner tvingades YMCA i Silicon Valley säga upp 1 500 personer, även deras marknadsföringsteam. Ursula deppade inte ihop utan driftig som hon är kavlade hon upp ärmarna och började söka jobb direkt. I väntan på sitt nya jobb så hörde hon direkt av sig till sin goda vän Josh Selo, Executive Director för West Valley Community Services och erbjöd sin hjälp. Under våren var hon voluntär och arbetade heltid med att betala ut bidrag till de som drabbats hårt ekonomiskt under pandemin. En fantastiskt lärorik period där hon återigen blev varse att inte alla i Silicon Valley tjänar $200,000 + per år. Många försörjer sin familj genom att köra Uber 16 timmar per dag.


Många järn i elden Efter en tid fick hon ett jobb som marknadsförings- och kommunikationschef på ännu en non-profit-organisation, CASSY Counceling and Support Services for Youth. Något som kändes rätt direkt, berättar Ursula. Det är en organisation som erbjuder psykoterapeuter vid public schools runtom i Bay Area och som hjälper studenter med stöttning och terapi helt kostnadsfritt. En del av Ursulas jobb är att skriva ”Grants” på stora belopp, då donationer är en nödvändighet för att hålla verksamheten vid liv. Här jobbar 70 terapeuter i public schools från Red Wood City i norr till Saratoga i söder. Utöver sin heltidstjänst på ”Cassy” så har Ursula även ett eget företag där hon hjälper kunder med marknadsföring och kommunikation. Som om det inte var nog så har hon även varit styrelseordförande i SWEA San Francisco i drygt ett år nu!


SWEA-veteran

Jag frågar Ursula när hon gick med i SWEA San Francisco och hon berättar att det var

ganska omgående efter det att hon flyttade till Bay Area. På den tiden så var de flesta eventen inne i San Francisco. Dottern Angelina var väldigt liten och det var svårt för henne att resa så långt för att kunna vara med på träffarna. Därför hoppade Ursula genast på tåget och var med från början när Elisabeth Lamoureux tog initiativet till att starta upp SWEAs mammagrupp. Då var de 5 mammor och barn som träffades och körde till varandra för att träffas på helgerna. Genom mammagruppen föddes sedan tjejträffarna, berättar Ursula. Snart var hon medlem i SWEAs styrelse, där hon satt i programkommittén och sedan även som vice ordförande under åren 2011-2014.


Några år senare startade Ursula, tillsammans med Anna Lindell, SWEA Professional som framförallt riktade sig till kvinnor i arbetslivet. Det var ytterligare en gren inom SWEA San Francisco, som även ledde till att antalet medlemmar stadigt gick upp. Succén spred sig till andra SWEA-organisationer på andra kontinenter och idag finns även SWEA Professional Worldwide. Det är fantastiskt kul att SWEA San Franciscos eldsjäl Ursula lyckades sprida sin idé globalt.

Inom SWEA har Ursula bland annat varit en av drivkrafterna bakom SWEA Professional.


Sweor världen över

Om man ska försöka att hitta något positivt som har kommit ur den här pandemin så kan man konstatera att utbudet för Sweor världen över, har utökats enormt under den här tiden. SWEA International erbjuder webbinarier, podcasts, föreläsningar och författarträffar. Själv har jag under januari månad deltagit på SWEA Internationals föreläsning ”Bygg upp ditt varumärke med LinkedIn” med Ulrika Mårtén och SWEA New Yorks författarträff med författarna Frida Stranne och Sanna Torén Björling. I skrivande stund kan jag på Facebook se att SWEA Professional Barcelona bjuder in alla världens Sweor till en intressant föreläsning med entrepenören Fredrik Wester den 9 februari. Jag tackar dig Ursula för att du tog initiativet att starta upp SWEA Professional, så att vi i San Francisco och Sweor över hela världen nu kan ta del av detta koncept!


Några frågor till Ursula:

Vad saknar du mest med Sverige?

”Efter 20 år i USA så känns det nästan som att man blir mer och mer svensk med åren. Man saknar det man växte upp med. Jag tror helt ärligt att jag äter mer semlor, sill och dricker mer glögg här än vad jag hade gjort om jag bodde i Sverige. Jag saknar att jag inte kunnat uppleva jul, påsk, midsommar, födelsedagar tillsammans med familj och vänner. Som mamma så tror jag vi alla har tänkt tanken – gjorde jag rätt som valde USA? Men jag tror man väljer det som är rätt och jag är så tacksam för mina år i Kalifornien och på Hawaii. Det är inget jag ångrar utan känner stor tacksamhet för det liv jag lever här idag.”


Vad uppskattar du mest med att bo i Kalifornien?

”Jag älskar havet… så jag måste nog säga att stränderna är min favoritplats. Dit åker jag så ofta jag kan. En härlig promenad i vattenbrynet och sen en fika med medhavt kaffe och en ostmacka. Vingårdarna kommer nog på en andraplats. Träffa goda vänner och åtnjuta en härlig lunch med vinprovning på en lördagseftermiddag i det vackra sommarvädret – det är jag evigt tacksam för att vi kan uppleva, i stort sett året runt.”

Vad är det bästa med SWEA?

”Att man känner sig hemma. Vi förstår varandra som kvinnor, svenskar och utvandrare. Vi har mycket gemensamt och jag uppskattar att vi har så många generationer i vårt medlemskap. Jag har alltid uppskattat våra större event där man ofta får glädjen att lära känna en ny Swea och får ta del av en fascinerande och inspirerande livshistoria. Jag har träffat många vänner genom SWEA som är mina vänner för livet.”

Vad är dina visioner och mål med SWEA under din tid som ordförande?

”SWEA är en unik organisation där vi med en hand håller vårt förflutna och vår historia som en påse guld i en hand, men samtidigt så har vi en fot in i framtiden och accepterar att förändring är en nödvändighet. Jag brinner för att vara med och påverka vår organisation så att vi kan behålla nöjda medlemmar och det vi har byggt upp under alla år – samtidigt som vi aktivt behöver jobba på att vara en organisation som är attraktiv för de kvinnor som utvandrar under 2020-talet. Jag vill jobba på att stärka vårt varumärke och för att vi även i framtiden ska vara en organisation som alla kvinnor, oavsett var man är i livet, ska uppleva som något värdefullt. På min lista av saker jag vill genomföra under 2021, så är en av dem att finna en plats för oss, att dela med oss mer om oss själva. Visst vore det fantastiskt att t. ex. kunna logga in på vår hemsida och söka efter en revisor, hälso-coach eller varför inte ta reda på vilka av våra Sweor som är konstnärer? Idéerna är många och jag ser fram emot att tillsammans med vår duktiga styrelse skapa många spännande event under 2021.”


Ursula & jag vid SWEA Internationals 40-års jubileum, 2019.


Vår kreativa ordförande

Efter att fått ta del av Ursulas spännande bakgrund känns det som jag lärt känna vår energiska ordförande lite mer. Det är tydligt att hennes kreativitet och ”go” följt henne genom livet och förmågan att vända livets motgångar till lyckoträffar verkar vara hennes signum. Ett inställt diskjobb blev en bartenderkarriär, en tråkig utflykt till en kyrka blev ett Mulberry-klipp, en usel värdfamilj i Spanien ledde till härliga dagar i lyxlägenhet.


Saknar hon något ordnar hon det själv om det så är busspengar till stallet, nytt jobb, rätt utbildning eller intressegrupper inom SWEA. När SWEAs träffar var långt bort för småbarnsmamman Ursula var hon med och bildade lokala mammagrupper, när behovet av nätverkande ökade startade hon upp SWEA Professional och nu inspirerar hon på samma sätt oss tjejer i SWEA San Francisco att prova nya saker. När pandemin hindrade oss från att träffas fick hon oss att zooma, blogga, arrangera webbinarier och skratta på virtuella tjejträffar. Jag tror vi har ett spännande år framför oss med vår kreativa ordförande Ursula Hultqvist!


Träffa henne du med på SWEAs årsmöte, via zoom, lördag 6 februari.


Text: Anna Axelsson

Bild: Ursula Hultqvist
365 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page