top of page

Steg för Hälsa


Lite före jul föddes idén om att sätta ihop en liten kul tävling i januari. Lite i andan av nyårslöfte, att starta året bra, men samtidigt inkorporera vad vi vet om nyårslöften, de fungerar väldigt sällan om vi satsar för högt och livsomvändande. Vad skulle kunna uppmuntra till att göra en liten förändring i positiv riktning som kanske är något man sedan lätt kan fortsätta med? Gå gör vi ju alla till vardags, och det är lätt att lägga till några extra steg, allt från att parkera bilen längre bort på parkeringen när vi ska till affären, till att lägga till det där extra kvarteret när hunden får sin promenad, eller som en del av oss, ta en extra vandring eller två i veckan. Och det är ju för det mesta roligare om man gör det i grupp, både som lite morot och piska. Så föddes idén till vår stegtävling ”Steg för hälsa”. Uppslutningen blev över förväntan, elva lag med tre kvinnor i varje. Några lag bestod av kvinnor som inte kände varandra innan tävlingen, men som hittade varandra på Facebook.


Lag som peppar varandra

Pia Jacobsson, som var med i ett av de lagen där deltagarna inte kände varandra innan, berättade att deras lag fick ihop många steg genom att ta hand om sina djur, häst som hundar. Det blev många steg uppe vid stallet och på hundpromenaderna. Pia har själv två stora hundar som dagligen kräver mycket motion. De höll kontakt över Messenger under veckorna, peppade varandra och skickade många bilder på hundarna. Efter att ha sett en av bilderna hon delade med mig, kan jag också se en annan fördel med en stor hund, dragkraften uppför många av de branta backar vi här i vårt område!

Två av lag Pawsitives inofficiella medlemmar under en paus i stegsamlandet.


Alla steg räknas

Jag frågade också en av mina lagkompisar, Helene Karlsson, vad hon hade att säga och hon sa att nog hade det blivit lite extra steg, vissa gånger när hon helst ville sitta på soffan så tvingade hon sig själv ut på en promenad. Och visst, det var några gånger efter jobbet som jag ringde henne och frågade om hon inte ville ta en promenad, för om jag inte hade haft någon att gå med eller en tävling att tänka på så hade jag nog valt att stanna hemma och läst en bok de dagar vädret inte var för kul. Från andra deltagare har jag fått höra hur de vankat av och an när de borstat tänderna, pratat i telefon och sett på tv. En Swea berättade om hur hon flera kvällar gått varv på varv runt i huset för att komma upp i sitt personmål, 10 000 steg. Stegräknaren i mobilen eller på armen var alltid med!

Stora hundar kan ge lite extra draghjälp i uppförsbackarna.


Överlägset vinnarlag i jämn tävling

Resultatet då? Jo, redan efter första veckan så stod det klart att ett lag skulle bli svårslaget. Under veckorna som sen gick utökade de bara sin ledning mer och mer och inför sista veckan av fyra så skulle de fortfarande ha vunnit även om de inte tagit ett enda steg till! Men om vi räknar bort dem och det lag som hamnade sist så var det en ganska jämn tävling.


Jag fick tillfället att ta en promenad med det vinnande laget Palo Alto Pumor - Cecilia Gyllenram, Lisa Carlsson och Maria Mårtensson. Som namnet indikerar så bor dessa tre kvinnor alla i Palo Alto. Med på vår promenad var också de två inofficiella lagmedlemmarna Stella och Bentley. Jag har gått många gånger med dessa damer förr, men eftersom det var några månader sedan så hade jag glömt bort vilken takt de håller. Vår 10 km långa promenad hölls i 15-16 minuter per mile tempo. Mina korta ben fick pinna på bra och ibland kändes det som att det skulle vara lättare att jogga långsamt. Blev definitivt fler steg på lite över 90 minuter än mina vanliga promenader på samma tid. Kanske en av hemligheterna till deras vinst? De berättade att de också höll starkt på mottot “det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” och att under vissa promenader ute på Baylands hade de i stort sett haft hela området för sig själva.

Den inofficiella prisutdelningen! Vinnarlaget Palo Alto Pumor, Lisa Carlsson, Cecilia Gyllenram och Maria Mårtensson fick varsin bok om vandring.


Utmanar VAME i april

I april kommer vi tillbaka! Denna gång blir det ett annat format, vi har utmanat alla andra föreningar i VAME och SWEA Denver till en stegtävling, och denna gång är det bara faktiska steg tagna som räknas. Varje förening bidrar med ett lag, men eftersom lagen kommer att vara olika stora så kommer det att vara medelvärdet av alla steg tagna inom varje lag som räknas. Jag hoppas också att vi i april kommer att ha möjlighet att ordna promenader och vandringar i mindre grupper. Att motionera i grupp ger ju alltid en extra kick. Hoppas du hänger med, du med!Text & Bild: Lena Axelsson

113 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page