top of page

Så röstar du i det svenska riksdagsvalet


Den 11 september är det val i Sverige. Varje röst är viktig och vi utlandssvenskar har stora möjligheter att påverka utfallet. Om du eller dina barn funderar på att flytta hem till Sverige i framtiden är det extra viktigt att göra din röst hörd.


Vem får rösta i det svenska valet?

För att ha rösträtt i valet till den svenska riksdagen måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen, vara svensk medborgare och någon gång varit folkbokförd i Sverige. Du har automatiskt kvar rösträtten i tio år efter att du flyttade utomlands, därefter måste du anmäla dig på nytt för en ny tioårsperiod. Du kan anmäla dig till röstlängden genom att fylla i blanketten ”Ny adress/röstlängd för utvandrad” hos Skatteverket, eller genom att rösta från utlandet (en inkommen röst räknas som en anmälan till röstlängden). Det innebär att du kan rösta även om du inte har hunnit återanmäla dig till röstlängden.


Hur röstar jag?

Det går inte att rösta från utlandet på själva valdagen eftersom rösterna ska hinna skickas till Sverige i tid för rösträkningen. Därför kräver det lite planering och framförhållning. Som utlandssvensk kan du välja mellan att brevrösta och att rösta på en ambassad/konsulat. Sedan 28 juli går det att skicka sin brevröst och 18 augusti är första dagen det går att rösta på svenska ambassader och konsulat. Om du befinner dig i Sverige vid tiden för valet, och du är inskriven i röstlängden, kan du också rösta antingen på valdagen eller förtidsrösta i en vallokal.


Rösta på konsulatet

För att kunna rösta på konsulatet måste du ha med dig en giltig ID-handling (pass eller körkort). Om du inte har en svensk legitimation måste du meddela ditt svenska personnummer. Ifall du har ett röstkort tar du med det, men det går att rösta även utan. Här i San Francisco kommer konsulatet att ha öppet för röstning följande dagar:

  • Torsdag 18 augusti, kl. 10-14

  • Tisdag 23 augusti, kl. 10-18

  • Onsdag 24 augusti, kl. 14-18

  • Torsdag 25 augusti, kl. 10-14

  • Tisdag 30 augusti, kl. 10-18

  • Onsdag 31 augusti, kl. 10-18

Adress och kontaktinformation till konsulatet:


Honorary Consulate of Sweden

505 Sansome Street, Suite 1010

San Francisco


+1 415 788-2631

sf@consulateofsweden.orgBrevrösta

För att brevrösta behöver du särskilt brevröstningsmaterial och två vittnen över 18 år. Om du är anmäld i röstlängden så skickas röstkort och material för brevröstning till dig automatiskt. Det går också att hämta material för brevröstning på konsulatet eller beställa från val.se. Rösten måste komma fram innan rösträkningen börjar. Om du har fallit ur röstlängden måste brevrösten komma fram senast dagen innan valdagen, alltså den 10 september, för att räknas i valet.

Läs på innan du röstar

Så vad ska man rösta på? Om du inte följer svenska nyheter i vanliga fall kan det vara bra att läsa på innan du bestämmer dig för vilket parti du ska rösta på. I stort sett all slags media har valspecialer och valkompasser, till exempel:

SWEAs samarbetspartner Svenskar i världen (SVIV) är en politisk oberoende organisation som funnits sedan 1938. SVIV är utlandssvenskarnas röst i Sverige och arbetar för att påverka regeringen så att våra intressen tillgodogörs. SVIV har gjort en ”Livefika valspecial” där representanter för de olika riksdagspartierna har fått svara på frågor som rör utlandssvenskarnas liv och vardag. Du hittar inspelningarna på https://www.sviv.se/valet-2022.


Här hittar du mer information om att rösta från utlandet:


Foto: Mona Loose/imagebank.sweden.se Text: Pernilla Jansdotter

124 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page