top of page

National Steinbeck CenterJag har länge varit nyfiken på författaren John Steinbecks liv och hans böcker. I Salinas ligger Steinbeck National Center, som jag har velat besöka sedan vi flyttade till Kalifornien för drygt tre år sedan. Museet har varit stängt under Covid-pandemin, precis som de flesta andra museer. Nu har de åter öppnat upp och tidigare i höstas lyckades jag få med familjen på denna lilla dagstripp som ligger enbart en timmes bilfärd från Bay Area.


John Steinbeck föddes i Salinas 1902 och var av tysk och irländsk härkomst. Steinbecks farfar, Johann Adolf Großsteinbeck, förkortade släktnamnet till Steinbeck när han immigrerade till USA.
Intressant & engagerande Vi kom till museet, som ligger längst upp på Main Street i Salinas, en tidig förmiddag. När vi löst inträde och hälsats välkomna av en glad volontär, visades en film om John Steinbecks liv, vilket var väldigt intressant. Här fick man bl.a. reda på att John Steinbeck är den enda amerikanska författare som tilldelats både Nobelpriset i litteratur och Pulitzer-priset.


Pulitzer-priset är den mest prestigefyllda nationella utmärkelsen i USA för prestationer inom journalistik, litteratur, dramatik och musikalisk komposition. Det instiftades 1917 till minne av journalisten och tidningsmannen Joseph Pulitzer, som hade gjort sig förmögen som tidningsutgivare. Priset administreras av Columbia University.


John Steinbeck inledde studier i marinbiologi i sin ungdom vid Stanford University, men avbröt studierna efter några år utan att ha tagit examen, för att pröva sin dröm som författare.Steinbecks framgångar kom på allvar med hans berättelser som utspelade sig under den stora depressionen i 1930-talets Kalifornien. Berättelserna kretsar ofta kring mindre bemedlade människor i landsbygdsmiljö, där boken Möss och människor (1937) blev det stora genombrottet. Romanen beskriver två vänner, Lennie och George, som i sitt sökande efter ett arbete vandrar från gård till gård. Lennie är efterbliven och har svårt att skilja mellan rätt och fel, varför George blir tvungen att prata för honom och ständigt hålla ett öga på honom.År 1939 lyckades Steinbeck överträffa allt annat som han tidigare skrivit med romanen Vredens druvor, en bok där Steinbeck följer familjen Joad, som flyttade till Kalifornien på grund av stora dammstormar i Oklahoma. Romanen baserar sig på artiklar som Steinbeck skrev under sin tid som journalist i San Francisco. Vredens druvor anses av många vara Steinbecks främsta verk och han belönades 1940 med Pulitzer-priset för denna bok. Den filmatiserades med Henry Fonda, Jane Fondas far, i en av rollerna och regisserades av John Ford, vilken för övrigt är den regissör som har belönats med flest Oscars, hela fyra stycken. Filmen ansågs kontroversiell på grund av att den delvis reflekterade Steinbecks politiska åsikter.Under andra världskriget tjänstgjorde Steinbeck som krigskorrespondent för tidningen New York Herald Tribune. Flera av Steinbecks artiklar från sin tid som krigskorrespondent har samlats i hans verk Det var en gång ett krig (1958).


Romanen Månen har gått ned behandlar motståndet mot nazismen under andra världskriget, i en ockuperad by i norra Europa. I boken är det underförstått att landet i fråga är Norge och 1945 mottog han kung Haakon VII:s frihetskors för sina litterära bidrag till den norska frihetsrörelsen.


Efter kriget skrev han Pärlan. Historien handlar om den fattige fiskaren Kino, som lever ett idylliskt familjeliv fram till den dag då hans son blir stungen av en skorpion och läkaren vägrar bota honom på grund av att Kinos familj är fattig. Då finner Kino världens största pärla och ur den stiger hans lyckodrömmar om ett annat liv. Men pärlan blir hans förbannelse, och han jagas av onda människor som vill beröva honom hans glädje och trygghet.I en av sina mest berömda romaner, Öster om Eden, beskriver han den mänskliga psykologin där man följer två familjer, Hamilton och Trasks parallellt. Steinbeck ger en skildring av folkets liv i Kaliforniens bördiga dalar och vid Stilla havets rand i Cannery Row. Han skrev boken delvis för att ge sina söner en bild från deras ursprung och ansåg den själv vara sitt främsta livsverk.


Steinbecks sista roman Missnöjets vinter (1961) blev hårt kritiserad och uppnådde aldrig någon popularitet. Romanen beskriver det moraliska förfallet i amerikansk kultur.


År 1962 fick Steinbeck Nobelpriset i litteratur och två år senare tilldelades han Förenta Staternas Frihetsmedalj av president Lyndon Johnson. År 1967 reste Steinbeck till Vietnam för att rapportera om kriget där. Steinbecks åsikt var att kriget i Vietnam var en heroisk insats och han blev därför ansedd som en krigshetsare. Hans båda söner tjänstgjorde i Vietnamkriget före hans död. I december 1968 dog John Steinbeck i New York.Till Steinbecks mest berömda litterära verk hör romanerna Möss och människor och Vredens druvor samt hans klassiker Pärlan. Flera av hans böcker beskriver hur arbetarna hade det under den stora depressionen. Hans historier kännetecknas av att de bygger på verkliga historiska händelser och människor som tvingas kämpa hårt för att klara tillvaron. Sjutton av Steinbecks arbeten har blivit Hollywoodfilmer. Jag köpte två av hans böcker på museet. Den korta romanen Möss och människor var lättläst, nu ska det bli spännande att påbörja Vredens druvor. Jag är tacksam och glad att museerna äntligen har öppnat upp igen efter 1,5 år.


Om du är intresserad av litteratur och historia så kan jag varmt rekommendera ett besök på Steinbeck National Center. Själv tyckte jag det var spännande och lärorikt att besöka detta museum som är tillägnat John Steinbecks liv och hans litterära verk. Museet har öppet ons-sön kl 10-17 och man kan räkna att besöket tar 1-2 timmar, beroende på hur intresserad man är. Avsluta gärna besöket i museets trevliga shop.

Info om Steinbeck National Center hittar du här:

https://www.steinbeck.org/Text och bilder: Anna Axelsson

Källa: Wikipedia

91 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page