top of page

När livet ger dig citroner och kylen är full av dåligt samvete


Jag har nästan alltid överblivna äggvitor i kylen. De ligger i en burk tills de har blivit dåliga och jag kan slänga dem med gott samvete. Jag vet nämligen inte vad jag ska göra med dem, förutom maräng och det är alldeles för sött i min smak. Men så fick jag ett gäng citroner från en vänlig själ med citronträd och plötsligt hade jag ännu en ingrediens som är svårkonsumerad i större mängd. Tills barnen kom på att de kunde baka citronmarängpaj!


Receptet de använde kommer från allrecipes.com och heter Grandma's Lemon Meringue Pie. Där finns också en video så att man steg för steg kan se hur man ska göra.

Ingredienser

1 cup socker

2 matskedar vetemjöl

3 matskedar majsstärkelse

Lite salt

1,5 cup vatten

2 citroner

2 matskedar smör

4 ägg

6 matskedar socker

1 färdigt pajskal (9 inches i diameter).

Gör så här

Vispa ihop 1 cup socker, mjöl, majsstärkelse och salt i en mellanstor kastrull. Rör i vatten samt juice och zest (den gula yttersta delen av citronskalet, fint riven) från de båda citronerna. Sätt på mellanvärme och rör tills det börjar koka. Lägg i smöret.

Separera äggen. Lägg gulorna i en skål och vispa ihop dem tillsammans med en halv cup av den varma sockermixen. När det har blandats, häll ner allt i kastrullen med sockermixen. Koka upp under omrörning tills smeten har tjocknat. Häll ner citronsmeten i ditt förgräddade pajskal.

Vispa de fyra äggvitorna (och eventuellt andra äggvitor du vill bli av med) i en ren och torr skål av glas eller metall. Tillsätt 6 matskedar socker, lite i taget. Fortsätt vispa tills äggvitan är fast och bildar små toppar. Sprid ut marängen som ett lock över pajen och baka på 350 F i ungefär 10 minuter.

Helst ska pajen svalna i kylen så att citronsmeten stelnar men om man inte orkar vänta går det bra att äta den varm. Syran från citronerna balanserar den söta marängen och resultatet blir himmelskt. Det blir nog ännu godare om man använder normal mängd maräng men känslan av att inte slänga fullt användbar äggvita är också värd en hel del.

Varför har jag då så mycket äggvita över? Jo, för att man inte kan köpa färdig vaniljsås. Jag har snöat in på Roy Fares vaniljsåsrecept som är enkelt och lika gott som onyttigt. Men totalt värt det. Och så får man ju en massa äggvitor över 😉


Text och Bild: Katarina Warnström

162 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page