top of page

Världsvid konstvänskap med SWEA Art


20-årsjubilerande SWEA Art beskriver sig själv som ett nätverk för alla skapande kvinnor inom SWEA. En inspirationskälla som främjar utbyte mellan konstnärer. ”för Dig som är professionell, för Dig som är amatör, för Dig som just börjar”. Denna intressegrupp föddes i Paris ur en konstutställning vid MEMAs regionmötet i oktober 2002. Många av de deltagande konstnärerna ville träffas igen och utbyta erfarenheter och efter lite bollande av idéer och diskussioner växte slutligen SWEA Art fram, en integrerad intressegrupp i SWEA International.


SWEA Arts internationella aktiviteter

SWEA Art International har sedan 2002 arrangerat workshops, i bland annat Torredembarra, Bretagne och i Tyskland. SWEA Art har också arrangerat utställningar och en utställning planeras i samband med Sverigemiddagen i Göteborg 2023. Men när pandemin slog till fick SWEA Art, precis som allt annat, vända sig till digitala lösningar och då framförallt aktiviteter på Facebook och webbinarier.

Webbinarierna har samlat upp till hundra deltagare och har bidragit till att skapa en världsvid SWEA Art-gemenskap som inte fanns så tydligt tidigare. Före och efter själva webbinarierna minglar Art- Sweor från Europa, Amerika och Asien och nya vänskapsband har knutits över internet.


SWEA Art Internationals Facebookgrupp har idag ca 300 medlemmar.


Konst på Facebook SWEA Arts slutna Facebookgrupp har vuxit under pandemin och utbytet i gruppen har blivit livligare. I början av 2020 hade gruppen cirka 100 medlemmar. Nu är det nästan 300 medlemmar i gruppen och fler anmäler sig varje vecka. Är du intresserad av att vara med i denna Facebookgrupp så gå in här och ansök om medlemskap. I denna Facebookgrupp bjuds det regelbundet på inspirerande utmaningar till alla konstnärer världen runt. Utmaningarna har varit kopplade till olika temadagar så som Rosens dag 2 juli, Världsdagen för poesi 21 mars, Flyttfågelns dag 9 maj och Hattens dag 7 augusti. Nu senast var det Tulpanens dag 15 januari, som Sweorna utmanades att kreera till. Facebookgruppen har fyllts av tulpaner i alla olika medier och skänkt skönhet och väckt inspiration. För det är inte bara kul att se andras konst – det inspirerar till kreativitet och hjälper en som konstnär att ”sätta pennan på pappret”. Efter avslutad utmaning samlas alla verken på SWEA Art Internationals hemsida i en vacker internetutställning. Gå gärna in här och kika på den senaste som bjuder på en fantastisk samling tulpaner.


Missa inte de vackra tulpanerna som nu kan avnjutas på SWEA Arts websida.


Egen hemsida

På SWEA Arts hemsida https://art.swea.org/ hittar du allt om SWEA Art: aktiviteter, utställningar, konstnärer, arbetsmaterial och mycket mer. Där vill de gärna att man bidrar med en konstnärspresentation om sig själv och sitt skapande. Konstnärerna sorteras in efter avdelning. Just nu har vi bara en konstnär från SWEA San Francisco som bidragit med en konstnärspresentation här. Visst vore det trevligt om vi kunde få visa upp lite fler av vår avdelnings konstnärer för SWEA Art International? Klicka här och skicka in din presentation.Lokala konstnärer i SWEA Art San Francisco

Vår egen lokala SWEA Art filial är en löst sammansatt grupp av kreativa kvinnor som framför allt håller kontakten via vår lokala SWEA Art Facebookgrupp. Då och då tar någon av medlemmarna ett initiativ och en ny kul SWEA Art aktivitet får liv i gruppen. Det finns ingen lokal ledare utan alla idéer och initiativ uppskattas! Tidigare har SWEA Art i San Francisco bland annat träffats för att måla tillsammans på olika platser (vid havet, i en park, vid en vingård med mera).

I mars 2015 träffades SWEA Art i Wilder Ranch State Park i Santa Cruz. Vädret var fantastiskt, sällskapet likaså. Eftersom alla hade med sig sitt eget konstnärsmaterial användes olika tekniker – vattenfärg, acryl, tuschteckning och lavering.


SWEA Art San Francisco har också anordnat utställningar, flera gånger i Tiburon. Men den senaste utställningen med SWEA Art San Francisco arrangerades via Zoom 2020 med Michele Pred, Tove Norlander, Anki Gelb och Cecilia Mases som utställande konstnärer och med "besökare" från hela VAME! (Läs mer om den utställningen här!)


SWEA Art San Francisco har ställt ut i Tiburon flera gånger, senast 2017, och 2020 arrangerades en utställning via Zoom.


Under 2020 hölls också ett zoommöte då det bjöds in till en diskussion om konst och inspiration i Corona tider. Det som varit extra kul och lärorikt med dessa zoom-event var möjligheten att bjuda in Sweor från andra avdelningar och SWEA Art eventen fick deltagare från Florida, Seattle, Los Angeles och Portland. Fantastiskt vad liten världen blir tack vare internet!


Att Sweorna runt om i världen älskar konst – båda att skapa och njuta av – är 20-åriga SWEA Art ett tydligt tecken på. Visst ska det bli kul att se vad denna världsvida konstnärssamling hittar på de kommande 20 åren?Text & Bild: Cecilia Mases
Länkar:

134 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page