top of page

Smaskig sirapslimpa


Jag älskar Skogaholmslimpa! Helst med prickig korv på. När jag besöker släkten i Sverige undrar de alltid varför jag äter så mycket av just detta lite barnsliga bröd. Varför vill jag inte ha baguette eller ciabatta eller grovt surdegsbröd? Jo, för att Skogaholmslimpa inte finns här i USA, för att limpmackor känns som hemma och väcker barndomsminnen, och framförallt för att det är så barnsligt gott! Ost, leverpastej eller korv på och så ett glas kall mjölk till. Ungefär så där gick samtalet när jag och min man Olof satt och drömde oss bort till Sverige och limpmackor. Som tur är så har han drabbats av ”Covid-bak-flugan” och bestämde sig för att baka Skogaholmslimpa åt oss.



Testade två olika recept

Efter att ha googlat efter olika recept blev steg ett att få tag på ingredienserna. Vi hade redan sirap hemma som vi köpt från Nordic House i samband med julstöket. Nordic House har en bra online-shop med snabb och smidig leverans. www.nordichouse.com

Sen var det dags att leta redan på rågmjöl. I de svenska recepten står det att det ska vara rågsikt i degen. Rågsikt är helt enkelt en mjölblandning med 60% vetemjöl och 40% rågmjöl. Tur är det, eftersom rågmjölet vi hittade var ganska dyrt. Vi köpte Arrowhead Mills Organic Rye Flour från Whole Foods.


Det första försöket att uppnå den perfekta Skogaholmslimpan gick ”sådär”. Jag hade hittat ett recept på ”Fridas Matblogg”, som såg enkelt och gott ut (en länk till detta recept hittar du längst ner på sidan). Vi provade (eller ja, maken, provade…) att baka dessa limpor i vår gamla bakmaskin. Resultatet blev en god limpa – men med en annan konsistens (större luftbubblor) än den perfekta Skogaholmslimpan. Så några dagar senare (när jag ätit upp den första limpan) gjordes ett nytt försök. Denna gång med ett mycket mer komplicerat recept (se nedan) och inte mindre än tre olika jäsningstillfällen! Jag tyckte nog att maken var lite väl ambitiös, den första limpan var ju god nog. Nu slet han i köket i flera timmar, bakmaskinen användes inte utan den nya limpan gräddades efter sina 3 jäsningar i ugnen i 45 minuter. Men oj vad det var värt allt jobb (särskilt för mig). Den nya limpan hade både smak och konsistens som barndomens bästa limpmackor. Jag åt mina limpsmörgåsar med en mild salami på och en kopp varmt te till, efter en dag i skidbacken och kunde inte vara mer nöjd!


Det här receptet användes för att skapa dessa förträffliga limpmackor! Väl värt att be någon baka åt dig, eller kanske till och med göra det själv! 


Sirapslimpa av Skogaholmstyp Tid: ca 2 timmar


· 10 g färskjäst eller 3,5 g torrjäst. När du använder torrjäst tar du bara 1/3 av mängden färskjäst i receptet.

· 500 g (5 dl) mjölk (whole milk)

· 420 g (7 dl) vetemjöl

· 360 g (6 dl) rågsikt (60% vetemjöl & 40% rågmjöl)

· 75 g rumstempererat smör

· 12 g (2 tsk) salt

· 140 g (1 dl) mörk sirap

· 1 1/2 msk brödkryddor (Kan uteslutas. Det gjorde vi.)

· Sirap att pensla bröden med


1. Smula ner jästen i en bunke.

2. Värm mjölken till max 37 grader och slå över jästen. Rör tills den är helt löst.

3. Använder du torrjäst blandar du istället jästen direkt i mjölet och har något varmare temperatur på degspadet.

4. Blanda vetemjölet och degspadet och kör degen i en hushållsassistent tills den blivit lite småseg men fortfarande väldigt lös. Det är viktigt att bearbeta den redan nu så glutenet arbetas fram. Har man ingen hushållsassistent funkar det med degkrokarna på elvispen. Täck bunken med plastfolie och ställ på en varm och behaglig plats.

5. Låt jäsa till dubbel storlek, precis när den är på gränsen att sjunka ihop igen. Tar cirka 1-2 timmar beroende på temperatur.

6. Tillsätt rågsikt, smör, salt, sirap och eventuella kryddor. Kör degen cirka 10 minuter på medelhastighet tills den är seg och man verkligen kan dra ut den till långa trådar.

7. Täck återigen med plast och låt jäsa till dubbel storlek.

8. Sätt ugnen på 175 grader C, 350 grader Farenheit.

9. Smöra två limpformar.

10. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg degen i de smörade formarna och täck med plastfolie. Låt jäsa till dubbel storlek (tar cirka 1 timme).

11. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter. Får den för mycket färg lägger man på lite folie. (Innertemperaturen ska vara cirka 97 grader Celsius).

12. Stjälp upp bröden och låt svalna på galler.

13. Direkt när de kommer ut penslar man limporna med sirap som tunnats ut med en aning vatten.


Länk till originalpubliceringen av favoritreceptet: https://matgeek.se/2014/07/03/en-riktigt-god-sirapslimpa/


Vill du istället prova det enklare receptet så hittar du det här: https://blogg.alltommat.se/fridasbakblogg/2016/02/17/skogaholmslimpa-basta-receptet


Lycka till!


Text & Bild: Cecilia Mases




358 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page