top of page

Silverskeden – en SWEA tradition sedan 2004

Updated: Aug 30, 2021



Varje år delar SWEA San Francisco ut en hedersbetygelse i form av en vacker silversked, formgiven av Tove Norlander. Mottagaren är en Swea som alltid ställer upp och gör mycket utöver sin uppgift samt har varit med i SWEA i många år. Men hur och när började denna tradition? I SWEA-Forum nr 1 2007 hittade vi Tina Forsgrens fina artikel om denna SWEA-tradition, väl värd att läsas igen!


Silverskeden - en gammal tradition i SWEA-version

(Från SWEA Forum, nr 1, 2007)

Den svenska traditionen att ge bort en silversked sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under 1700- och 1800-talen delade institutioner och kungliga sällskap under högtidliga former ut belöningar i form av silver- och guldföremål. Belöningen gick till kvinnor som gjort sig förtjänta genom "berömliga insatser", som det så fint hette. Det kunde exempelvis vara en piga som arbetat extra hårt, eller husmödrar som annars sällan fick något tack för sitt slit. Ofta gick belöningarna, som regel i form av en silversked, sedan i arv från generation till generation.

Att denna tradition fortplantade sig från Sverige till San Francisco är en historia i sig. Det kom sig så att Agneta Nilsson, SWEAs grundare, skulle ringa till någon på Lidingö. Men hon ringde fel nummer och hamnade i stället hos en släkting till SWEA San Francisco-medlemmen Nina Webber.

- Agneta är inte den som bara lägger på i ett sådant läge utan hon började prata med dem. Och under samtalets gång kom det fram att mina släktingar hade skrivit en bok om gamla silverskedar och traditioner kring dessa, berättar Nina.

Boken heter "ldoga Kvinnor, Trofasta Pigor, Hedersbelöningar av Silver och Guld" och är skriven av Magnus Hedberg och Gunilla Cedermark Hedberg. Agneta insåg genast att den svenska gamla seden att belöna någon med en silversked skulle kunna återupplivas inom SWEA. Hon tog kontakt med Nina och snart var planeringen i gång.

- Jag har alltid varit fascinerad av traditioner och vi ansåg båda att det vore roligt att använda en svensk gammal tradition inom SWEA. Det skulle dessutom vara ett bra sätt att uppmärksamma någon som jobbar hårt, säger Nina.

Förslaget presenterades för SWEA San Franciscos styrelse, som nappade på iden. Nina kontaktade silversmeden Tove Norlander, också hon medlem i SWEA San Francisco, och bad henne göra ett utkast. Tove har närmare 40 års erfarenhet som silversmed och har bland annat sålt sina smycken på Saks, Neiman Marcus, Nordiska Kompaniet, Millesgården samt på en mängd olika gallerier. Hon tog villigt på sig uppgiften och lät fantasin flöda.


- Jag fick i uppdrag att formge en sked men sedan var det fritt fram för mig att bestämma hur den skulle se ut, säger Tove Norlander, silversmed och medlem i SWEA San Francisco, som har formgivit denna vackra silversked i form av en kvinna, hållande ordet SWEA högt över huvudet. Storleken är ungefär som en tesked.

För en kvinna som är uppvuxen i en konstnärsfamilj ligger kreativiteten nära till hands, och Toves förslag mottogs med förtjusning av styrelsen. Resultatet? En vacker liten sked, i form av en kvinna, hållande ordet SWEA högt over huvudet. Till dags data (2007) har Toves sked producerats i ett antal upplagor, bland annat till SWEAs 25-års­jubileum i Stockholm. Att tillverka en silversked är ett hantverk och ett ganska tidskrävande sådant. En sked tar omkring ett par dagar att tillverka. Processen tar tid och alla steg måste genomföras noggrant. Silverskeden delades ut for första gången år 2004. Då var det Barbro Osher - SWEA San Franciscos grundare - som fick den. Silverskeden kan säljas till andra avdelningar, som sedan kan dela ut skeden till sina medlemmar. Den måste förtjänas och kan inte köpas av individuella medlemmar.

Text: Tina Forsgren, SWEA San Francisco

Bild: Tove Norlander


156 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page