top of page

Grattis Barbro - vår unga 80-åring!

Updated: Jun 14, 2020


I en liten prunkande trädgård, en oas, på gränsen mellan Russian Hill och North Beach i San Francisco träffade jag Barbro Osher för första gången. Över en delikat lunch fick jag veta att Barbro tagit det modiga steget och flyttat från säkerheten av det gamla hemlandet till osäkerheten av ett nytt. (I nuvarande läge förstår jag extra väl vilken omvälvande omställning det måste ha varit. Och ändå har jag flyttat ifrån det nya till det gamla, så vad har jag att oja mig över!)

Barbro dröjde inte med att dra igång med allehanda engagemang. SWEA San Francisco och tidningen Vestkusten är bara en liten del av allt det som hon har berikat.

Jag minns när vi satt spända av förväntan och hörde planerna på att starta en SWEA avdelning i vårt Bay Area. Plötsligt höjde Barbro pekfingret, vi tystnade. ”Hörni, en sak vi måste komma överens om är att använda vårt svenska språk på rätt sätt.” Många av oss hade inte talat mycket svenska på många år och vad som sades på det mötet ringde nog falskt i Barbros kultiverade språköra. Glöm svengelskan....vårda ditt barndomsspråk - dialekter och allt! Det satte tonen för vår avdelning, punkt och slut.

För att ge en bild av Barbro bad jag några vänner dra sig till minnes - sånt, som inte direkt har att göra med alla hennes fantastiska engagemang och prestationer för den svenska kolonien i Kalifornien och svenskheten i USA - och då lät det så här, citerat:

...apropå dialekter...

”Jag minns att när Barbro grundat SWEA SF på 1980-talet och jag träffade många svenskor så tycktes de flesta vara från Stockholm. Efter att själv ha vuxit upp i Linköping, dvs på landet (!), tyckte jag många var lite stockholmskt fisförnäma, men jag fick snart veta att Barbro bott i Motala (uttal: Mottala) och jag kan intyga, att förutom engelska och flera andra språk, så ”prater ho bra öskötska”. 

...generös och hjälpsam...

”Mitt första minne av Barbro är hennes besök på konsulatets informationskontor, som då låg på Jackson Street. Hon hade just anlänt till San Francisco och kom in för att presentera sig och erbjuda sina tjänster. Det var ovanligt! Hennes generositet, både emotionell och handgriplig, är omätbar.”

...bra jobbarkompis...

”Det var alltid kul att jobba på ett projekt tillsammans, för Barbro är både uppfinningsrik och orädd att utmana konventioner. Hon ser inga hinder även när byråkratin säger ”det går inte”.


...ett helt land i bagaget...

”Barbros man säger gärna och ofta att han inte visste när han gifte sig med Barbro att han också skulle få ett helt land på köpet.”

...lagar god mat...

”Och för mig är Barbro världens bästa chef och världens bästa värdinna.”

...lekfull och nyfiken...

”Barbro har stundom gömt sig bakom avdammade hattar, långa kjolar och rockar i traser, och hållit tal med bravur med i all hast hopplockade fraser. Långt efter midnatt har hon sedan med vänner delat, inte bara hängmattor, utan även tandborste och krior!”


”Barbro har glimten i ögat, smart så det räcker o blir över, har lätt till ett snabbt flin o skratt, rakt fram, rakt upp o ner är hennes tuffa stil!”


”Ingen är mer BLÅ och GUL än f.d. ”Schäfern”. Plikten framför allt och hon bär fanan högt. Alltid redo för nya äventyr och nyfiken på världen.”

...ingen tid för pension...

”De flesta av oss har ingen aning om hur många delegationer från Sverige som Barbro ödmjukt tar emot, ställer upp för med kunskap, guidning och storslagna måltider. Tänk att vara i den sitsen...när skulle man vara ledig och göra det man själv vill...speciellt nu när vännerna har gått i pension och slipper de tröttsamma ansvaren? Men Barbro fortsätter med elegans och takt, för att inte glömma... hennes kärlek för Sverige.”

...somrar i Sverige...

”Personligen tycker jag allra mest om att se henne, solblond, hänga sin tvätt på klädstrecket i Vedhamn, hennes ljuvliga sommarö.”

...bra jobbarkompis...

”Det var alltid kul att jobba på ett projekt tillsammans, för Barbro är både uppfinningsrik och orädd att utmana konventioner. Hon ser inga hinder även när byråkratin säger ”det går inte”.


...finns inte ord tillräckligt!...

”Barbro är en utomordentligt intressant, intelligent, spännande och omtänksam person, som med stor framgång bemästrat livets berg och dalgångar och med en rätt pekande moralisk kompass gått sin egen väg genom livet. Detta är beundransvärt.”

”Det är alltid kul att vara med Barbro! Ingen mer välbeläst OCH omtänksam!”

”Vi hoppas få fortsätta att träffas och ta del av allt som Barbro gör och har gjort för SWEA i USA.”

Detta var skrivet i Coronans tidsålder, med anledning av en betydelsefull bemärkelsedag, av några tacksamma vänner ”i förskingringen” (Barbros eget uttryck)

på Nina Webbers iPad.


323 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page