top of page

Njut av en växtbaserad Thanksgivingmiddag!

Updated: Nov 11, 2021


Nu är det snart Thanksgiving igen! Julen står för dörren med dignande julbord, adventsfika och julgotta. Men först ska det ätas och njutas av Thanksgivingmiddag. Visst är det härligt att äta gott tillsammans med familjen, men ibland kan det kännas både onyttigt och inte så hållbart. Då kanske det skulle smaka att äta mer grönt? Att lägga till lite extra grönsaker uppskattas av de flesta och fler och fler vegetariska rätter dukas fram hos många familjer. Idag går dessutom många ett steg längre och går över till en helt växtbaserad diet, vilket ofta kallas att äta veganskt. Skillnaden mellan veganmat och vegetarisk mat är att en vegansk diet är helt växtbaserad och alltså utesluter även mjölk och ägg. En växtbaserad thanksgivingmiddag är inte bara nyttig och god, den kan vara otroligt vacker också!

Varför äta växtbaserat?

Det finns många anledningar till att undvika kött och mejeriprodukter. Det kan vara omsorg om djur, miljöansvar och hälsoskäl. I vår familj började det med barnen som inte längre ville äta kött. Otroligt jobbigt tyckte jag, som ansvarig för matlagningen i familjen, och kände stressen av att inte ge tillräcklig näring till mina barn.


Efter att min man fick problem med hjärtat och gjorde en bypassoperation togs beslutet att vi skulle försöka äta mer växtbaserat, mindre salt och överhuvudtaget mer hälsosamt.

Det är nu fem år sedan vi på allvar började med vår nya kost och vi lär oss mera allt eftersom, vad vi behöver äta varje dag för att må bra. För mig har det varit svårast att inte äta fisk och ost, men ju längre man avstår desto mindre blir suget efter det. 

Att äta växtbaserat kan också vara problematiskt när man hälsar på släkt och vänner och ibland får man kanske kompromissa lite för att fungera socialt, t ex när en av mina kusiner hade gjort en broccolipaj speciellt för oss och jag visste ju att pajskalet förmodligen hade smör och pajfyllningen ägg och ost. Vi uppskattade dock tanken och åt pajen med god aptit men med mycket sallad till. Ju mer tiden går har det dock blivit lättare att hitta produkter i affären och mer vanligt med “vegomat” på restauranger både här i USA och i Sverige. 

Många bra alternativ

Det finns ju många matvaror nu som liknar kött med olika växtproteiner, men jag försöker hålla mig mer till basvaror som linser, bönor, nötter, svamp, rotfrukter och grönsaker i olika kombinationer och inte äta för mycket färdigproducerade matvaror som kan ha mycket tillsatser och högt saltinnehåll. Vi använder havrebaserade “mjölkprodukter” och en del sojaprodukter och “nötostar” ibland.

Hummus på olika bönor är populärt på mackan och vi gör vår egen pestosås med basilika, vitlök, valnötter och näringsjäst, som ersätter parmesanosten.


Vi är nöjda med vårt nya sätt att äta, vi mår bra och min mans hälsa har förbättrats, vilket är det viktigaste för oss. Dessutom är det kul att leta efter nya recept på olika matbloggar och utmana sig själv att vara lite kreativ i köket. 

Våga prova en växtbaserad Thanksgivingmiddag. Här kommer några tips och idéer som min familj har uppskattat. 

Växtbaserad Thanksgiving Att ersätta den traditionella Thanksgivingmiddagen med växtbaserade rätter är inte så svårt. Det mesta på bordet är ändå grönsaker och rotfrukter i olika skepnader.Vårt Thanksgivingbord brukar, som för de flesta andra, bestå av “butternut squash” soppa, potatismos, ugnssteka grönsaker, sallader, gröna bönor, tranbärssylt och champinjonsås. 

Men vad ersätter då kalkonen kan man undra?


I många år har vi provat oss fram med olika rätter och en favorit bland oss alla har blivit en linsbaserad “köttfärslimpa”. Jag har aldrig varit förtjust i den köttbaserade limpan, men kan varmt rekommendera “linslimpan”. Den är saftig och god och fyller behovet av något att bita i.  


Tyvärr har den inte samma “wow faktor” som en kalkon, så förra året prövade vi att helsteka ett vitkålshuvud. Trots att det blev lite bränt på yttersta lagret så blev det en succé i både utseende och smak. Det kommer absolut att hamna på vårt bord igen!Som efterrätt gjorde vi en pumpaparfait som kändes lite fräschare än en paj och det finns massor av olika varianter på pumpa temat för goda efterrätter eller mjuka kakor.

Här hittar du recepten:

Mer om växtbaserad mat

Jag rekommenderar böcker som “How not to Die”, "How Not to Die Cookbook" och “How not to Diet” av Michael Greger, som även finns på svenska. Hans böcker är ganska vetenskapliga, men man kan fördjupa sig i de avsnitt som är mest relevanta för familjen. Han har en "Daglig Dussin" lista som anger vilken typ av mat man bör äta varje dag och det kan hjälpa att man checkar av på listan under dagen. Jag kan också rekommendera "Forks over Knives" www.forksoverknives.com som har kurser i växtbaserad matlagning och fina matmagasin med massor av goda recept.

Börja långsamt med att ersätta kött och mejeriprodukter med växtbaserade alternativ i några måltider här och där och jag slår vad om att familjen kommer att be om påfyllning!


Text & Bild: Ingeborg Andersson

126 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page