top of page

Midsommarafton 2020 – så fixar du firandet!

Updated: Jun 14, 2020


Midsommarafton står för dörren, men ingenting är ju som vanligt i år. Många av oss har fått avstå från en hett efterlängtad sommarsemester med midsommarfirande i Sverige. Släktingar som skulle ha kommit hit och firat midsommar i Kalifornien har fått avboka sina flyg och de tilltänkta festligheterna i Sveadal har blivit inställt. Inte ens SWEA kan i år bjuda på gemensamt midsommarfirande. 

Men, ge inte upp hoppet om en minnesvärd midsommarafton 2020! Fixa ditt eget midsommarfirande med god mat, roliga lekar och bra musik! Fira traditionsenligt med din familj, dina ”roommates” eller vem som helst som du kan umgås med just nu! 

Allt du behöver för en härlig midsommarafton

En traditionsenlig midsommarafton kan se väldigt olika ut i olika familjer. Endel firar stort, endel mer blygsamt, vissa har fokus på mat, andra på lekar och dans. Men vissa saker känns bekant oavsett var och med vem man firar.


Fixa Midsommarmaten

Förberedelserna kan göras lätt eller svårt, beroende på ambitionsnivå. Men det börjar nästan alltid med maten – inläggning och gravning tar någon dag så här kan det vara bra att vara ute i god tid. Tips på hur du piffar upp sill, gravar lax och gör en enkel god och fräsch jordgubbsdessert, hittar du här i vår utskriftsvänliga pdf med recept på den goda midsommarmaten! (midsommarmat)Vad vore midsommarafton utan snapsvisor?

Vi har tagit fram ett litet häfte med snapsvisor.

Skriv ut den dubbelsidiga pdfn och vik på mitten! (snapsvisor)Sånglekar

Dans kring midsommarstången fixar du lätt med hjälp av spotify eller någon annan musiktjänst. Sök på Midsommar danslekar. Albumet Danslekar i midsommar (se länk nedan) bjuder på många godingar såsom ”Små Grodorna” och ”räven raskar över isen”. 


Har du ingen midsommarstång – dansa kring citronträdet, en stol eller varför inte bara runt i en ring? 


Stämningshöjande sommarmusik

Dansat klart? Väntar på att grillen ska bli varm? Klicka på spotify-länken nedan och lyssna på Sussis härliga spellista med midsommarmusik – visst kommer man i Midsommarform när man hör Tomas Ledins ”Sommaren är kort”?Kul för barn (i alla åldrar) – femkampslekar!

För många små (och stora) kan en lagom spännande fem-kamp bli dagens stora höjdpunkt!

Tävla individuellt eller dela upp er i lag. Pris till vinnaren kan vara något gott att äta, en hemmagjord pokal eller varför inte ett litet diplom?

Här hittar du förslag på olika deltävlingar till er egna femkamp! (femkampslekar)
Midsommarstång i bordsformat 

För att få den rätta midsommarstämningen är det ju alltid trevligt med dekorationer. Svenska flaggor, kransar i håret och framför allt en midsommarstång. Men det kanske är lite svårt att få plats med en fullstor midsommarstång på balkongen eller i trädgården. Gör då istället en mini-midsommarstång som bordsdekoration!


Du behöver:

 • 2 st raka pinnar, tex Ätpinnar

 • 2 st smala böjbara pinnar, piprensare eller liknade

 • Ståltråd

 • Blommor

 • glasburk/stenar eller en vas som kan användas att sätta midsommarstången i

 • Verktyg: avbitartång, sekatör

Gör så här:

 1. Böj ihop de smala böjbara pinnarna, eller piprensarna, till två små ringar. Dekorera ringarna med färska blommor som du fäster med grön ståltråd.

 2. Knipsa av en lång pinne till stången, och en kortare till ”tvärsen”

 3. Lägg den korta pinnen på den långa, och vira ståltråd runt.

 4. Sätt fast ringarna på var sida av stången med hjälp av ståltråd.

 5. Dekorera nu stången med blommor. Plocka ihop små buketter av blommor, lägg mot stången och vira ståltråd runt bukett och stång, uppifrån och ner. 

 6. Klart! Ställ midsommarstången i en glasburk fylld med stenar eller jord för att den ska kunna stå stadigt på midsommarbordet!

Trevlig Midsommar!


Text & Bild: Cecilia Mases med hjälp av Anna Axelsson, Carin H-B, Sussi Wisen, Jessica Armstrong och Helene Nilsson185 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page