top of page

Prinsesstårtans vecka – test av två prinsesstårtor i SF


Sistan veckan i september har sedan 2004 utsetts till "Prinsesstårtans vecka" av organisationen Sveriges bagare och konditorier. Så vad passar bättre den här veckan än ett test av prinsesstårtor!?


Det vi idag kallar för prinsesstårta hette från början grön tårta. Originalreceptet publicerades 1929 i ”Prinsessornas kokbok” och på den tiden innehöll den ingen sylt, det har tillkommit senare. Här i San Francisco-området har vi turen att prinsesstårta, Swedish Princess Cake, är populärt och relativt vanligt. Jag har förstått att det går att hitta prinsesstårta på betydligt fler bagerier här än på många andra ställen i USA. Men, den stora viktiga frågan är hur de smakar? Många ser ut som en klassisk prinsesstårta, men har en mer amerikaniserad smak än den typiskt svenska (läs: sötare och ibland med sockerpasta i stället för marsipan).


Därför tog jag och min vän Elisabeth på oss, det inte alltför jobbiga, uppdraget att på en och samma dag testa och utvärdera prinsesstårtor från två olika bagerier i San Francisco – Fillmore Bakeshop och Schubert’s Bakery.


Fillmore Bakeshop

Adress: 1890 Fillmore Street, San Francisco

Fillmore Bakeshop påminner lite om ett svenskt konditori till inredningen och där finns ett fåtal sittplatser inomhus. Deras prinsesstårta har ett väldigt klassiskt utseende med en ljusgrön marsipan och rosa marsipanros (på de hela tårtorna) med florsocker pudrat över. Den har två vaniljlager, ett tunt hallonsyltlager och ett ganska tunt gräddlager.


Första intrycket är bra och även första tuggan imponerar. Den smakar svenskt! Det är inte för sött och den är välbalanserad i smakerna. Vaniljkräm, sylt och tårtbotten smakar alla bra. Marsipanen är god och har mycket mandelsmak. Ska man vara petig känns dock marsipanen aningen tjock och lite för hård. Tårtan har ett tunt gräddlager, och vi tycker nog att det är lite för lite grädde.


Schubert’s Bakery

Adress: 521 Clement St, San Francisco www.schuberts-bakery.com

Prinsesstårtan på Schubert’s Bakery har ett inte lika klassiskt utseende. Marsipanen är lite mer gulgrön i färgen och de stora runda tårtorna har icke-traditionell topping med bland annat macarons (!?). De små portionsbitarna är ändå fina med en liten chokladdekoration. Andra skillnader mot den förra vi testade är att den här har tre hallonsyltlager och mer grädde.


Marsipanen har väldigt god smak. Den känns också lite mjukare än den på Fillmore Bakeshop (det kan dock bero på att testet skedde på en väldigt varm dag och att det dröjde en stund innan vi åt den från Schubert’s Bakery så att den hann värmas upp...).


Eftersom den här tårtan har tre syltlager smakar den mycket sylt. Det är nästan så att sylten tar över och vaniljkrämen hade gärna kunnat ha mer vaniljsmak. Men helheten är ändå bra. Den är inte för söt och är väldigt saftig med alldeles lagom mycket grädde.


Slutgiltigt omdöme

Båda tårtorna får absolut godkänt och hade kunnat serverats på ett konditori i Sverige. Juryn var dock överens om att den på Fillmore Bakeshop var aningen bättre. Den kändes mer klassisk, hade finare grön färg på marsipanen, godare vaniljkräm och var mer balanserad i smakerna. Hade den haft lite mer grädde och lite mjukare marsipan hade den varit perfekt!


Men smaken är som baken, framför allt när det kommer till prinsesstårta. Någon vill ha mycket grädde och någon annan vill ha mycket sylt. Här är några av de övriga ställen där det går att köpa prinsesstårta här i Bay Area:

Kommentera gärna vilken prinsesstårta som du tycker är godast och om vi har missat att lista ditt favoritställe!


Ps. De som kommer på SWEA San Franciscos 40-årsfirande på söndag kommer att få smaka på prinsesstårta från Scandia Bakery. 😋Text & Foto: Pernilla Jansdotter

252 views1 comment

Recent Posts

See All

1 commentaire


Ulla-Britt Jonsson
Ulla-Britt Jonsson
29 sept. 2022

Victoria bakeri är bäst. Skandia bakery var en besvikelse.

J'aime
bottom of page