top of page

Boveteknäcke - recept

Updated: Jun 15, 2020


Missade zoom-event då vi bakade boveteknäcke? Eller behöver du påminnas om hur vi gjorde? Här är receptet på boveteknäcket jag oftast använder mig av. Varierar lite efter humör eller efter vad jag har hemma. Knäcket fungerar jättebra som frukostmacka, till ostbrickan, till en soppa eller som mitt favoritfika just nu, creme cheese och rabarbermarmelad på knäcket.

 

Alla ingredienser som behövs


Ingredienser

2 dl bovetemjöl = buckwheat flour

2 msk fiberhusk = psyllium

2 dl frön där man kan ta de man tycker om, jag använder sprouted pumpafrön

ifrån Costco

2 msk chiafrön eller linfrön

2 dl kokande vatten

3 msk kokosolja

1 tsk salt

Sätt ugnen på 175 C = 350 F

  1. Blanda de torra ingredienserna

  2. Mät upp 2 dl kokande vatten i ett mått (ej plast)och häll i kokosoljan som får smälta i vattnet det hälls sedan över de torra ingredienserna. Blanda väl, och låt stå och "svälla" i 10 minuter.

  3. Kavla ut mellan två bakplåtspapper. Vill man ha riktigt tunt knäcke, dela degen och kavla ut till två plåtar. Ett tips här är att lätt fukta det understa bakplåtspappret, så att det ligger stilla på underlaget när man kavlar

  4. Grädda i ugnen 10-15 minuter. Ta ut och dela i 4 delar som vänds upp och ner och vänd också bitarna så att de gräddade kanterna kommer inåt. Grädda ytterligare 10-15 minuter. Har ni kavlat ut riktigt tunt, så går det fortare.

  5. Bryt eller klipp i så stora bitar som önskas. Låt torka på eftervärme under natten så att det blir riktigt torrt och krispigt. Ugnsvärme kan variera ganska mycket, en del kan behöva lite mer eller mindre tid. Passa riktigt noga så att det inte bränns, speciellt om det är kavlat tunt. Då kan det gå fort. Eftersom jag har en liten ugn här i Sverige, och jag gillar det riktigt tunt, så kavlar jag ut till två plåtar mellan bakplåtspapper. Mina plåtar är 30x45 cm. Har ni en större ugn, räcker det antagligen med en plåt, beroende på hur tunt ni vill ha knäcket.


Lycka till!


Utkavlingen


Delat i fyra bitar och vänt upp och ner
Torkat och klartEftersom det här knäcket är ganska sprött, så använder jag osthyveln till kylskåpskallt smör.

Det brukar bli lagom tjockt, och knäcket går inte sönder😊Frukostbrickan tillsammans med ett glas hemgjord rabarberkombucha

Lagrad prästost på en av favoritmackorna

Creme cheese och rabarbermarmelad till fikat

För frågor mejla carin75@hotmail.com

Text och Bild: Carin Bergman-Hayashida142 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page