top of page

Snabba tips till stressade småbarnsföräldrar!


Covid-19, Shelter-in-place, hemskolning, extrem hetta och nu bränderna med strömavbrott och dålig luftkvalité. Det har varit en minst sagt utmanande period för alla i allmänhet men kanske för singelhushåll, äldre och barnfamiljer i synnerhet. Vi tillhör den tredje gruppen – barnfamilj. I december 2018 flyttade min man och jag tillbaka till Bay Area tillsammans med, vår då, 3-årige son Vilgot. Han har nu redan hunnit fylla 5år och jag sitter i skrivande stund bredvid en stor kille som går i Kindergarten på Zoom!

Tips på aktiviteter och lättfixad mat Jag tänkte ägna detta blogginlägg åt att ge lite tips på aktiviteter och utflykter med yngre barn som har hjälpt oss att överleva denna vår och sommar. Jag vill även ge några tips på alternativ picknickmat för oss som kanske tröttnat på att bara äta mackor i skogen. I sann småbarnsförälderanda tänker jag göra det i en form som passar en stressad och trött förälder: I punktform med korta kommentarer och framförallt länkar!

SWEAS Mammagrupper

Men först, har jag då gjort alla dessa saker med Vilgot? Nej, kanske inte alla, vilket leder mig till mitt allra bästa tips: SWEA mammagrupper! Det finns en på Peninsulan som leds av Camilla Arvidsson och Fanny Krantz samt en i East bay som leds av Emma Hutchison. Att vara del av en grupp som kan utbyta idéer, stötta och hjälpa varandra är ovärderligt. Av dessa fina mammor har jag fått många bra tips varav jag tagit med ett flertal i detta inlägg. Vanligtvis ses Peninsula-gruppen varannan tisdagsförmiddag och East Bay-gruppen första söndagen i månaden. Det har vi dessvärre inte kunnat göra denna vår och sommar men våra dialoger, tips och hejarop har fortsatt på Messenger, mail och sociala medier. Vill du också vara en del av vårt fina nätverk av mammor? Tveka inte att höra av dig till Camilla, Fanny eller Emma. Har du frågor kring något i detta inlägg? Hör mer än gärna av dig till mig!

Man ska såklart akta sig för att placera in människor i fack, men DU vet bäst vad som går hem hos ditt barn, så står du nu och försöker läsa detta på din mobil samtidigt som du dukar undan valfri måltid, plockar in i diskmaskinen och underhåller din avkomma? Då kan du bläddra ned till den rubrik som passar er bäst just nu:

AKTIVITETER

Startskottet: Länken som har lite av allt för att kicka igång din fantasi: https://www.youtube.com/watch?v=vEwfoOrCtVE

Den pysslande konstnären

· Play Doug: [utan barn] Kavla eller tryck ut leran, leta upp lite olika plastdjur du har hemma, låt dem gå över leran. Hämta barnen och låt dem lista ut vilket djur som gjort vilka spår.

· Rita av skuggfigurer, går lika bra med papper och penna som utomhus med asfaltskritor: https://www.pinterest.se/pin/18014467248496169/

· Gör ditt eget pussel: Rita en teckning, klipp sönder och pyssla ihop igen.

· LEGO, vanliga pussel, klossar, bilbanor, BRIO tågbanor, målarböcker, pyssel-böcker ska såklart inte heller underskattas! DU behöver inte ha fantasi jämt och det här är inte ett dåligt-samvete inlägg. Köp dig fri när det passar dig, punkt. Under Covid kan Amazon vara din bästa vän! Hos mig är det främst ledan som är utmanande och då kan bygga en ”Varmkorvgubbe-låda” bli ganska tillfredsställande, även om barnet bygger lego i en annan del av huset…Den lilla experimenteraren

· Sensory Bin aktiviteter: Här är det bara fantasin som sätter gränser; Vattenpärlor, raklödder som färgas i olika färger för att representera glass, rädda dinosaurier som är fastfrusna i is (-bitar), lerbad för Greta gris och hennes familj osv. Googla på Sensory bin!

Odlaren

· Så frön i kruka eller trädgård

· Måla terrakotta-krukor och så sedan frön eller plantera blommor i dem. Många blomsterhandlare har öppet.

· Leta upp fina stenar/snäckor på promenad eller utflykt, måla dem och dekorera med glitter etc. placera ut i trädgården eller i krukor. Kanske kan ni först göra ett stenpussel? https://fixasjalv.se/stenpussel

Sportälskaren

Detta fantastiska program på SVT som är helt gratis och kan ses i hela världen. Vilgot och jag älskar det; enkelt, så långt eller kort du vill, välj fokus som styrka/kondition/rörlighet/core.

Finns en uppsjö av olika hinderbanor som är mer eller mindre utmanande, denna är min favorit. Vad jag gjorde var att jag själv tittade på filmen och samtidigt ritade ett schema på ett papper vilket jag sedan tog med mig ut på gatan med asfaltskritorna i högsta hugg och målade av. Det går även alldeles utmärkt att hitta på en egen hinderbana, kanske ute i skogen? Hoppa över stubbar, krypa under grenar, balansera på stockar. Går även bra inomhus där du lägger ut kuddar, snören, bollar etc. i en bana på golvet där barnet får hoppa, balansera, rulla etc.

· Eller varför inte ta tillfället i akt och lära ditt barn cykla, simma, hoppa hopprep, använda en rockring, hoppa hage, stå på huvudet, hjula, dribbla…

Den musikaliska

· Skapa en Spotify lista tillsammans med ditt barn med dennes favoritlåtar. Jag rekommenderar: Pappa Kapsyl, Långkalsong, Nassim al Fakir och nästan allt som har med melodifestivalen att göra (ett extra plus är att du kanske äntligen slipper höra samma låt om och om igen…)

· Ha ett disko med hela familjen, go babanas!

· Öva på ett instrument, kanske maracas, xylofon, tamburin eller trumma för de minsta.

· Om du har ett piano hemma och kanske ett lite äldre barn vill jag rekommendera att köpa notklistermärken

Du behöver inte kunna spela själv, bara skriv av eller skriv ut noterna (bara bokstäverna) så kan barnet klinka själv. Här kommer blinka lilla stjärna t.ex. https://www.spelapiano.org/blinka-lilla-stjarna2.html

Den lilla upptäckaren

Naturbingo (Scavenger hunt)

Finns en uppsjö av bingobrickor på nätet så bara att googla på engelska eller svenska. Kan hålla ett nyfiket barn sysselsatt en hel dag. Jag brukar bildgoogla och sedan kopiera bilden in i ett Word eller PowerPoint dokument och skriva ut.

Du behöver således inte röra dig så långt från hemmet för att den lille upptäckaren skall få sitt lystmäte stillat, känner du däremot att det är upptäckaren i dig som börjar klättra på väggarna kommer här ett antal utflyktstips.

Utflykter:

Svalare platser med en bäck:

· Twin Pines Park, Stulfsat Park, Sanborn Country Park, Vasona Lake Country Park, Blackberry Farm, Cornelis Bol Park. Den sistnämnda har även åsnor man kan hälsa på vilket är ett stort plus!

Bra för barn att cykla på, platta med bredare stig:

· Rancho San Antonio Preserve – Cykla mot Deer Hollow Farm.

· Shoreline Lake Park.

· Cyote Hills Regional Park

· I Shorebird Park I Foster City finns en jättebra BMX park.Den trötta mamman…

· Låt barnet leka att det är en smygande ninja: Du ligger i soffan och blundar och barnet ska smyga mot dig utan att du hör det.

· Måla mammas mage: Du ligger i soffan, barnet får måla din mage med en pensel och ljummet vatten

· Scavenger hunt: Du ligger i soffan och ger barnet utmaningar att hämta saker åt dig; något runt/något mjukt/en bok/något grönt etc.

MAT

Så var det ju det här med picknick att ta med på sina utflykter eller snabba luncher hemma. Jag har förärats med ett barn som äter ALLT! Har du inte den turen så kommer här ett försök: Ät en regnbåge om dagen: https://fixasjalv.se/regnbage

Annars hoppas jag att något av mina matförslag ska inspirera och funka för dig, jag är ingen dietist så dessa är bara utflyktsförslag, helhetsbilden kring kost får var och en ansvara för:

Ett ”recept” som kan omprövas i all oändlighet med precis det du har hemma, smyg in lite broccoli eller gör de sötare med majs, festa till med lagrad ost, hackade nötter eller din favoritpesto.

· Smoothies: Även detta kan varieras i oändlighet, ett bra sätt att få i ditt barn grönsaker de annars kanske inte äter. Min bas brukar vara en banan, vätska av något slag: Juice/mjölk/havremjölk/mandelmjölk, samt grönsak/frukt/bär. Mixa till det är drickkonsistens.

· Plättar: Även här något som kan varieras i det oändliga: Majs och Zucchini/Majs och räkor/Amerikanska pannkakor/svenska pannkakor/våfflor. Bara googla ett recept. Därefter gör du en smaskig sallad till, återigen med det du har hemma som barnet gillar. Hos oss blir det ofta vattenmelon/fetaost/jordgubbar/edamamebönor. Lägg till ett protein om du känner för det räkor/parmaskinka/salami. Ibland tar vi bara med sylt och en god chevré samt lite valnötter och honung – Mums!

· Goda röror: Oj vad vi gillar röror! Hummus/ Baba Ganoush/guacamole/(burk)Kronärtskocka med citron och Parmesan/skagenröra/gubbröra/tonfiskröra/tapenad. Börjar ni se mönstret? Mixa/blanda ihop det du har hemma, ta med något att doppa med: Pitabröd/morötter/gurka/kålrabbi/knäckebröd. Hepp! = God picknicklunch.

Min bästa investering har varit en mattermos. Tror att det kan vara typiskt svenskt att tänka att lunch skall vara varm? I så fall är jag väldigt svensk ;-) Har du en mattermos kan hela ”pastaträsket” bli lunch under utflykten: Spagetti och köttfärssås, lasagne, köttbullar, korv, fiskpinnar… Koka pasta eller nudlar, släng i en frysgrönsak mot slutet; edamame /majs/brocoli/haricovert. Värm (eller inte) ett protein, släng ned allt i termosen och ta med ketchup/majonnäs/soja/aioli (jag brukar ta med mig de där engångsförpackningarna från restauranger hem så har man praktiska engångspåsar klara).

Jag gör gärna storkok av just köttfärssås och lasagne (lasagne är ytterligare en rätt som kan varieras i oändlighet: klassisk/svamp och nötter/ lax och spenat…) så kan man frysa in i lagom stora portioner. Annat jag gärna gör detsamma med är kycklingbiffar: https://www.koket.se/lotta_lundgren/varmratter/kyckling_och_fagel/kycklingbiffar_med_mango_chutney/ Köp färdig kycklingfärs, kör på mald kardemumma på burk, skippa limebladen – krångla inte till det!

Mina bästa källor

· Om du har Instagram så följer jag bayareatoddlers samt bayarea.moms

· Bolibompa pyssel, finns både på SVT play samt på deras app: https://www.svtplay.se/bolibompa-pyssel

Mailadresser

Camilla Arvidsson: camilla@ljungstrom.nu

Emma Hutchison: ekhutch@gmail.com

Madeleine Eketorp: madeleine.eketorp@gmail.com

Text och Bild: Madeleine Eketorp

233 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page