top of page

Raggmunk


Få rätter ger mig så mycket barndomsminnen som dessa frasiga potatisgodingar som skall avnjutas med lingonsylt, bacon och ett stort glas kall mjölk - mums! Raggmunk kanske mer är en rätt för murriga höstdagar, men dra för gardinerna och sätt AC:n på svinkallt så får du rätt myskänsla och kan njuta av denna härliga husmanskost året runt.


Det första vi behöver avhandla är det här med vad man menar när man pratar om raggmunk: för vissa är en råraka en raggmunk och andra tycker även att en potatisplätt är samma sak. Jag håller inte med. En råraka i min värld är enbart råriven potatis som stekts i mycket smör – dessa avnjuts bäst med gräddfil, löjrom, rödlök och Champagne. Potatisplättar har i och för sig både vetemjöl och ägg i receptet samt avnjuts med lingon och bacon. Dock görs den på kokt potatis som mosas (perfekt om du har överbliven potatis eller potatismos från gårdagens middag). En äkta raggmunk är (enligt mig i alla fall) enklast beskriven som en pannkaka med råriven potatis i, inget annat.Jag brukar följa ICAs recept:

(4 portioner)

2 dl vetemjöl

4 dl mjölk

2 ägg

1/2 tsk salt

900 g fast potatis

Smör till stekning*

  • Sätt ugnen på 125°C och sätt in en plåt.

  • Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken, äggen och saltet.

  • Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan och vänd ner den i smeten genast så att den inte mörknar.

  • Hetta upp smör i en stekpanna och klicka ner smeten och stek raggmunkarna i omgångar. Håll dem varma på plåten i ugnen.


Jag ljög, det bästa receptet har jag fått från min lillasyster, Veronica, samma proportioner - kanske lite mer mjölk och bara 1 ägg, men instruktionen är fenomenal: ”Kör potatisen i mixern till en gegga, he i resten av ingredienserna”.


[Ja, vi kommer från Jämtland och vi vill inte krångla till det för mycket. Jag frågar mig ständigt varför ordet ”HE” inte används mer i resten av… ja, världen! (Verb som kan användas i stället för: Sätta, ställa, lägga, placera, ge, tända (som i he på lampan)… Ok, det blev en utvikning som mycket väl kan bli ett helt eget inlägg, men nu pratade vi ju om… ja, just det, raggmunk!]Fler raggmunkstips

Nu vet du egentligen allt du behöver veta, så är du sugen på raggmunk NU så kila iväg till köket och börja. Är du intresserad av några fler tips så kommer de här:

  • Potatisen är inte lika viktig som t.ex. när du gör Janssons Frestelse. Jag flyttade till Kalifornien en regnig november så Janssonen var den första utmaningen jag ställdes inför. Som tur är hade jag hela SWEA-nätverket bakom mig och fick snabbt lära mig att Russet eller Yokon Gold Potatoes var de bästa. Jag gjorde min första Jansson på Russet och har i ärlighetens namn aldrig förlikat mig med den knölen. Främst för att jag tycker att maten lätt får en blå framtoning som ser lite giftig ut. Jag kör på Yokon Gold, eller Yellow Potatoe (Yokon är en typ av Yellow potatoe). En fördel som gäller samtliga rätter som svept förbi här idag är att ju större potatisar, ju mindre skalande… Men även här finns såklart ytterligare en diskussion: Skal eller inte skal? Jag tycker att skalet gott kan vara kvar om det är tunt, fint och rent.

  • Rör om! Med en smet som denna är det oundvikligen så att potatisrivet sjunker till botten och ägg/mjölk/mjöl-blandningen ligger på ytan. Se till att röra om ordentligt inför varje ny omgång, samt skopa upp från botten. Jag använder alltid det redan nedsmutsade decilitermåttet när jag öser ned i stekpannan. ½ dl för varje rundel i plättlaggen och lite mer när jag kör mer på fri hand i den andra pannan. Ja, jag kör på två, ibland tre, stekpannor när jag gör raggmunk, annars får man stå och steka i en evighet och därefter har man ju även baconen att fräsa på.

  • Bacon eller fläsk? Personligen tycker jag alltid att bacon är godare och knaprigare än fläsk.

  • Hur mycket smör ska man ha då? * Är det en kuggfråga? Ja, det är det. Svaret är enkelt: More is more. Ska du ändå äta raggmunk, se till att den är smörfrasig. Ett mått jag har både till bacon och smör är: Ta i tills du skäms, och då tar du lika mycket till.


Tyska raggmunkar

Min fina man Staffan och jag träffades i Singapore, hösten 2003. Vi passade som handen i handsken och allt kändes sådär självklart som det ska kännas när man träffar sin livspartner. Varför berättar jag detta mitt i ett raggmunksrecept?! Jo, för en av de få vattendelarna vi haft i vår relation var den dagen då jag gjorde raggmunk till middag och han bara tittade på mig som om jag förberett en grisfotsaladåb och utbrast ”Det här är INTE raggmunk!”Så, som en bonus får ni såklart Staffans barndoms-raggmunk. Det är en tysk version som serveras med majonnäs och inget annat, håll till godo!


Madeleines man Staffan bjuder gärna på tyska raggmunkar!


Tysk raggmunk

10 potatisar

2 gula lökar

Riv fint

2 ägg

5 dl mjölk

Salt & peppar

Timjan


Förutom att raggmunk väcker barndomsminnen i ett moln av stekos är den också perfekt på picknicken, i matlådan och som mikrovågsugnslunch.


Smaklig måltid!Text & Bilder: Madeleine Eketorp
246 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page