top of page

Odla i Nytt Klimat


När man flyttar från kalla Sverige till det soliga och varma Kalifornien, tänker nog de flesta att trädgårdsodling borde vara enkelt. Men plötsligt står man inför helt nya förutsättningar och andra möjligheter än de man är van vid. Solen strålar näst intill obehindrat och citrusträden bär frukt året om. Mycket av den kunskap man bär med sig från Sverige är fortfarande användbar. Det gäller bara att omvandla den till ett nytt klimat.


Årstider ur led Många av oss har lärt oss att följa vissa regler för när på året olika saker ska göras i trädgården. Fruktträden beskärs i Sverige tidigt på vårvintern, de små salladsplantorna som grott i köksfönstret planteras ut på försommaren, vårlökar planteras under hösten och rosorna beskärs när björkarnas nyutsprungna blad är stora som musöron. Men i soliga Kalifornien är årstiderna ur led och inte mycket till vinter drabbar oss. Det finns dock några enkla regler man kan följa. Betänk var de växter du odlar härstammar ifrån. Odlar du en växt som är van vid vinter ska den växten också vila under vintern här. Rosor är ett bra exempel på en sådan växt. Låter man dem vara blommar de året runt men blir försvagade. Rosor mår bra av att vila och här måste de tvingas till detta! Beskär därför dina rosor kraftigt i januari. Repa bort eventuella blad och klipp ner dem grovt. Det kan skära i själen att klippa ner en blommande buske men snart tar de fart och blommar som aldrig förr igen.

Även om dina rosor blommar fint i januari behöver de vintervila. Klipp ner dem hårt!


Även syrener behöver en rejäl vinter. Ju kallare köldknäpp din syrenbuske får, desto mer blommar den om våren. Ett tips vi fått är att några gånger under vintern hälla en hink is på syrenens rötter för att simulera kyla. Detta knep kan även användas på rabarber.

Fruktträden då, när ska de beskäras? Anpassa dig efter trädets rytm och beskär efter att du skördat frukten på hösten, så att du inte behöver skära bort vårens blom. Citrusträden kan du beskära året om. De verkar inte behöva föryngras lika hårt som t.ex. äppelträd utan snarare trimmas av estetiska skäl. Visste du förresten att en mogen citrusfrukt kan hänga på trädet upp till ett år innan den blir dålig samt att citrusfrukter kräver värme för att få sin söta smak?


Att odla i torka Vi är alla medvetna om att Kalifornien lider av torka. Vi kan alla dra vårt strå till stacken och minska på vår bevattning. Se över följande tre områden på din tomt: vilka växter har du, vilken sorts bevattning använder du och kan du avstå från din gröna gräsmatta? När det gäller växter finns det många vackra val som inte kräver mycket vatten. Det mest uppenbara är så klart kaktusar och suckulenter. Roliga, vackra, intressanta varianter av dessa finns det i mängd! Oleander är också ett bra val, liksom värmetåliga Lantana. Men störst påverkan ger det om du ser över din bevattning. Droppbevattning, då vattnet droppar direkt vid varje plantas rot, är mycket mer effektivt än vanliga vattenspridare. Se alltid till att bevattna under de tidiga morgontimmarna och täck gärna marken med ett lager barkmull som håller kvar fukten. När det gäller gräsmattan kan du följa divisen ”brown is the new green”. Stäng av din bevattning helt och låt gräset torka! Gräset överlever oftast denna behandling och kommer tillbaka när det börjar regna igen. Stenläggningar och barktäckta framsidor är också en starkt ökande trend. Allt för att spara på vattendropparna!

Fler och fler byter ut sin gräsmatta mot stenläggningar, bark och buskar.


Välj rätt växt! Det finns mycket att tänka på när man ska välja nya växter att plantera i trädgården. Steg ett kan vara att ta en promenad i kvarteret och se vad som trivs i området. Har grannen en fantastisk bougainvillea är chansen stor att du också kan ha en. Fråga också personalen på trädgårdshandeln. När du ska välja nya växter är det värt både en omväg och lite extra pengar att åka till en riktig plantskola (nursery) där personalen är mer påläst och engagerad, istället för t.ex. Home Depot där det ju går alldeles utmärkt att handla när du vet vad du vill ha. Fundera på var någonstans växten kommer att stå. Är det mestadels i sol eller skugga? Hur varmt blir det där? Söderläge eller norrläge? Olika växter är olika värmetåliga och det bör tas med i beräkningen, liksom antalet soltimmar den behöver.

Torktåliga Oleander finns i många olika färger och kan formas till buskar eller träd. En annan växt som trivs bra i vårt varma klimat är Lanterna som finns i många olika färgkombinationer och både som marktäckande och buske.


Roliga träd En populär växt är avokado. Avokado växer på träd som blir riktigt stora och har den lilla egenheten att det krävs minst två träd nära varandra för att de ska kunna befrukta sig och ge frukt. Därför ser man ofta att två grannar planterar avokadoträd samtidigt. Bra för grannsämjan kan man tänka. Men innan du planterar avokado bör du betänka att när dessa träd blir stora är risken stor att de mogna frukterna hänger långt högre än att du kan nå dem och att du istället får trädet fullt av ekorrar som mumsar i sig skörden.

Men en palm vore väl kul? Två vanliga sorter här är de mer robusta Canary palm tree och de långa smala Mexican fan-palmerna som böjer sig i vinden. De är tjusiga och trivs bra men är också ökända för att skena iväg från tomtägaren. Mexican fan-palmerna behöver nämligen trimmas regelbundet för att inte få en ful kjol av grå palmblad och när de nått en viss höjd är det inte många som rår på dem utan måste anlita experter för rensningen.

Mexican fan-palmer. Den högra bilden visar hur de får en ”kjol” av torra blad om de inte trimmas.


Tropiska och subtropiska växter kan trivas i området, men om du planterar till exempel bougainvillea eller hibiskus måste du vara beredd på att täcka över dem under vinterns frostnätter, särskilt innan de hunnit etablera sig. Håll koll på väderprognoserna så du vet när det är risk för frost!


De tropiska och subtropiska växterna kräver dessutom ofta mycket vatten. Vill du spara vatten är det bättre att satsa på så kallade medelhavsväxter eller växter som ursprungligen växer här i Kalifornien. Det finns flera böcker som behandlar detta och även en organisation som heter Bay-friendly Landscaping & Gardening Coalition som kan ge råd om hållbar odling.


Olika växtzoner Klimatet runt San Francisco är ju som bekant inte alls lätt att beskriva. För att lyckas med sina odlingar är det viktigt att känna till vilken växtzon eller odlingszon man bor i så man köper rätt växter. De flesta plantor har rekommenderad zon angivet på etiketten. Amerikanska jordbruksverket, United States Department of Agriculture (USDA), tar fram en härdighetskarta som baseras på medelvärden av årets lägsta temperatur. Kartan tar i beaktande temperaturskillnader som beror av höjd över havet, topografi och närhet till hav eller vattendrag. San Francisco ligger då i zon 10a (35-40 °F) och 10b (30-35 °F). Utöver denna klassificering finns odlingszoner framtagna av tidskriften Sunset för USAs västkust. Dessa tar förutom årets lägsta temperatur även hänsyn till regn, luftfuktighet, vind och luftströmmar. Här ligger San Francisco (samt områdena precis längs kusten och bukten) i zon 17, på grund av att dimman ger mindre solljus och lägre temperaturer. I övrigt ligger Bay Area i zonerna 14, 15 eller 16, och framför allt zon 16 beskrivs som ett väldigt bra område för odling (se bild). Ingen av dessa kartor kan dock ta hänsyn till de mikroklimat som ofta finns i Bay Area, utan dessa måste man själv försöka förstå sig på. Men odlingszonerna är absolut ett hjälpmedel för att visa både vilka växter som överlever vintern och vilka som har förutsättningar att trivas året runt.

Amerikanska jordbruksverkets indelning i odlings zoner hjälper dig välja rätt växt för ditt område.


Odla i kruka På en liten balkong eller uteplats är förstås läget viktigt, d.v.s. hur mycket sol som når in och hur blåsigt det är. De flesta grönsaker behöver minst sex timmars solljus per dag, medan blommor och örter kan klara sig i ett helt eller delvis skuggigt läge. Välj plantor som har ordet dvärg, miniatyr eller liknande i sitt namn för då är de anpassade till att växa på en liten yta. Odling i krukor är även ett bra alternativ om du hyr din bostad och inte vill investera tid och arbete i en trädgård som inte är din egen. Krukorna kan du ju ta med vid en eventuell flytt!

Lycka till med odlandet!


Text & Bild: Cecilia Mases



Mer information:

Odlingszoner och växttips från tidskriften Sunset http://www.sunset.com/garden/climate-zones/sunset-climate-zone-bay-area The new Sunset Western Garden Book

Hållbar odling och förslag på växter som tål torka http://www.bayfriendlycoalition.org Waterwise plants for sustainable gardens; en bok av Lauren Springer Ogden och Scott Ogden


Denna text är baserad på en artikel som publicerades i SWEA Magasinet nr 2 2014.



184 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page