top of page

Sassas SmultronställeMt Diablo - smultronställe eller pärla?

När Ursula bad oss nya styrelsemedlemmar att presentera oss och dela med oss av våra smultronställen i Bay Area trodde jag att hon menade ställen där man plockar smultron. Ja, som mitt hemliga smultronställe bakom stenen vid den stora björken på ängen vid vårt sommarhus i Sverige. Men tydligen betyder ”smultronställe” något helt annat nu förtiden, ungefär hur man brukade beskriva en riktig ”pärla.” Men nu när jag vet skillnaden delar jag gärna med mig av mitt smultronställe, min pärla här i Clayton där jag bor, Mt Diablo Statspark.


Ett 20 000 acres stort smultronställe

Mt Diablo ligger 3849ft (ca 1000m) över East Bay och tar emot vandrare/löpare, cyklister och campare från hela världen till sina 20 000 acres. Det finns över 400 växt- och djurarter som lever bland parkens terräng. I morse när jag sprang min morgonrunda blev jag stoppad av ett stort gäng vilda kalkoner! Jag har också sett coyotes, rådjur, STORA spindlar, skallerorm och många olika fåglar. Våren är nog min favorittid på berget med alla de gröna kullarna och den friska morgonluften. Då finns det också extra speciella smultronställen där det växer pingstliljor!

Mt Diablo bjuder på vida vyer, vårblommor och vilda djur.


Utsikt i världsklass

Det ryktas att Mt Diablos topp erbjuder den vidaste utsikten bara efter Mt Kilimanjaro i Tanzania, men det kan nog debatteras. På en klar dag (den bästa tiden för utsikten är på vintern, våren eller efter en storm som rensar himlen) kan du se delar av 35 av 58 counties och nästan 200 miles, samt Lassen Peak i Shasta County, Sentinel Dome i Yosemite, Farallonöarna, Sierra Nevada bergen och Mt Tamalpais i Marin County. Du kan också se åtta broar: San Mateo, Bay Bridge, Golden Gate bron, San Rafael, Carquinez, Benicia, Antioch och Rio Vista. Bästa utsiktsplatsen hittar du på plattformen i Summit Building.

På toppen finns också Mt Diablo Beacon som ser lite ut som en fyr högt uppe i himlen. "Diablos Öga" brukade blinka sitt ljus för att guida flygplan som flög genom natthimlen i Bay Area. Efter attacken mot Pearl Harbor 1941 släcktes fyren av rädsla för att den skulle kunna vägleda fienden om de försökte attackera fastlandet. Normalt tänds fyren bara en gång varje år den 7 december till minne av de som dog i Pearl Harbor, men när Corona-viruspandemin drabbade Bay Area har fyren nu tänts varje söndagskväll vid solnedgången för att påminna oss om att vi inte är ensamma och för att minnas de som har drabbats av Covid-19.


Många stigar och vandringsleder

Om du vill vandra eller löpa så finns det ofantligt många stigar i området där vi naturälskare kan upptäcka bäckar, vattenfall, läckra dalar och fält fulla av vilda blommor. Man kan ta det lugnt och utforska naturområdet på den 0,7 miles långa Mary Bowerman-tolkningsslingan eller trappa upp med det på den 6,5 mile långa Mt Diablo State Park Vattenfall-slingan som tar sig genom många vattenfall, gräsmarker, ekskogar och solsken. Alla stigar är enormt väl utmarkerade. Jag använder en otroligt bra kartapp AllTrails för att hitta rätt. Jag har aldrig haft problem med täckning för mobil telefon eller mobil GPS uppe på berget.


Bestiga toppen Jag har bestigit toppen av Mt Diablo bara två gånger och bägge gångerna började jag från Mitchell Canyon parkeringsplats i den nortöstra delen av parken. Du får räkna med nästan en heldag och ca 13 miles beroende vilka stigar du följer. Det är bäst att börja tidigt på dagen, speciellt under den varma årstiden, och var noga med att packa med ordentligt med vatten. Det är väldigt trevligt att packa en lunch och äta den på toppen. På toppen finns det också tillgång till toaletter och vatten. Men du kan också breda ut dig och ha picknick på en av 50 picknickplatser utrustade med bord och grillspis. Tre av dessa områden rymmer till och med grupper upp till 100 personer (när det inte är Covid) och kan nås via fot eller bil.


Utmanade för cyklister Om du cyklar och är på jakt efter en utmanande rutt så har du hittat rätt. Att cykla till toppen är ordentligt krävande för både nybörjare och avancerade cyklister. Turen kan göras året runt men med begränsad skugga på vägar och leder, många väljer att erövra berget under de kallare höst- och vintermånaderna. Jag har cyklat ett antal gånger och tycker bäst om att börja från den södra infarten nära Danville och sluta på den norra infarten i Walnut Creek. Det kan vara ordentligt grusigt på vägarna som gör det halt så de lite tjockare cykeldäcken är att rekommendera.


Tälta på Mt Diablo Älskar du camping så har Mt Diablo State Park tre utsedda familjecampingområden och fem gruppcampingområden. Juniper Campground ligger drygt två miles från toppen och har 36 campingplatser. Du kan nå toppen från campingen på mindre än en mile. Live Oak Campground ligger närmare Rock City och 22 platser och bara en mile från Southgates entrén. En mindre, mer intim campingplats finns på Junction Campground. På Ranger Station ligger campingen med sex platser i ett skogsområde och följer först till kvarn-principen. Camping i Diablo Valley är främst avsedd för tältcamping även om vissa platser faktiskt rymmer husbilar. Parkens campingplatser har picknickbord, eldstäder, vatten och toaletter. Juniper och Live Oak bjuder också på duschmöjligheter. Familjer och större grupper bör inte ha några problem att hitta utrymme på Mt Diablo, men bokningar kan göras minst 48 timmar före ankomst och upp till sju månader i förväg.


Rock City har enormt intressanta sandstensformationer och små grottor och ger möjligheten att utforska en ovanlig typ av Bay Area-stad. Rock City kan nås från toppen via en fem miles lång och skuggig stig. Kom ihåg att leta efter Sentinel Rock som erbjuder en ökänd utsikt från toppen.


Mt Diablo State Park kan nås via olika infarter. Se deras hemsida på länken nedan. Parkeringsavgifter varierar på olika parkeringsplatser men är under $ 10. Varning... de ger böter om du inte betalar! Där jag bor finns ett stort antal av små trail heads där man kan hitta gratis parkering i de mindre bostadsområdena. Hör av dig till mig om du vill ha hjälp att hitta ett gratis parkeringsmultronställe!


Happy Trails! SassaText & Bild: Sassa Oznowicz
LÄNKAR

(här finns allt du behöver veta innan du planerar ditt besök)


(en fantastisk app för alla vandringsentusiaster!)


(All Trails-länken till Mt Diablo)

130 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page