top of page

När Fanny föreslog get-yogaGet-yoga är precis som namnet antyder yoga utfört bland massor av getter. Denna ”west coast”-trend har snabbt blivit populär. Vad det är som lockar kan kanske vara lite svårt att förstå eftersom getter inte är kända för sin väldoft och fridfulla tystnad (de bräker rätt högt och ofta). Men yoga är både nyttigt, skönt och kul. Getter är söta och sociala. Så, varför inte?


”The kids are alright” är namnet på den minimala och ytterst informella ”klubb” som Fanny, Erika och jag har startat. Klubbens enda syfte är att vi tre på någon slags regelbunden basis skall göra roliga saker tillsammans UTAN barn. Vanligtvis blir det en hike eller en middag men i takt med att samhället öppnar upp tänker vi oss att det kan bli silversmide, ostprovning, teater, spa etc. När Fanny förslog get-yoga så blev vår respons, ja det testar vi!Get-yoga på Lemos Farm I Half Moon Bay ligger Lemos Farm som erbjuder get-yoga och dit begav vi oss en solig dag i mars. För ynka $35 får du 45 min yoga samt 15 min klapp och kel med supergulliga getter! (alternativt 1h gosande, så gör du yoga på Youtube när du kommer hem istället.)


Yogan i sig ger vi kanske inte så mycket för, ingen skugga skall dock falla på instruktören. Det är helt enkelt lite svårt att se, en liten scen till trots, och därmed hänga med när man har en massa getter i synfältet – för att inte tala om vilket distraktionsmoment de är! Yogan är anpassad för alla nivåer samt för åldrarna 5 år och uppåt, så även om du inte har någon tidigare erfarenhet av yoga så ska du inte låta det hindra dig från en kelstund i halmen med ett av de mest tillgivna och humoristiska djur du kan möta!

Du tar med din egen yogamatta alternativt ett badlakan, såhär i efterhand rekommenderar jag det sistnämnda då yogamattan riskerar att aldrig bli sig lik igen. När jag tänker efter skulle jag förresten ta min tvättbara picknickfilt med plast på undersidan. Förutom klövtramp och djupströbädd så är getterna inte blyga för att provsmaka lite på mattan… i bästa fall, i värsta fall missta den för en trivsam toalett… Andra saker du med fördel lämnar hemma är märkeshandväskan och smycken. Inne i hägnet där yogan genomförs finns ingen bra plats att förvara saker och inget går säkert för nafsande gettänder. Ta bara med det du absolut behöver och detta, med fördel, i en plast- eller tygpåse. Har du smycken på dig kommer du ombes att ta av dessa. När vi var där fanns inget tak så solskyddsfaktor och vattenflaskan bör följa med. Och använd avbokningsmöjligheten (24h innan) om det finns risk för regn.


Är du orolig för att du helt plötsligt skall få en get på ryggen så kan jag lugna dig med att det är en skötare som går runt och frågar om man vill ha det. Jag såg ingen get som helt självmant hoppade upp på någons rygg utan en muta! Det kan jag såklart inte garantera dock. Det är en lite lustig känsla att ha klövar som trampar omkring på ryggen, jag fick dessutom en huvudmassage på köpet!Varför i hela friden ska man då ge sig i kast med detta? För vår del var det bara en kul grej och som sagt, i mars var vi bara så lyckliga att det fanns något vi faktiskt fick göra tillsammans. Andra vittnar om att de tycker att getterna har en lugnande effekt samt att det blir avslappnat och inte så pretentiöst med dessa krabater omkring. Kvinnan i Oregon som, enligt inte särskilt djuplodande källkritik, grundade spektaklet menade på den helande effekten av kombinationen djur/natur/människa/motion. Vi tyckte nog främst att det ledde till många skratt och roliga foton. Lemos farm ligger dessutom väldigt smidigt till för en efterföljande lunch i vackra Half Moon Bay där man med fördel kan göra som vi gjorde – Ta en hike längs med kusten under eftermiddagen, om man inte tröttat ut sig helt under yogan då såklart…

Jag rekommenderar detta till alla som inte är rädd för djur eller smuts!


Text: Madeleine Eketorp

Bilder: Madeleine Eketorp, Fanny Krantz och Erika Saliba-Gustafsson


77 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page