top of page

Lakritsdagen - Recept på saffran och lakritstårtaLakritsens dag är idag den 12 april. I år ligger den i anslutning till påsken, så varför inte prova lite lakrits i ditt påskgodis?!


Jag har aldrig tyckt om saffran. Inte lussebullar, saffransris eller fisksoppa med saffran. Men skulle inte det här handla om lakrits? Jo, och det var just genom lakrits som jag lärde mig tycka att saffran är ok! Lakritsrotens recept på ”Raw saffran och lakritstårta” blev lite av en favorit här hemma. Till och med Valkyrie (vår alaskan malamute) tyckte att den var jättegod! Med den gula färgen tycker jag att det här är en trevlig tårta nu till påsk. Du kan dekorera den med små ägg och kycklingar av marsipan. Efter att ha lagat den här tårtan några gånger tycker jag att man kan öka på botten (1.5-2 satser). Att servera lättvispad grädde till bryter av smaken bra.


Lakritsen utvinns från lakritsroten som växer som en buske och tillhör ärtväxterna. Rötterna är väldigt långa, upp till tio meter och de skördas var tredje år. Genom att mala och koka roten får man lakritsextrakt och genom att tillsätta ammoniumklorid får man saltlakrits. I Sverige har lakrits använts sedan slutet av 1800-talet.Jag har alltid gillat lakritsgodis, men på senare år när det blivit vanligare att använda kryddan (ofta i form av ett pulver) i såväl matlagning som bak började jag också att experimentera. En favorit är lakritspannacotta eftersom man inte behöver tillsätta något socker då lakritsen är naturligt söt. Ibland tar jag ändå, beroende på humör, en matsked socker till en liter grädde. En annan favorit är kladdkaka med lakrits, testa att tillsätta en matsked eller två till din favoritkladdkaka! Nu är ju snart semmelsäsongen över, men nästa gång kan du prova att blanda lite lakritspulver i mandelmassan. Jag har sett recept med lakrits i själva semmelbullen också men det tyckte jag inte blev så bra. Däremot går det att ha lakrits i stället för kanel som fyllning i vetebullarna och det är aldrig fel att bara pudra på lite lakritspulver på glassen, mums!


Det är som mycket annat när det kommer till mat och bak, att det är fantasin som sätter gränser och ibland behövs det några försök innan man blir nöjd. För egen del glömmer jag oftast bort vad jag gjorde speciellt den där gången som gjorde att det blev så bra, i varje fall när jag efter flera månader ska göra om det. Det är bara att testa igen och våga experimentera!


Raw saffran och lakritstårta

Recept från lakritsroten.se


Ingredienser


BOTTEN:

1 dl sötmandel

1 dl kokos

1/2 tsk vaniljpulver

8 st dadlar

1 stk salt


FYLLNING:

3 dl blötlagda cashewnötter

1 st apelsin, zest och juice

1 dl honung

1 dl smält kokosolja

1 st pkt saffran

1 krm salt

1 krm kardemumma

1/2 tsk vaniljpulver


Så här gör du

  1. Kärna ur dadlarna och kör alla ingredienser till botten i en köksmixer. Tryck ut botten i en springform 24 cm i diameter. Ställ kallt under tiden du gör fyllningen.

  2. Kör cashewnötterna i köksmixern till en massa. Tillsätt övriga ingredienser och kör i ca 5 min till en len fyllning. Häll fyllningen över den kalla botten i springformen.

  3. Ställ i frysen i ca 4-5 h. Tag fram och låt tina ca 40 min. Dekorera med apelsin, physalis och mandelflarn.Text: Pia Jacobsson

Foto: Lakritsroten och Pixabay Källor: Lakritsroten

138 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page