top of page

Ta del av Ann-Maries spännande livshistoria

Updated: Sep 17, 2021


Många av våra SWEA-medlemmar har fantastiskt intressanta livshistorier. En av dessa historier tillhör Ann-Marie Ghoreishi i Walnut Creek. Kärleken tog henne till USA på 1950-talet och när familjen bodde i Iran på 1970-talet fick hon smugglas ut ur landet på grund av iranska revolutionen.


Ann-Marie växte upp på Östermalm i Stockholm. Efter flickskolan började hon arbeta på Stockholms Sparbank, men hon kände en stor längtan efter att få komma ut i världen. Hon hade släkt och familj i både London och New York, vilket gjorde det lättare att åka utomlands. Första resan gick till London, där hon hälsade på familjemedlemmar.


– I London träffade jag min blivande man, Ahmad. Han kom från Iran och gick på internatskola i London. När jag åkte hem till Stockholm igen fortsatte vi att hålla kontakten och efter att vi lärt känna varandra bestämde vi att vi ville gifta oss. Han hälsade på mig i Sverige och min familj gillade honom. Men på den tiden kändes Persien väldigt långt bort och mina föräldrar tyckte att vi skulle avvakta med giftermålet. Även hans familj var lite skeptisk till en början, berättar Ann-Marie.


Men Ann-Marie och Ahmad hade bestämt sig, de ville gifta sig med varandra. Vid den här tiden hade Ahmad flyttat till USA där han gick på Louisana State University. Ann-Marie ville åka dit, men hennes familj tyckte inte att hon skulle åka och bo hos honom, utan att hon skulle börja med att hälsa på sin bror och morbror som bodde i New York.


– Så jag åkte till USA och började med att bo hos mina släktningar i New York. När min morbror var bortrest, och endast min bror var där, passade Ahmad på att komma till mig i New York. Vi åkte därefter tillsammans till Louisana. Vi ville gifta oss så snart som möjligt, men i Louisana var vi tvungna att vänta i tre dagar. Då fick vi höra att man kunde gifta sig med detsamma utan väntetid i Mississippi, så vi tog oss dit, gifte oss i stadens borgmästarexpedition och åt hamburgare till bröllopsmiddag, säger Ann-Marie.


Ann-Marie och Ahmad är fortfarande lyckligt gifta.


Tolv år i Iran

Efter att de gifte sig 1953 började även Ann-Marie att studera vid Louisiana State University. Hon tog några fristående kurser innan hon blev gravid och beslutade sig för att inte fortsätta på universitet. Under de kommande åren blev paret föräldrar till två barn och flyttade först till Colorado och därefter till Kalifornien där Ahmad tog en master vid University of California i Berkeley och blev senare professor.

Emellanåt åkte de och hälsade på sina familjer i hemlandet. En gång när Ann-Marie var i Sverige och Ahmad hos sin familj i Iran fick hon ett brev från honom. I brevet berättade Ahmad att han blivit erbjuden ett arbete i Iran. De bestämde sig för att flytta dit och blev kvar där i tolv år.

– Vi hade en jättefin tid i Iran och jag blev en del av min mans familj. Vi träffade också en liten grupp svenskar som vi umgicks med. Jag var gravid när vi lämnade USA, så vår yngsta son är född och uppvuxen i Iran. Våra två äldre barn började på universitet i USA under tiden som vi bodde i Iran, berättar Ann-Marie.

Ann-Marie och Ahmad i Iran tillsammans med bland andra shahen av Iran i mitten av 1970-talet.


Ann-Maries man arbetade som rektor på ett universitet i Iran och var även politiskt aktiv. I slutet av 1970-talet började det bli oroligt i landet i och med den iranska revolutionen. Ahmad befann sig i USA på jobbresa när oroligheterna ökade. Han ringde då till Ann-Marie och sa att hon skulle få hjälp att lämna Iran.


– Några personer kom sedan mitt i natten och hämtade mig och sonen som då var tolv år, och så åkte vi till flygplatsen. Som gift kvinna fick jag inte ensam lämna landet utan min mans tillåtelse och vi hade inte rätt dokumentation, men som tur var så gick allt bra. En tråkig sak är att vi fick lämna alla saker bakom oss och har inga gamla fotografier kvar. Vi fick börja om på nytt helt och hållet, berättar Ann-Marie.

Paret bodde i London de första åren efter Iran, innan de flyttade tillbaka till USA i början på 1980-talet. Här arbetade Ahmad som professor på bland annat Naval Postgraduate School i Monterey. Under en tid var Ann-Marie i perioder ensam hemma då mannen arbetade ombord på båtar. Idag är de pensionärer och bor sedan lång tid tillbaka i Walnut Creek. Ett barn bor i Los Angeles och två av barnen bor här i Bay Area.


Ann-Marie är idag medlem i SWEA sedan 6 år tillbaka, tack vare slumpen (och Costco) som förde henne samman med Anita Benson.


Mor och dotter i SWEA

Ann-Marie har även en lite unik historia om hur hon blev medlem i SWEA San Francisco för cirka sex år sedan. Hon och hennes man hade precis handlat på Costco och skulle tanka innan de åkte hem. Ann-Marie satt kvar i bilen och såg att det stod ett svenskt namn på bilen framför.


– Jag sa till min man att jag trodde att det kunde vara svenskar, så han gick och knackade på bilen och det visade sig vara Anita Benson (medlemsansvarig i SWEA San Francisco). Anita berättade för mig om SWEA och därefter blev jag medlem. Jag har engagerat mig i bokklubben och pysselgruppen, och nu under pandemin har vi varit några svenska väninnor som träffats utomhus. Jag hade inte tänkt på att gå med i SWEA innan jag träffade Anita, men idag är jag väldigt tacksam för att jag är med, säger Ann-Marie.

SWEA San Francisco har i dagsläget tolv medlemmar som är mor och dotter. Ann-Marie och hennes dotter Sharmine är två av dem.


– Mina två söner har aldrig varit intresserade av att lära sig svenska. Men Sharmine tycker att det är kul med svenska och har idag lärt sig att prata jättebra! Trots det pratar vi nästan aldrig svenska med varandra. Hela familjen talar farsi, och vårt liv, bekantskapskrets och traditioner är mer persiskt än svenskt eller amerikanskt. Jag håller främst i gång svenskan genom kontakten med mina släktingar i Sverige och genom SWEA.


2018 firade paret sin 65:e bröllopsdag tillsammans med sina barn.


Ann-Maries fantastiska livsresa rör sig över tre världsdelar och har landat bland sweorna i Walnut Creek. Hennes mod att följa sitt hjärta och satsa på kärleken trots kulturella skillnader och stora avstånd förde henne till vår lilla svenska gemenskap i Kalifornien. Vi är tacksamma över att vi får ta del av denna färgstarka berättelse och ser fram emot fler livshistorier här på SWEAbloggen SF. Kanske vill du dela med dig av din historia till oss andra sweor? Kontakta i så fall sweabloggen@gmail.com.Text: Pernilla Jansdotter

Bilder: Ann-Marie Ghoreishi
259 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page