top of page

Träna hemma med barn!Nu har de flesta gymmen varit stängda sen Corona bröt ut och de kommer vara stängda ett tag till. Men oavsett vad som händer så väljer många att fortsätta träna hemma. Att träna hemma har många fördelar och kan vara minst lika effektivt som att träna på gym! Har man barn så är detta toppen och oftast ett väldigt bra alternativ! 

Att träna hemma behöver inte vara komplicerat och man behöver inte en massa redskap utan sin egen kropp, en stol eller bänk, konservburkar eller mjölkförpackningar duger lika bra. När man tränar med barn hemma så kan man låta barnen vara med. Är barnen delaktiga lär de sig att träning och att vara aktiv är en viktig del av att leva ett hälsosamt liv. Mina barn har alltid varit med mig när jag tränar och nu när de är äldre så hänger de gärna på. När barnen var små så låg de bredvid mig på mattan och lekte i sitt babygym eller liknande. Mina barn är en bra motivation för mig att träna! Jag vill kunna vara delaktig med dem och orka leka och springa med dem!


Träna med bäbisar

När barnen är små och inte kan vara delaktiga så kan hemmaträning vara det perfekta alternativet. Man kanske inte har barnvakt eller tid att sticka iväg till gymmet. Något som man kan tänka på då är att kortare pass kanske är bättre. Det kan vara svårt att få till långa pass utan att bli avbruten allt för ofta. Så kör hellre kortare pass oftare, till exempel 3-4 20 minuters pass i veckan, kan vara en bra början. När barnen är nyfödda kan man behöva träna mer återhämtningsövningar efter graviditeten och förlossningen. Så när vi skapade vår träningsapp STRONGMom ​så hade vi just det i åtanke; Mamman ska kunna träna hemma, korta, effektiva pass utan en massa redskap och krångel! 


Träna med barn 

När barnen är lite äldre tycker de oftast att det är roligt att hänga på och följa rörelser. De vill vara delaktiga och göra precis som mamma. Jag tycker det är jättebra om barnen vill hänga på men man får anpassa rörelserna efter deras förmåga. När det kommer till teknik, tycker jag man kan rätta dem men inte tjata för mycket så de tröttnar. Träning ska vara kul och man vill absolut inte att barnen ska känna sig kritiserade hela tiden. Om man märker att en övning är för svår får man antingen byta eller modifiera den. 

Jag och min äldsta dotter, Anna som nu är 8 år, hade en familjeträningsklass på helgerna där hela familjen kunde träna ihop och ha skoj. Vi “lekte” och sprang och skuttade och föräldrarna fick in sin träning också. Många lekövningar kan lätt bli träningsövningar! Man kan även använda sina barn som en vikt, till exempel kan man låta barnet sitta på ryggen när man gör knäböj eller ett barn som väger runt 15 kg kan agera kettlebell.

Träna med större barn

Nu när mina barn är lite större så njuter jag av att kunna hitta på en massa roliga aktiviteter med

dem. De älskar att vara ute i naturen och cyklar gärna när min man och jag springer. Vi hikar

gärna ihop och går på lägre promenader.

Vi kör även lite styrketräning med dem, vi använder mest vår kroppsvikt men även lättare vikter

med högre repetitioner (10-12 reps). Basövningar som knäböj, utfall, push ups, sit ups och

plankan fungerar bra. Oftast har barn naturligt bra teknik för de är flexibla och gör naturliga

rörelser. Dessa övningar kan man ju också göra hemma tillsammans, inne eller ute i

trädgården. Vi brukar även stanna under hiken och göra lite kroppsövningar vid en bänk eller

liknande. Det funkar perfekt och ger även en liten vila.


Jag rekommenderar varmt att du träna tillsammans med barnen eller att barnen ser på när du tränar. Jag tror personligen att det är bra att de vänjer sig vid att föräldrarna tränar och inser hur viktigt det är att vara fysiskt aktiv. Många har dåligt samvete för att man lägger tid på träning men jag tycker absolut inte att man ska ha dåligt samvete för att man tränar, det är en viktig investering i sin hälsa. Om man då dessutom lär sina barn nyttiga vanor – ja, då är ju det en suverän bonus, eller hur?


Text & Bild: Tilda Loftin

88 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page