top of page

Lena Linderholm – en färgsprakande favorit!Lena Linderholm är en av Sveriges mest älskade och färgstarka konstnärer. Hon har satt färg på Sverige sedan 1970-talet och är trots sina 74 år fortfarande aktiv och omåttligt populär. Hennes färgsprakande konstverk väcker minnen av svensk sommar med smultron och sommarblommor på keramik, textilier och konsttryck. Lavendel, citroner och oliver är också vanliga motiv för Lena Linderholm som även låter sig inspireras av Provence. Om sin konst har hon bland annat sagt: ”Jag är inte de stora viddernas målare, jag målar det lilla jag har omkring mig. Jag ser det vackra i vardagen och fängslas av trädgårdsmotiv och vår natur. Citroner, apelsiner, persikor och körsbär – jag blir som berusad!”. Lena har också sagt att hon alltid har en doft av Provence i sin pensel som är fylld med Nordens ljus och söderns färger.Fin vänskap

Jag träffade Lena för första gången 2004, då jag började sälja hennes produkter här i USA. Sedan dess har vi träffats och utvecklat en fin vänskap, det är alltid lika inspirerande att träffa henne. På den tiden bodde hon och hennes man, musikern och konstnären Gösta Linderholm, i Waxholm i ett av de vackra kulturmärkta hus som ligger mitt i stan. De drev framgångsrikt Galleri Lena Linderholm i många år, ett galleri man klev in i och helt plötsligt kändes det som om man förflyttat sig till Provence, Frankrike, med en lavendeldoft som mötte besökaren i dörren, Lenas keramik, textil och både Lenas och Göstas konst på väggarna. Där kunde man dessutom sätta sig i caféet en trappa upp och intaga en god lunch med hemlagade pajer, soppa eller ta en fika med hembakat till. Allt serverat på Lenas härliga porslin!


Lena Linderholm & Helene Nilsson på Formex mässan 2018


Waxholm, Härjedalen & Provence

Paret Linderholm delade sin tid mellan Waxholm, Härjedalen och Provence och hade bostäder på dessa orter i flera år. 2013 lämnade de Waxholm och flyttade istället in i Prästgården i Strängnäs, dit dom flyttade hela sin verksamhet. Där skapade de ett underbart hem, öppnade butik och har nu sitt lager där. De återvände dock till Waxholm för ett par år sedan och öppnade upp en butik på Kastellet.

För er som inte känner till Waxholms kastell kan jag berätta att det anlades på en liten holme utanför Waxholm av Gustav Vasar att försvara inloppet till Stockholm, redan år 1548. Det mesta av den nuvarande stenbyggnaden är dock från 1833–1863. Till Kastellet får man ta en liten färja, och man kan besöka flera olika konstnärer som har sina butiker och ateljéer där och kanske slå sig ner med en fika eller lätt lunch på kajkanten. Något jag rekommenderar varmt om ni har vägarna förbi Waxholm i sommar.


Lena Linderholms nyöppnade galleri på Kastellet i Waxholm


Konstnärsfamilj Tyvärr miste Lena sin älskade Gösta i december 2020, efter ett långt underbart liv tillsammans. Deras dotter Emilia Linderholm är också välkänd konstnärinna och dessutom operasångerska och sonen Hampus är musiker, klassisk cellist och har spelat i flera symfoniorkestrar världen över.

I en tidningsintervju 2015 får Lena Linderholm frågan ”Har du något budskap med dina målningar?” och hennes svar är så typiskt denna härliga person ”Min uppgift med konsten är att sprida glädje. Där folk mår bra och är glada, där startar man inga krig, tänker jag.” Dessa kloka ord från denna färgstarka kvinna får avsluta det här blogginlägget. Hoppas ni också får tillfälle att besöka Lena Linderholms galleri någon dag!Text & Bild: Helene Nilsson
Mer om Lena Linderholm & hennes produkter hittar du här:177 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page