Motståndskraftens smörgåsbord

Med 2021 i sikte väcks vårt hopp om nya tider. Men vi är inte i mål än och efter nio månader med olika nivåer av försiktighetsåtgärder runt Covid-19 antar jag att jag inte är ensam om att känna mig trött på denna “Covid-coaster”. Ena stunden känns allt hyfsat ok för att nästa stund rusa mot avgrunden som den värsta berg- och dalbanan. Sedan kastar vi in värmeböljor, stora bränder och politisk oro i smeten och saker blir riktigt intressanta utifrån ett stressperspektiv!
Överkomma motgångar
Jag ägnar mina arbetsdagar åt att stötta människor som har haft en jobbig start i livet, men ändå lyckats bli framgångsrika utifrån sett, men som emotionellt, och i de flesta fall fysiskt mår dåligt. Trauma och långvarig stress gör otäcka saker för vår emotionella och fysiska hälsa, något som fler och fler av oss börjar känna av nu när 2020 börjar gå mot sitt slut. Men vad jag också ser dagligen i mitt jobb är den otroliga förmågan vi som människor har att överkomma motgångar och utmaningar!
Motståndskraft
Hur vi hanterar stress, och vad vi anser är stressfulla situationer är helt individuellt. Vad som bidrar är medfödda personlighetsdrag, tidigare erfarenheter och då särskilt våra tidigaste erfarenheter i livet, och vad vi gör för att bygga en starkare motståndskraft i nuet. Den goda nyheten är att vi kan göra mycket för att bygga en starkare motståndskraft! Det krävs bara lite extra ansträngningar i dessa tider.
Vi som arbetar med att hjälpa patienter med stress och trauma, pratar mycket om motståndskraft (resiliance). När allt är bra så befinner vi oss i ett tillstånd som kan beskrivas som socialt engagemang, även om det inte finns någon annan människa runt oss. Vår kropp är avslappnad, vi tar in världen runt oss med vad som kanske lite ovetenskapligt kan beskrivas som ett “öppet hjärta”. Du vet, den där känslan du får när saker och ting känns bra inuti, du kanske märker ett lätt leende på läpparna när du möter en vän eller ser något som du uppskattar, som ett konstverk eller en blomma. Den beskrivs mer vetenskapligt som “rest and digest”, det är när vi kan vila och också smälta maten, även om jag också brukar lägga till att vi kan smälta eller ta in annan näring som skönhet och vänskap också.
Hormonella reaktioner
När vi känner oss hotade så sätter kroppen igång en kaskad av hormonella reaktioner för att göra oss redo för att antingen fly eller försvara oss, vårt nervsystem går in i en högre växel. Om kroppen bedömer att vi är hjälplösa i situationen, att vi varken kan fly eller ha en chans att vinna, så går vi in i en frysrespons. Motståndskraft kan ses som hur mycket hot vi kan klara av innan vi känner oss hjälplösa, men också hur snabbt vi återhämtar oss efter ett hot. Detta system var utvecklat för fysiska faror, men i vår moderna värld så har stress och saker som Covid tagit första plats av vad som känns hotfullt. Att springa från ett vilt djur för att ta skydd i grottan var vad vårt nervsystem var byggt för, en snabb urladdning av energi för att se till att vi tar oss till säkerhet, inte att i månad in och månad ut behöva försöka försvara och skydda oss mot ett virus vi inte kan se.
Långvarig känsla av hot
Vad som blir jobbigt med ett litet virus som Covid är att det är svårt att komma undan det. Det lurar ju liksom alltid runt hörnet, och vi vet inte för hur länge! Just det här med att vi inte vet för hur länge vi kommer att vara under detta ständiga hot äter sakta upp det lager av motståndskraft de flesta av oss har. Jag hör ofta att bara vi kommer igenom 2020, men sanningen är ju den att Covid kommer inte att försvinna på nyårsdagen 2021. Så att jobba på vår motståndskraft blir viktigare och viktigare ju längre vi sitter i det här läget med ett nervsystem som hela tiden vill gå på i högvarv.
Kärlek, närhet och glädje är bra för kropp och själ. En sann källa till detta är djuren runtomkring oss. Lapa i dig alla lyckohormoner de sprider - varesig du har ett eget husdjur eller ser en söt ekorre i parken!
Det är ok att inte känna sig ok!
Det är viktigt att komma ihåg att det som kändes hanterbart i våras och början av sommaren nu kan känns väldigt tungt. Ett kort samtal med en vän kunde i juni göra att vi kände oss på gott humör igen, men idag kanske det krävs mycket mer för att känna sig bra inombords. Det är vad som ofta beskrivs som “Covid fatigue”, vilket betyder att vår motståndskraft börjar sina.
Vad vi ofta gör automatiskt för att bygga upp mer motståndskraft är att vi tar kontakt med andra människor. Visst vi kan meditera, be, träna yoga, gå promenader, lyssna på musik eller skapa ett konstverk, de aktiviteterna är viktiga, men vi är relationella varelser och våra nervsystem regleras framför allt genom relationer! Om vi inte har en annan människa i närheten så fungerar andra mer intelligenta djur såsom katter, hundar och hästar bra. Att träffas fysiskt, i “verkligheten” är förstås det bästa, men om inte det går -videosamtal så att man ser varandra, och om inte det går - telefonsamtal så att rösten hörs. Att skriva till varandra är det som kommer längst ned på stegen av reglerande kontakter. Vad som är högst upp är att träffas och också ha någon form av fysisk kontakt under mötet, inte nödvändigtvis en kram, men också en hand på den andras arm eller axel, men det är ju där vi närmar oss vad vi har lärt oss i dessa tider att vi inte ska göra!
Bygg upp din motståndskraft
Så ju längre vi sitter här, med Covid runt oss som ett ständigt orosmoln, och vintern med mörkare dagar (även om jag fortfarande 20 år i Bay Area skrattar lite lätt när folk klagar på vintermörkret här) ju viktigare blir det att vi tar hand om oss själva, tillåter kroppen att få lite extra vila, ägnar lite extra tid åt de aktiviteter som hjälper just oss att bygga upp motståndskraft. Vi ser till att vi har kontakt med de människor som ger oss den där känslan av “öppet hjärta”.
Verktyg för uppbyggnad Se de sakerna som jag har nämnt här som ett motståndskraftens smörgåsbord (motion, promenad, yoga, meditation, bön, fika med vän/vänner över zoom, skapa ett konstverk, påta i trädgården, lyssna på musik och laga en näringsrik måltid) och utforska vilka aktiviteter som ger dig den där sköna känslan av ett öppet och varmt hjärta. För det mesta handlar det inte om slutprodukten utan att kunna sakta ned i stunden och vara helt närvarande i det vi njuter mest av att göra. Förbise inte din mentala hälsa utan ta dig den extra tid och tankeverksamhet som du behöver för att arbeta för en starkare motståndskraft och ett starkare immunförsvar. Den styrkan kommer du ha glädje av hela ditt liv!
Text & Bild: Lena Axelsson