top of page

Lyckad promenad med lunch i Benicia


Tio nyfikna Sweor träffades en solig torsdagsmorgon i oktober, fulla av förväntan inför en dag av gemenskap, god mat och nya upptäckter. Det senare är en gåva på äldre dar! De lokala värdinnorna, Tessie Forsberg och Carin Coleridge, mötte oss leende.


Benicia ligger vid Carquinez Strait, en del av San Francisco Bay, och var under ett år 1853–54, Kaliforniens huvudstad. För oss landkrabbor var det underbart att komma till vattnet denna vackra höstdag. Vattnet i bukten har varit, och är, viktigt för transport av säd och olja. Utmed vattenleden har man byggt mängder av radhus och båthamnarna är fyllda av exklusiva flytetyg. Planteringarna är underbara, från pelargoner till härdiga, gröna suckulenter.


Staty av Robert Arneson föreställande konstnären själv.


Vacker konst

Vår värdinna och guide för dagen, Carin Coleridge, är konstnärinna och väl bevandrad med de statyer som dyker upp med jämna mellanrum under vår promenad. Dona Beniciás Mantilla är draperad över General Vallejos röda stol. Konstnärinnan, Linda Fleming, bor och arbetar i stan och är nationellt känd! Längre bort vid mynningen överraskas vi av ett manshuvud bärande en planka med en anka (det rimmar ju!)! Det föreställer konstnären själv, Robert Arneson, som undervisade i 30 år på UC Davis. Han var en stilig karl!

Tredje stoppet överraskar oss med ”The Light Harp” av Scott Zoog, en ung man som har sin ateljé i The Arsenal.


En av de vackraste statyerna vi såg denna dag föreställer en ung flicka med flygande hår, hållandes en pelikan, medan hon ser ut över vattnet och hennes klänning av stål lyser i blått. ”Neptunés Daughter” är skapad av Lisa Reinertson, också UC Davis. Lisa är mest känd för monumentala statyer av Martin Luther King och Caesar Chavez. Eftersom hon bor i Benicia, går hon regelbundet till denna underbara flickstaty och tvättar av måslorten på hennes klänning. Vi njöt av hennes skapelse i fulla drag!


God mat och goda vänner

Nu var vi härligt mätta av skulpturer, men magarna kurrade, så Sailor Jacks uteplats vid vattnet lockade. Betjäningen och maten var helt underbar. Tankar utbyttes vid det långa bordet. Nöjda och mätta strosade vi sen runt och tittade på klänningar i lysande färger som tilltalade oss, unga i själen.


Vår utflykt var helt underbar, på alla sätt. Vi tackade våra förtjusande värdinnor, och nu hoppas vi att ni blivit sugna på att ta en titt på detta lilla ”smycke” - Benicia!Text: Gun Johnston

Bild: Barbro Johannesson

126 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page